Dolar haftaya hızlı başladı

Dolardaki küresel değerlenme ve jeopolitik endişelerle dolar/TL'de yukarı yönlü baskı devam ediyor. Cuma günü sabah saatlerinde 2,9250 olan TL, bu sabah 2,98'e yakın bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

G20 için toplanan politika yapıcılarından yeni bir işbirliği kararı çıkmaması ve geçtiğimiz hafta açıklanan güçlü ABD verilerinin Fed'in bu yıl bitmeden yeniden bir faiz artışına gideceğine dair beklentileri artırmasıyla dolar küresel piyasalarda değer kazanırken aralarında TL'nin de yer aldığı gelişmekte olan ülke para birimleri ise değer kaybediyor.

Cuma gününe 2.9250 civarında başlayan günü 2.96'nın üzerinde tamamlayan dolar/TL, bu sabah güne 2.9765/2.9770 seviyesinden başladı. Cuma gününü 3.10 civarında olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1168/3.1176, 3.23 civarında olan euro/TL ise 3.2570/3.2585 seviyesinde işlem görüyor.

Dolardaki küresel değer kazancının yanı sıra bölgedeki jeopolitik etkenler de TL'nin değer kaybında belirleyici olmayı sürdürüyor. TL coğrafi yakınlığın da etkisiyle jeopolitik riskler nedeniyle gelişmekte olan ülke para birimlerine göre negatif performans sergiliyor.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Cuma gecesi yaptığı açıklamada beklendiği üzere Türkiye'nin kredi notunu ve not görünümünü değiştirmezken bankacılar piyasalarda doların küresel seyrinin ve iç verilerin yakından izleneceğini belirttiler.

Bugün iç piyasada saat 10:00'da TÜİK, Ocak ayı dış ticaret istatistikleri ile Şubat ayına ilişkin ekonomik güven endeksini, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ocak ayı Türkiye'ye yabancı ziyaretçilere dair istatistikleri ve son olarak Hazine önümüzdeki üç aya ilişkin iç borçlanma stratejisini açıklayacak.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Dolardaki sert değer kazancı TL'deki ve benzer ülke para birimlerindeki değer kaybının ana nedeni olarak görülüyor.
ABD'de faiz artışlarının ötelenmesi beklenirken Cuma günü gelen güçlü veriler bu beklentinin aksini göstermesi yeniden acaba bir faiz artışı daha olur mu endişelerini gündeme getirdi" dedi.