Dolar ve Volatilite

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yeşim SARIŞEN / YAPI KREDİ YATIRIM

Doların güçlenmesi ve faizlerin yükselmesi ile birlikte gelişmekte olan piyasalarda yaşanan satış baskısı öncülüğünde global piyasalarda riskten kaçış eğiliminin etkili olduğunu görüyoruz. Bunun da ana nedenini büyük oranda diğer G3 ülkelerine kıyasla  ABD ekonomisinin güçlenme, toparlanma eğilimi göstermesi bununla birlikte ABD’nin para politikalarının da Avrupa ve Japonya ile ayrışmaya başlayacak olması oluşturuyor. Benzer bir durum ABD ile bazı G10 ve gelişmekte olan ülkelerin para politikaları arasında da geçerli.

Bono, kredi temerrüt swabı (CDS) spreadlerindeki ve döviz volatilitesindeki yükselişlerle, Gelişmekte olan Ülke Endeksi MSCI  uzun vadeli trend desteğine geri çekildi. CBOE S&P 500 30 günlük volatilite göstergesi Korku Endeksi’nin (VIX) 2012 yılı zirvelerinin üzerine çıktı.Küresel risk barometresi olarak da izlenen S&P 500 Endeksi’nin ise sert satış baskısı ile 200 günlük hareketli ortalamasını kırarak orta vadeli trend desteğine geri çekildiğini gördük.

Geçen haftanın sonlarına doğru iseşahince yorumları ile bilinen bazı ABD Merkez Bankası (FED) üyelerinin nispeten güvercin içerikli son açıklamalarının desteğiyle aşırı satım bölgelerindeki hisse senetlerinde tepki denemeleri etkiliydi.  Ancak bu hafta Çin’de açıklanacak üçüncü çeyrek büyüme verisi ile birlikte Çin Borsası’ndaki hareketler ve S&P 500’de Ağustos diplerinin ve 200 günlük ortalamanın geçtiği 1.900 seviyesinin üzerine çıkılıp çıkılamayacağı önemli olacak.

Makro tarafa baktığımızda geçtiğimiz hafta zayıf sinyaller üreten Eylül ayı perakende satışlar verisinin riskten kaçış eğilimini tetiklediğini görmüştük. Bu hafta ise makro tarafta başta ABD’de Eylül TÜFE rakamı olmak üzere, daha fazla zayıf sinyaller görebileceğimiz Ekim ayı global öncü PMI verileri ve Çin’de açıklanacak büyüme verisi ön planda olacak.

İki hafta önce de ifade ettiğimiz gibi dolardaki güçlenme eğiliminin sadece kısa vadeli değil, orta vadeli bir trend haline dönüşmesi ve bunun gelişmekte olan ülke piyasaları üzerinde baskı yaratmaya devam etmesi bizce olası.