Down sendromlu gençler tasarımlarını dünyaya satıyor

Down sendromlu gençlerin İzmir'de tasarladıkları ayakkabı, çanta, tişört, ev aksesuarları gibi ürünler dünya genelindeki 21 mağazada ve internette satılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İzmir'de down sendromluların eksik değil farklı bireyler olduğunu anlatmak için başlatılan proje, dünya pazarlarında yankı bulan bir girişim hikayesine dönüştü.

Ayakkabı, çanta, tişört, ev aksesuarları gibi ürünleri farklı tasarımlarla geliştirip dünya genelindeki 21 mağazası ve internet kanalıyla pazarlayan Dogo Tasarım firmasından uzmanlar, iki yıl önce bir özel eğitim öğretmeninin tavsiyesiyle down sendromlu gençlerin resimlerini inceledi.

Bu resimlerin ayakkabı ve deriye uygulanabilecek değerde olduğunu gören firma yetkilileri, Ulusal Down Sendromu Derneği iş birliğiyle "Önemli Olan Ne Çizdiğin Değil Hayalin" başlıklı bir proje başlattı.

Ülke genelinden down sendromlu gençlerin gönderdiği resimler arasından seçilen 9 tasarımla ayakkabı, çanta ve tişört üreten firma, bu ürünleri "Tasarımlarımıza +1 Değer Katıyoruz" isimli ayrı bir koleksiyon oluşturarak tüm satış noktalarında görücüye çıkardı.

İlk siparişin İtalya'ya gönderildiği ayakkabılara Avrupa ülkelerinden yoğun talep gelince geçen yıl 21 down sendromlu gencin tasarımlarıyla yeni bir koleksiyon hazırlandı.

Gelirinin bir bölümü Ulusal Down Sendromu Derneğine gönderilen proje kapsamında üretilen tasarımlar, firmanın diğer tasarımlarına yakın bir satış grafiği yakaladı.

Projenin asıl kazanımı, down sendromlu gençlerin çizimlerinin mağazada satılan bir ürüne dönüştüğünü görerek özgüven kazanması ve kendilerini tasarımcı olarak tanımlamaya başlaması oldu.

Gelecek yıl daha geniş çaplı, ulusal bir koleksiyon hazırlamayı planlayan proje ekibi, Avrupa ülkelerindeki down sendromlu gençleri de bu çatının içine almayı hedefliyor.

Duygularıyla fark yarattılar

Firmanın kurucu ortağı Gökhan Peksarı, sosyal sorumluluk çerçevesinde başlayan projelerinin down sendromlu gençlerle tanışınca farklı bir boyuta eriştiğini söyledi. Peksarı, şöyle konuştu:

"Sevgilerini, duygularını size ne kadar filtresiz şekilde yansıttıklarını görünce bizim için bu proje, sosyal sorumluluktan çıktı keyifli bir iş birliğine dönüştü. Biz buna samimi olarak bir iş gözüyle bakıyoruz. Çocuklar çok keyifli tasarımlar yapıyorlar. Yaptıkları tasarımları sanatın merkezi Avrupa'da tüketicilere kabul ettirip derneklerine gelir elde ediyorlar. Ciddi ihracatı olan bir ürün ortaya koyuyorlar. Down sendromlu gençlerin tasarımları, profesyonel ekibimizin önüne geçebilecek işler haline dönüştü. İnsanlar, yardımda bulunmak için değil tasarımları beğendikleri için satın alıyorlar."

Tasarımların hem yurt içi hem yurt dışında kabul gördüğünü, dünyada down sendromluların tasarımlarıyla oluşturulan başka bir koleksiyona rastlamadıklarını anlatan Peksarı, gelecek yıldan itibaren projeyi Avrupa ülkelerindeki down sendromlularla uluslararası hale dönüştürmeyi planladıklarını aktardı.

Down sendromlu gençler tasarımlarını dünyaya satıyor

"Duruşları bile farklılaştı"

Proje kapsamında çanta tasarlayan 20 yaşındaki Can Ayan'ın annesi ve Ulusal Down Sendromu Derneği Başkan Yardımcısı Hatice Ayan, proje sayesinde bu çocukların keşfedilmemiş yeteneklerinin ortaya çıktığını, tasarımların down sendromluların hayal dünyalarının ne kadar zengin olduğunu ve fırsat verildiğinde evrensel anlamda değerli ürünler ortaya koyabileceklerini gösterdiğini dile getirdi.

Derneğin bu projeden önemli bir gelir elde ettiğini ve bu sendroma yönelik diğer projeler için kullanılmaya başlandığını ifade eden Ayan, "Ticari kazancından öte çocuklarımızda gördüğümüz gelişme bizi çok mutlu etti. Kazancından ziyade bir ürünü ortaya koymuş olmak çocukları gururlandırdı. 'Bu benim tişörtüm, benim çantam, benim ayakkabım.' diyorlar. Duruşları bile farklılaştı, kendileriyle gurur duyuyorlar. Toplumdaki saygınlıkları arttı." dedi.

Ayan, down sendromluların bağımsız ya da yarı bağımsız olarak iş hayatına atılmalarını istediklerini, bu projeyle kendilerini ispat eden gençlerin iş sahibi olmak, para kazanmak, ev almak ya da evlenmek gibi hayallerinin bulunduğunu söyledi.

Yaptığı tasarımla üretilen ayakkabı çok satanlar listesine giren 19 yaşındaki Cansu Memeci'nin annesi Remziye Memeci ise proje sonrası kızında somut değişiklikler gözlediklerini belirterek, "Kızım kendi tasarladığı ayakkabıyı giyiyor. Gördüğü herkese bu ayakkabıdaki resmi kendisinin çizdiğini anlatıyor. Bu ayakkabıyla kızım kendisini ispat etti, farklı konularda da kendisine güveni geldi diyebilirim. Artık resim çizerken ayakkabı ve tişört kalıplarına göre çiziyor." diye konuştu.