Domuz gribi aşısının tek dozu yetiyor

GSK'nın gribe karşı geliştirdiği aşıyla ilgili klinik çalışmaların, 3-17 yaş grubunda tek dozda bağışıklık yanıtını sağladığı açıklandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İlaç firması GlaxoSmithKline'nin (GSK), "Domuz gribi" olarak da bilinen Influenza A (H1N1) virüsüne karşı geliştirdiği aşıyla ilgili yürütülen klinik çalışmalarda, aşının 3-17 yaş grubunda tek dozla bağışıklık yanıtı sağladığını ortaya koyduğu bildirildi.

GSK'dan yapılan yazılı açıklamada, firmanın geliştirdiği ve ürettiği aşının dünya çapındaki kullanımının 40 milyon dozu geçtiği belirtildi.

Açıklamada, aşıyla ilgili gerçekleştirilen klinik çalışmalarda çocukların 3-5, 6-9 ve 10-17 olmak üzere 3 yaş grubunda değerlendirildiği ifade edilerek, çalışmada bütün katılımcılara yetişkinlere uygulanan Influenza A (H1N1) pandemi aşısından 3,75 mikrogramlık doz uygulandığı kaydedildi.

Bütün yaş gruplarında çocukların tamamında tek dozla etkin bağışıklık yanıtı elde edildiği dile getirilen açıklamada, GSK'nın adjuvanlı aşısının uygulandığı çocukların yüzde 100'ünde elde edilen bağışıklık yanıtının uluslararası ruhsatlandırma otoritelerinin koyduğu alt sınırın üzerinde çıktığı belirtildi.

Açıklamada, çalışmalar sırasında adjuvanlı Influenza A (H1N1) aşısının "Kuş gribi" etkeni olarak bilinen H5N1 virüsüne karşı geliştirilen ve Avrupa İlaç Kurumu tarafından onaylanan aşıya benzer bir şekilde tolere edildiğinin kaydedildiği ifade edildi.

Çocuklarda yapılan klinik çalışmada aşı yerinde kızarıklık, ağrı ve şişkinlik görüldüğü ve yorgunluk, düşük ateş, baş ve kas ağrısı gibi genel etkilere de rastlanıldığı belirtilen açıklamada, bu etkilerin GSK'nın halen yaygın şekilde kullanılan adjuvansız mevsimsel grip aşısının yan etkileriyle aynı düzeyde veya biraz daha üstünde olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen GSK Türkiye Genel Müdürü Yiğit Gürçay, klinik çalışma sonuçlarının sevindirici olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Ruhsatlandırma ve sağlık yetkilileriyle kararlaştırdığımız gibi bütün yaş gruplarını kapsayan bir klinik çalışma programı hazırladık. Sonuçları hızla yetkililerle paylaşıyoruz. Böylece aşının hangi yaş gruplarında ne şekilde kullanılabileceği konusunda onların karar vermelerine yardımcı oluyoruz. GSK olarak kamuoyunun domuz gribi olarak bildiği bu pandeminin mümkün olan en az can kaybıyla atlatılması için çalışmaya devam edeceğiz."

TTB: Katkı ve katılım payları kalkmalı

Bu arada Türk Tabipleri Birliği (TTB), "domuz gribi" olanak bilinen Pandemik A (H1N1) nedeniyle ülkede "salgın" olduğunun ilan edilmesi ve Sağlık Bakanlığının salgın sürecinde domuz gribine yakalananları kapsayacak şekilde "katkı ve katılım paylarını kaldırması" gerektiğini bildirdi.

Tanık, diğer yandan, virüsün mutasyona uğradığına yönelik iddialara ilişkin de basının duyarlı olması, tiraj kaygısı gütmeden doğru ve bilimsel verileri haber  yapması gerektiğini söyledi.