Dolar yıla hızlı başladı

Suudi Arabistan-İran gerginliği ve olumsuz Çin verisi ile dolar/TL yeni yıla yükselişle başladı. Enflasyon verisi sonrasında hız kazanan kur, 2,95'i aştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Suudi Arabistan ile İran arasında başlayan gerginlik ve Çin'de imalat sanayinin daralmayı sürdürmesi ardından dolar/TL bu sabah en son 22 Aralık'ta gördüğü 2.95 seviyesini aştı.

Cuma günü piyasaların kapanış saatlerinde 2.9100/2.9120 seviyesinde olan dolar/TL bu sabah 2.9389/2.9405 seviyesinde güne başladı.

Kur, enflasyon rakamları sonrasında yükselişini sürdürdü ve 2,95 seviyesinin üzerine çıktı. 2,9504'ü gören kurda işlemler bu seviyelere yakın devam ediyor.

Enflasyon, 2015 yılı aralık ayında beklentilerin aksine yüzde 0,21 oranında yükseliş yaşarken, yıllık enflasyon yüzde 8,81'e çıktı.

TL, 2015 yılını dolar karşısında yüzde 20 civarında değer kaybı ile tamamladı, ancak ekonomisi emtia ihracatına dayalı benzer gelişmekte olan ülke para birimlerinden bir miktar daha iyi bir performans göstermiş oldu.

Suudi Arabistan, Şii dini lider Şeyh Nimr al-Nimr'in idam edilmesinin ardından İran'daki büyükelçiliğinin basılması nedeniyle Tahran ile diplomatik bağlarını kesti.

Öte yandan Çin'de fabrika aktivitesi Kasım ayından da sert bir şekilde üst üste onuncu ay daralarak, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin 2016 yılında daha istikrarlı bir yola gireceğine dair umutları azalttı. 

Asya borsaları ve para birimleri Çin'de fabrika aktivitesinin daralması ve yuanın değer kaybetmesiyle zayıflarken, petrol fiyatlarında Suudi Arabistan ile İran arasında artan gerilimle beraber yüzde 3'e varan artışlar yaşandı.