Dolar ve euroda aylık dönemde değişim beklenmiyor
SPK beklenti anketinde katılımcıların yüzde 54'ü İMKB'de değişim beklemiyor.
ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) haziran ayı beklenti anketine göre, katılımcıların yüzde 49'u dolarda, yüzde 50'si euroda aylık dönemde bir değişim beklemiyor.
SPK, 268 üst düzey yönetici tarafından yanıtlanan haziran ayı beklenti anketini açıkladı.
Buna göre, gösterge bono faiz oranına yönelik aylık beklentilerde çoğunluk görüş yüzde 57 ile değişim yaşanmayacağı yönünde olurken, 6 aylık ve yıllık dönemde artış yaşanacağı beklentisine sahip katılımcılar çoğunluğu oluşturdu.
ABD dolarına yönelik beklentiler incelendiğinde, katılımcıların yüzde 49'unun aylık dönemde bir değişim beklemediği yönünde görüş bildirdiği, aynı dönem için yükseliş bekleyen katılımcıların oranının ise yüzde 43 olarak gerçekleştiği gözlendi. 6 aylık ve yıllık dönemler için dolarda artış yaşanacağı yönünde görüş bildiren katılımcıların oranında yükselişler yaşandığı gözlenirken, bu oranlar sırasıyla yüzde 51 ve yüzde 46 oldu. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, aylık dönemde dolarda yükseliş bekleyen katılımcıların oranının yüzde 33'ten yüzde 43'e yükseldiği görüldü.
Aylık beklentilerde euroya ilişkin baskın görüş yüzde 50 ile değişim yaşanmayacağı yönünde olurken, 6 aylık ve yıllık beklentilerde değişim beklemeyen katılımcılarla yükseliş bekleyen katılımcıların oranı birbirine yakın (yüzde 40) seyretti. Bir önceki dönem anketinde yüzde 29 olan aylık dönemde euro'da yükseliş bekleyen katılımcıların oranı, bu ay yüzde 37 olarak gerçekleşti.
Katılımcıların yüzde 54'ü İMKB'de değişim beklemiyor
Önümüzdeki ay İMKB-100 endeksinde değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 54 olurken, düşüş bekleyenlerin oranı yüzde 26, yükseliş bekleyenlerin oranı ise yüzde 20 olarak gerçekleşti. 6 aylık ve yıllık beklentilerde hakim görüş, yüzde 46 ve yüzde 63 ile endeksin yükseleceği yönünde oldu. Sonuçlar bir önceki dönem anket sonuçları ile karşılaştırıldığında, aylık dönemde endekste yükseliş bekleyen katılımcıların oranında önemli düşüşler yaşandığı gözlendi. (yüzde 34'ten yüzde 20'ye).
İMKB işlem hacminde önümüzdeki ay bir değişim beklemeyen katılımcıların oranı yüzde 51 olarak gerçekleşirken, 6 aylık ve yıllık dönemde artış yaşanacağı beklentisine sahip katılımcıların oranında yükselişler yaşandı, bu yönde görüş bildiren katılımcıların oranı yüzde 48'e (6 aylık) ve yüzde 64'e (yıllık) ulaştı. Aylık dönemde işlem hacminde artış bekleyen katılımcıların oranı yüzde 24 olurken, söz konusu oranın bir önceki dönem anketinde yüzde 38 olarak gerçekleştiği gözlendi.
Halka açılacak şirket sayısına ilişkin beklentiler değerlendirildiğinde, aylık dönemde katılımcıların yüzde 56'sının bir değişim beklemediği, altı aylık ve yıllık beklentilerde ise mayıs ayı anketine kıyasla oranlarda düşüş yaşanmasına rağmen, çoğunluğun halka açılacak şirket sayısında artış beklediği yönünde görüş bildirdiği gözlendi.
Bir önceki dönem anket sonuçları ile paralel bir şekilde katılımcıların çoğunluğu önümüzdeki ay özel sektör borçlanma araçlarının ihracı için koşullarda bir değişim beklemediği yönünde görüş bildirirken, altı aylık ve yıllık dönemde ise koşulların iyileşeceği beklentisi ağırlık kazandı. (6 aylık- yüzde 57, yıllık-yüzde 62).
Katılımcıların yüzde 56'sı yabancı yatırımcı oranında önümüzdeki ay bir değişim beklemezken, düşüş bekleyen katılımcıların oranı yüzde 27 olarak gerçekleşti. Reel kesimin yurt dışı borçlanmasına yönelik olarak aylık beklentilerde katılımcıların yüzde 57'si bir değişim yaşanmayacağı yönünde görüş bildirirken, altı aylık (yüzde 49) ve yıllık dönemler (yüzde 57) için baskın görüş artış yaşanacağı doğrultusunda gerçekleşti.
Bir önceki dönem anket sonuçları ile paralel, VOB işlem hacmine ilişkin katılımcıların yüzde 35'i önümüzdeki ay artış beklentisine sahip olduğunu belirtirken, altı aylık ve yıllık dönemde aynı beklentiye sahip olanların oranı yüzde 60'lara ulaştı.