Dolar gevşemeye başladı

Çin'in son adımlarının global risk algısını kısmen hafifletmesiyle, dolar/TL 3 TL'nin altındaki seyrini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'in borsaları sert düşüşlerde otomatik kapayan sistemi devre dışı bırakması ve yuanın değer kazanmasına neden olan bir işlem bandı belirlemesinin global risk iştahına olumlu yansıması ardından dolar/TL bu sabah dün gerilediği 3 seviyesinin altında seyrediyor.

Dün 2 Ekim'den bu yana en yüksek olan 3.0280'e kadar yükselen dolar/TL, Çin'de düzenlemenin askıya alınması ardından 3.00 seviyesinin altına gerilemişti. Dolar/TL bu sabah 2.9885/2.9901 seviyesinde.

Dolar/TL, 24 Eylül'de tarihi zirve olan 3.0750 seviyesini görmüştü.

Dün akşam saatlerinde 3.1261/3.1283 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.1167/3.1190, 3.2547/3.2565 seviyesindeki euro/TL ise 3.2454/3.2474 seviyesinde. 

Çin'in attığı son adımların piyasada risk iştahında bir miktar artış sağladığını söyleyen ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu, "Hem Çin borsalarında hem de gelişmekte olan ülke para birimlerinde de bu hissediliyor. Her ne kadar piyasalardaki kayıpların bir kısmı geri alınmış olsa da Çin ekonomisine ilişkin endişelerin devam etmesi ve zaman zaman artan tedirginlikle birlikte Çin'e ilişkin haberlerin küresel piyasaların yönünü belirlemesi beklenebilir. Çin'i ve petrol fiyatlarını izlemeye devam ederken bugün öğleden sonra ABD'de açıklanacak istihdam verilerine yüzümüzü döneceğiz" dedi ve şöyle devam etti: "Verilerin güçlü gelmesi halinde Fed'in yıl içinde piyasanın beklediğinden daha fazla faiz artırımı yapabileceği düşüncesi destek bulabilir. Dolar/TL'nin ABD verileri öncesinde gelişmekte olan piyasalardaki risk iştahına paralel hareket edeceğini düşünüyorum. Verilerin güçlü gelmesi durumunda TL'nin baskı altında kalması beklenebilir. Dolar/TL'de 3.00 seviyesinin yeniden aşılması halinde bir sonraki direnç seviyeleri 3.01 ve 3.0280 olacak, aşağı ise 2.9840 ve 2.9750 ise destek seviyeleri."

Çin yuanındaki zayıflama ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerin global risk iştahını olumsuz etkilemesinin yanı sıra TCMB'nin gerekli para politikası adımlarını atmaktan kaçınacağı endişeleri de TL'nin son dönemde dolar karşısındaki kayıplarını artırmasına neden olurken, dolar/TL bu hafta üç ayın zirve seviyelerine yükseldi.

Analistler, yüksek enflasyon verilerinin de ardından yakın dönemde gerekmesi halinde TCMB'nin sert para politikası adımları atacağı konusundaki endişelerin TL'nin dış şoklara karşı kırılganlığını artırdığını, bu nedenle de en çok değer kaybeden gelişmekte olan ülke para birimlerinden biri olduğunu belirtiyor.

Piyasalar bugün saat 15:30'da açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri ile Çin piyasalarındaki gelişmeler ve jeopolitik riskleri izlemeye devam edecek.

Yurtiçinde ise saat 10:00'da kasım ayı sanayi üretim verisi açıklanacak.

Asya hisse senedi piyasaları, Çin'de borsaların sert geri çekilmelerde kapatılmasına neden olan düzenlemelerin askıya alınmasının ardından Çin borsalarında kaydedilen yükselişin ve Çin Merkez Bankası'nın yuanın değer kazanmasına neden olan bir işlem bandı belirlemesinin ardından bugün artıya geçti.

Haftalık bazdaki sert düşüşe rağmen bugünkü toparlanma küresel çapta kayıplara yol açan riskleri hafifletmiş görünüyor.