Dolar ve HIA Kanunu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Murat BERK / Yapı Kredi Yatırım 

Doların orta vadeli trend anlamında güçlenme eğiliminde olmaya devam edeceğini tahmin ediyoruz. Fakat Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinin nispeten “zayıf” algılanması ile birlikte aşırı alım bölgesinde yer alan dolarda kar realizasyonu gördük. Kısa vadede devam edebilecek bu durum, dolar ile ters korellasyonu olan piyasalar açısından olumlu algılanabilinir. 
Bu bağlamda “zayıf” olarak nitelenen ABD tarım dışı istihdam verisinin detaylarına baktığımızda, aylık ücretlerde beklenenden az artışın olması olumlu bir noktaydı. Fakat özellikle işsizlik oranı ve geçmiş iki aya yukarı yönlü revizyonu da dikkate aldığımızda verinin zayıf olduğunu yorumlamak bizce zor. Ayrıca Wall Street Journal’da (WSJ) yer alan bir yorumda Cuma günü açıklanan verinin de ileride ciddi bir yukarı yönlü revizyon görebileceği tahmini bizce dikkate değer.

Piyasa gündeminde olmasa da ABD şirketlerinin vergi sebepleri nedeniyle yurtdışında tuttukları karlarını ABD’ye getirmeyi hedefleyen ve adına HIA denen kanunun tekrar çıkmasına yönelik haberler de bizce dikkat çekici. 2005 yılında yapılan uygulama sırasında doların değer kazandığını not ediyoruz ve HIA2 uygulaması gerçekleştirilirse bunun da dolara değer kazandırabileceğini düşünüyoruz.

Daha önce  ifade ettiğimiz gibi: Piyasalar açısından en az Avrupa Merkez Bankası (ECB)   toplantısı kadar önemli konu ise bizce Rusya’nın Ruble’ye müdahele yöntemlerinde yaptığı değişiklik, bunun sonucu olarak Ruble değerinin piyasa dinamikleri tarafından daha fazla belirleneceği bir periyoda girilmiş olması. Ruble’de yaz aylarından beri çok ciddi bir değer kaybı oluştu ki bunda ekonomik yaptırımlar ve petrol fiyatlarındaki düşüş de önemli rol oynadı. Fakat son tedbirler sermaye kaçışının hızlanmasına neden olursa konunun diğer ülkelere   “bulaşma” riski de artabilir. Bu bağlamda bu konunun pek işlenmediğini ve biraz göz ardı edildiğini düşünüyoruz. Konu bizce önemli ve dikkatle takip edilmesi gerekiyor.

Kısa vadede doların değer kaybını, Rusya Merkez Bankası’nın olağanüstü toplantısı ile değer kazanan Ruble’yi ve bununla birlikte Rus piyasalarının seyrini yakından izlemekte fayda olduğunu düşünmeye devam ediyoruz.