Dolmuşta akbil yürümez

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dolmuşlarda elektronik ödeme uygulanamayacağını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dolmuşlarda elektronik ödeme uygulanamayacağını vurguladı. Uygulamaya dahil olan halk otobüslerinin zarar ettiğini dile getiren Palandöken, "Serbest biniş hakkı olan vatandaşları bedava taşıyan dolmuşçu para kazanamaz" dedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı’nın dolmuşlarda elektronik ödeme sisteminin uygulanacağı açıklamasının dolmuşçu esnafını tedirgin ettiğini dile getirdi. Elektronik ödemenin belediyeye ait taşımacılık sisteminde kullanılmasının daha uygun olacağını belirten Palandöken, "Bu sistem içine sokulan Özel Halk Otobüsçülerimiz e-ödeme sisteminde toplanan paralarını 15 günde bir alınca zarar ediyorlar. Keseleri birleştirmek esnafımızı zarara uğratır" dedi.

-"MALİYETLER YÜKSEK"-

Serbest biniş hakkı olan vatandaşın bedava taşımaya başlanması ile dolmuşçu esnafının para kazanamayacağını vurgulayan Palandöken şunları kaydetti:
"Bizim esnafımızın maliyetleri serbest biniş hakkı olan vatandaşımızı taşımaya müsait değil. Belli saatlerde taşıma yapmak esnafımızı külliyen zarar ettirir. Ayrıca geç yapılan ödemenin yanında çalışan ile çalışmayan dolmuşçu havuzdan aynı parayı alması da ayrıca haksız durum oluşturacaktır. Ben çok çalıştığımda daha çok kazanç sağlarım. Şimdi aynı durumda çalışanla çalışmayan eşit hakka sahip olursa haksız bir sistem olur."

-"DEĞERLENDİRMEYİ DOĞRU YAPMAK GEREKİYOR"-

Elektronik ödeme sistemini kuran şirketlerin her işlemden komisyon alacağını vurgulayan Palandöken açıklamalarına şöyle devam etti:
"Büyük bir sistem kurulacak. Tabi masraflarda dolmuşçudan çıkacak. Ayrıca her elektronik biletten de komisyon alınacak. Benim şoför esnafım çalışacak başkası kazanacak. Benim esnafım ise zarar edecek. Dolmuşa binmek isteyen yolcu parasını cebinde hazır bulundurur. Bizim şoförümüz kazandığı günlük para ile geçinmektedir. Yani şoför esnafı bugün kazandığıyla evine ekmek götürüyor. En önemlisi başka bir şehirden gelip de alınan biletlerin kullanmayanlarının paraları bankada bekleyecek. Bankada biriken para nasıl değerlendirilecek? Nasıl yararlanılacak? Sistem bizim için zorlu bir süreç gerektiriyor. Değerlendirmeyi acele etmeden doğru yapmak gerekiyor."