Dolar ve faizin birlikte yükselişi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım 

17 Aralık Amerika Merkez Bankası (FED) toplantısında şahince tonlamanın bir kademe daha güçlendiğini düşünüyoruz. Faiz artırımına başlanılması konusunda “kayda değer süre” süre ifadesi çıkarılıp yerine “sabırlı” ifadesi getirilirken, Yellen’ın basın toplantısında faiz artırımında zamanlama olarak “birkaç toplantı sonrası” şeklindeki ifadeleri kafa karışıklığı yaratabilecek nitelikteydi. 

Kısacası FOMC toplantısının şahince olduğu fakat bunun dayanağının ABD ekonomisinin durumu olduğunu söylemek mümkün. Piyasanın ilk tepkisi de bardağın dolu olan tarafına, yani ABD ekonomisinin gücüne odaklanması şeklinde oldu ve petrol, hisse senetleri, dolar ve faizler birlikte yükseldi. Bu olumlu küresel konjonktür bizim piyasalara da sert satış baskısı sonrası olumlu yansıyabilir. Fakat dolar ve ABD faizlerinin birlikte yükselişinin her zaman bizim piyasalar lehine olmadığını da hatırlamak faydalı olabilir. Ayrıca Rusya ve gelişmekte olan ülkelerde gördüğümüz risklerin sona erdiğini düşünmek bizce çok doğru olmayabilir. İleride özellikle sermaye akımı ve ticaret kanalları ile oluşabilecek etkilere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyleyebiliriz.

Piyasalara baktığımızda ise şahince tonlamalar içeren FOMC’ye rağmen gelişmiş ve gelişmekte olan ülke piyasalarındaki sert satış baskısının, dengelenmeye çalışan petrol fiyatlarının da desteğiyle terse döndüğünü gördük. Ancak olumlu ayrışan Türkiye gibi petrol ithalatçısı ülkelerde, ruble başta olmak üzere gelişmekte olan ülke döviz kurlarındaki gelişmelerin belirleyici olmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Dolayısıyla yılın son iki haftasına girerken sert değer kayıpları sonrasında gördüğümüz toparlanmanın devam edip etmeyeceği önem taşıyor. Bu doğrultuda bu hafta FED faiz artışı ve gıda fiyatları risklerine vurgu yapan ve 24 Aralık’ta temkinli duruşunu korumaya devam edeceğini beklediğimiz Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu  toplantısını takip ediyoruz. Ayrıca bu hafta, erken seçim riski olan Yunanistan’da 23 Aralık’ta gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı ikinci tur oylaması, makro tarafta ise ABD’de yukarı yönde revize edilmesi beklenen üçüncü çeyrek büyüme rakamı ve enflasyon sinyalleri arayacağımız PCE rakamlarını izleyeceğiz.