Dövizde 'vatandaş' belirleyici olacak
Erkin IŞIK / TEB
Portföy hareketlerine yönelik veriler, son dönemde yabancılardan çok yurtiçi yerleşiklerin döviz piyasasında daha etkili olduğunu gösteriyor. Bu doğrultuda, kurlarda önümüzdeki dönemde daha fazla düşüş görmek için, yurtiçi yerleşiklerin tavrı önemli olacaktır. Yabancıların satışlarının ağırlık kazandığı 6 Aralık tarihinden, Merkez Bankası’nın faiz arttırmasının hemen öncesinde, 24 Ocak’a kadarki dönemde yabancıların toplam 6.3 milyar dolarlık fon çıkışı gerçekleştirdiği izleniyor. Bunun en yüklü kısmı 3.7 milyar dolar ile kısa vadeli para takası (swap) kanalından gerçekleşirken, yurtiçi bankaların yurtdışı şubelerini hariç tutarsak bonodan 0.7 milyar dolarlık sınırlı bir çıkış gerçekleşmiştir.
Hisse senedi portföyünde önemli bir değişiklik olmamış, ancak yabancıların eurobond portföyü 1.8 milyar dolar azalmıştır. Ancak Merkez Bankası’nın faiz arttırmasının ardından algılama olumluya dönmüş ve 24-31 Aralık arasında önceki dönemde yaşanan çıkışın önemli bir kısmını temsil eden 4.1 milyar dolarlık bir fon girişi yaşanmıştır.
Yani yabancının 31 Ocak itibariyle son dönemdeki net satışı 2.2 milyar dolar düzeyindedir ki, bunun da önemli bir kısmının sonraki günlerde geri alınmış olabileceğini varsaymak çok yanlış olmaz.
Buna karşılık, yurtiçi yerleşiklerin daha ihtiyatlı davrandığını izliyoruz. 6 Aralık – 24 Ocak arasında toplam döviz mevduatı 3.8 milyar dolar yükselmiş, PPK 24- 31 Aralık arasında da sadece 0.7 milyar dolarlık düşüş gerçekleşmiştir.
Daha fazla düşüş algıya bağlı
Döviz mevduattaki Temmuz ortasından beri 20.5 milyar dolarlık artış gerçekleşmiş olması, bu eğilimin daha uzun süredir devam ettiğini göstermektedir. Kurlarda gelinen mevcut seviyelerden sonra daha fazla düşüş olması için yurtiçi yerleşiklerin bu alandaki algılamasının değişmesini beklemek gerekecek gibi görünüyor.