Dolar 3 liranın altında durmadı

Moody's'in vereceği karar öncesinde dolar kuru 3 TL'nin altını test eden dolar, yeniden bu seviyenin üzerine çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haftabaşından beri 3 seviyesi etrafında oldukça dalgalı bir seyir izleyen ve gelişmekte olan para birimlerinden negatif ayrışan dolar kuru, Moody's'in bugün piyasa kapanışı ardından yapması olası kredi notu değerlendirmesi öncesinde 3 liranın altını test etti.

Dünü 3.0160 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah 3.0065/3.0079 seviyesinden başladı. Daha sonra 3 lira civarında hareket etmeye başlayan dolar, bir ara 2,9996 TL'ye kadar indi. Ancak, yeniden yükselişe geçen kur, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3,0177 TL seviyelerinde bulunuyor. 

Dolar/TL, darbe girişimi sonrası 3.0970 ile tarihi zirveyi görürken, 15 Temmuz Cuma günü darbe girişimi öncesi kapanış seviyesine göre TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 6.7'ye ulaşmıştı. Şu anda ise bu kayıp yüzde 4 civarında seyrediyor.

Moody's kararının piyasa kapanışının ardından gece saatlerinde açıklanması bekleniyor.

Darbe girişiminin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için izlemeye alan Moody's, Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede kredi notuyla değerlendiren iki kredi derecelendirme kuruluşundan biri. Moody's'in kredi notunu aşağı çekmesi Türkiye'den sert portföy çıkışlarına neden olabilir.

Bankacılar Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunu kaybetmesini ana senaryo olarak beklemeselerde bu gelişme piyasalarda satış baskısı yaratmayı sürdürüyor. Piyasalarda genel beklenti darbe girişimin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye alan kredi derecelendirme kuruluşunun gözden geçirmeyi 5 Ağustos'ta tamamlamak yerine bir miktar daha beklemesi yönünde.

Kredi derecelendirme kuruluşları her ne kadar not gözden geçirmeleri için yılbaşında bir takvim açıklasalar da gelişmelere göre bu takvim dışında da not kararı açıklayabiliyorlar.

Nomura Stratejisti Timothy Ash, Türkiye'nin büyüme borçluluk vb makro göstergelerinin oldukça sağlam olduğuna dikkat çekerek, "Kurumsal güçlülük darbe gibi objektif olmayan kriterlere dayalı bir varsayımla kredi notunun çöp seviyesine düşmesi subjektif bir karar olacaktır" dedi ve Tayland'da darbe yaşanmasının dahi bir yatırım yapılabilir notun kaybedilmesine neden olmadığını hatırlattı.

Ankara Milletvekili Ali Babacan da Reuters'la hafta başında yaptığı söyleşide, Türkiye'yi yatırım yapılabilir kredi notuyla değerlendiren Moody's ve Fitch'in bu ay gerçekleştirecekleri not gözden geçirmeleriyle ilgili, "(Türkiye'nin yatırım yapılabilir kredi notunda) bir indirim olursa bu yanlış olur ve 'Niye bunu yaptığınız?' diye sorulduğunda bu kararlarını haklı göstermekte zorluk çekerler" demişti.

Hafta içinde artan küresel risk iştahının ve sert satış baskısı sonrası yeni pozisyon açılışlarının da etkisiyle 2.97'li seviyelere kadar gerileyen dolar/TL daha sonra gerek enflasyon verilerinin TCMB politikalarıyla uyumlu seyretmediği endişeleri gerekse Moody's karar tarihinin yaklaşması nedeniyle yönünü yukarı çevirmiş ve dün 3.0272'ye kadar yükselmişti.