Dolarda sınırlı düşüş

Dolar/TL'de küresel piyasalar ağustos ayı enflasyonu ve siyasi gündem takip edilecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Global piyasalarda Çin ekonomisinde yavaşlama kaynaklı tedirginlik ile gelişmekte olan ülke para birimlerindeki negatif performansa paralel olarak dün 2.95'in üzerini test eden kurda bugün küresel piyasalar, artan iç ve dış güvenlik endişeleri, ağustos ayı enflasyon verisi ve siyasi gelişmeler izlenecek. Dün 2.9565'e kadar yükselen dolar/TL bu sabah güne sınırlı düşüle 2.9435/2.9454 seviyesinden başladı. 

Bugün saat 10:00'da açıklanacak Ağustos Tüketici Fiyatları Endeksi'nde (TÜFE) medyan bazında 0.11 artış beklenirken, yılbaşından beri TL'de yaşanan değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki yüksek seyirle enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankası'nın yüzde 6.9'luk tahmininin üzerinde yüzde 7.9 olması bekleniyor.

Çin'deki ekonomik büyümenin yavaşlamasına dair endişelerden dolayı, gelişen ekonomi ve emtia bağlantılı para birimleri değer kaybediyor.

ABD ve Çin'de devam eden politika belirsizliğinden dolayı yatırımcılar işlemlerde volatilitenin devam edeceğini tahmin ediyorlar. CBOE volatilite endeksi genel ortalaması olan yüzde 12-16 aralığının oldukça üzerinde seyrederek yüzde 26 seviyelerinde kalmaya devam ediyor. Dolar, euro ve yen karşısında değer kazanırken, yatırımcıların adım adım yeniden hisselere geri dönmesiyle beraber bu para birimlerine olan talep de azaldı. Dolar endeksi 96.046 seviyesine çıkarak 3 günün zirvesini gördü.

Bugün ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararını açıklayacak. ECB'nin önemli bir adım atması beklenmiyor.