Dönem yatırım dönemi

Gecelik faizlerin yüksekliğinden şikayet eden Başbakan Erdoğan, parası olanları yatırım yapmaya davet etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAMSUN - Yüzde 6.5'lik gecelik faiz oranını yüksek bulduğunu dile getiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu dönem yatırım dönemidir. Yatırım yapın. Sakın parası olan yastığın altında bekletmesin, banka hesaplarında bekletmesin yapsın yatırımını. Bu iktidara güvenin hiç endişeniz olmasın. Yatırımınızı yapın" dedi.

Başbakan Erdoğan, partisinin düzenlediği mitinge katılmak için geldiği Samsun'da Sanayi ve Ticaret Odası'nın Canik Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Üreten Samsun'un Yıldızları" ödül törenine katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Samsun'da yaşanan ekonomik gelişmelere işaret eden Erdoğan, sağlıklı bir ekonomik büyümenin özel sektör eliyle gerçekleşen büyüme olduğunun altını çizdi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Artık neyin nereden geldiğini, nereye gideceğini bu millet öğrendi. Nerede, nasıl piyasa var? Artık benim iş adamım, girişimcim bunu biliyor. Dünyanın neresine gidersen git, orada Türk bayrağının dalgalandığını görürsünüz. Biz dikmiyoruz, girişimcimiz dikiyor. Biz özel sektörü destekledik, destekliyoruz. Özel sektörün üzerindeki yükleri mümkün olduğunca kaldırdık. Özel sektörümüz de o yoldan ilerledi, ilerledi. Türkiye içinde birçok kronik sorunlar yaşandı, bunları çözüm yoluna koyduk. Bunları çözüm yoluna koyarken sanayicilerimiz için, yatırımcılarımız için, girişimcilerimiz için gittiğimiz her ülkede karşılıklı yatırımların artırılması noktasında devlet başkanları ile bakanlarla bunları enine boyuna konuştuk. Bu yola çıkarken şunu söylemiştim. 'İş adamlarımızla beraber fellik fellik dünyayı dolaşacağız' demiştim. Bunu yapıyoruz. Artık tek elden değil, komple adeta bir saldırı yapacağız. Yan gelip yatmak yok, koşacağız. Türkiye'ye yakışan neyse bunun başarmanın gayretindeyiz."

Yüzde 6,5 gecelik faiz fazla

Bu arada IMF ile stand-by anlaşması yapmadıklarını hatırlatan Erdoğan, "3 yıldır biz IMF ile kopuğuz. Diğerleri IMF ile beraberler. Hatta çok büyük iş adamları bize, 'bir an önce IMF ile işi bitirin, bakın paraya ihtiyacımız var' diyor. Siyasi plan, proje teklif eden bir IMF ile biz anlaşamayız. Ama bizden öncekiler 'emir buyurdunuz' diyorlardı. Bizden önceki iktidar MHP-DSP-ANAP iktidarı 30 milyar dolar IMF'den borç aldı, bize 23,5 milyar dolar borç devretti. Biz ödedik, ödedik 6,9 milyar dolar Türkiye'nin IMF'ye borcu var. Aynı şekilde Merkez Bankası'nı 26,5 milyar dolar döviz rezervi ile devraldık. Şu anda Merkez Bankası'nın kasasında 75 milyar dolar döviz rezervi var. Allah aşkına yolsuzlukların olduğu, dolanın olduğu bir iktidar bir taraftan borca girecek bir taraftan Merkez Bankası'nı böyle güçlü bir güvenli bir banka haline getirecek. Devletin borçlanma faizi 7,5 yıl önce yüzde 63'tü şimdi yüzde 7-8. Bu bir güvenin, istikrarın ifadesidir. Bu güven, istikrar olması kimse size yüzde 7-8 faizle borç verir mi?

Ben bunu bile fazla buluyorum. Yüzde 6,5 gecelik faizi fazla buluyorum. Bunun aşağı inmesi gerekir diye inanıyorum. Bu benim Başbakan olarak inancım. Aynı şekilde enflasyon yüzde 30'du, şu anda yüzde 7,6. Arkadaşlar yeter ki biz bu duruşumuzu istikrarlı bir şekilde güvenle devam ettirelim."

Dönem yatırım dönemidir

İş adamlarına yatırım yapmaları çağrısında bulunan Başbakan Erdoğan, "Bu dönem yatırım dönemidir. Yatırım yapın, sakın parası olan yastığın altında bekletmesin, banka hesaplarında bekletmesin yapsın yatırımını. Bu iktidara güvenin hiç endişeniz olmasın. Yatırımınızı yapın" diye konuştu.

Erdoğan, konuşmasının ardından Samsun'daki 2009 vergi rekortmenlerine ödüllerini verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir