Doların önlenemez yükselişi

JOHN HARDY / Saxo Bank Forex Strateji Müdürü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2014’ün ortalarından bu yılın ilk çeyreğinin başlangıcına kadar yatırım çevrelerindeki bir numaralı konu, diğer gelişmiş ekonomilerin merkez bankalarının yatıştırıcı bir politika izlediği bir ortamda, ABD Merkez Bankası politikalarının normalleşeceği varsayımı ile USD ‘de  uzun pozisyon almaktı.

Gelişmekte olan piyasaların üzerindeki baskı ancak ve ancak ABD’deki toparlanmanın yavaşlama sinyalleri vermesi ve Fed’in geçtiğimiz yıldan bu yana birçok kişi tarafından sert olarak kabul edilen tutumunu değiştirmesi halinde azalabilir. Bunun yanında, Fed’in faiz  kararına gereğinden fazla ilgi gösteriliyor olabilir, zira Fed’in ekonomiye daha yüksek faiz oranları getirmek (özellikle de mudiler için) için kullandığı gecelik ters repo gibi daha birçok politika aracı bulunuyor. Fed’in faiz oranı sadece bankaların birbirlerine borç verirken kendi aralarında kullandıkları faiz hadlerini etkilemektedir ve ekonomideki diğer faiz oranları üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Bu oldukça teknik bir konu, ancak yine de bunun Fed Faiz oranlarının artırılması yönündeki genel beklentinin paralelinde, 2. Çeyrekte USD’ye daha büyük bir destek sağlayıp sağlamayacağı izlenmeye değer. 

Sonuç olarak, USD’nin yükselişi 2. Çeyrekte de devam edeceğe benziyor; ancak bu yükseliş, özellikle de EURUSD çiftinde Kasım ile Ocak ayları arasında doların nefes kesici yükselişi kadar sert bir çıkış olmayabilir. 

USD güçlendikçe Çin’in yuanı devalüe etmesi olasılığı artıyor mu? Çin ekonomisi ve finans sistemindeki sıkıntıların işaretlerini mi alıyoruz?