Draghi etkisi, EUR/USD paritesini 1,11 seviyesine çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda Yalçınkaya - İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

Beklentiler doğrultusunda Avrupa Merkez Bankası (ECB) politika faiz kararını değiştirmedi ve %0.50 seviyesinde sabit tuttu. Burada herhangi bir sürpriz yok. ECB, en son 2014 yılı Eylül ayında %0,15 olan politika faizi %0,05 oranına düşürmüştü ve o tarihten itibaren politika faizinde bir değişiklik yapmıyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Dragi’nin konuşmaları piyasanın dikkatini çekti. Açıklamaları kısaca değerlendirmek gerekirse;

ECB’den ekonomik görünümde revizyon yapıldı

Draghi, dış ortamda artan belirsizliklerin olduğunu belirtti. Euro Bölgesi için 2015 yıl sonu %1.4 oranında büyümede yukarı yönde revizyon yapıldı. Bir önceki veri %1.5 oranındaydı. 2016 yılı için büyümede %1.7 oranında artış beklenirken bir önceki tahmine oranla (%1,9) Aşağı yönde revizyon yapıldığı görülüyor. Son olarak ECB, 2017 yılı için ise %2.0 oranındaki büyüme tahminini %1.8 oranına çektiği görülüyor.

ECB enflasyon oranını da revize etti. 2015 yılı için %0,3 beklentiyi %0,1 oranına, 2016 yılı için %1.5 oranından %1.1’e ve 2017 yılı için ise %1.8’den %1.7 oranına aşağı yönde revize yapıldı. Ayrıca Draghi, enflasyonun yıl sonuna doğru sınırlı da olsa temel faktörlerle yükselmesini bekliyoruz dedi. Euro Bölgesi dezenflasyon yaşamaya devam ediyor. Düşen petrol fiyatlarının Euro Bölgesindeki enflasyon sorununa olumsuz yansımaları devam ediyor.

Euro Bölgesi gevşeme devam ediyor…

Euro Bölgesi hız kesmeden para politikasında gevşemeye devam ediyor. Ancak Draghi’nin konuşmasında varlık alım programının süresi anlamında bir esneklik yapılacağına yönelik açıklaması oldu. Ayrıca para politikasında vites yükseltme olasılıkları konusunda sınırımız yok açıklaması ileri de ECB’nin gerekirse ek gevşemeye gidebileceği sinyallerini veriyor. Bu durum gevşeme politikası yanlısı olmayan Almanya’nın pek hoşuna gitmeyebilir. Ancak son PMI raporlarının da ortaya koyduğu gibi genişleyici para politikası öncesi rekabet gücünü kaybetmeye başlayan İtalya ve İspanya ekonomileri toparlanma emareleri gösteriyor.

Sonuç olarak Drahgi…

Sonuç olarak Draghi, Euro Bölgesinde ekonomik hedeflere ulaşılabilmesi ve dış risklere karşı korunması açısından gerekirse varlık alım programındaki tüm araçların kullanılabileceğinin sinyallerini verdi. Ancak ECB varlık alım programı konusunda detayları görüşmediklerini bildirdi. Burada en önemli husus, dış risklerin Euro Bölgesindeki görünümü ne derecede ve ne şekilde etkileyip etkilemediklerini kestiremedikleri yönündeki açıklamalar oldu. Anladığımız kadarıyla, ECB’nin kullanacağı silahlar hazır. Ancak zamanlama ve büyüklüğü açısından belirgin bir çerçeve oluşmuş değil.

ECB ne yapmıştı?

Hatırlamak gerekirse ECB, 2015 yılı Mart ayında varlık alım programını başlatmıştı. Varlık alımında dikkat edilmesi gereken temel unsurlar ise aşağıdaki gibi sıralanmıştı.

·         Program Eylül 2016 yılına kadar sürecek ve aylık 60 milyar Euro genişleme olacak. 
·         Varlık alım programında, varlığa dayalı kağıtlar, kamu kesimi ve/veya mortgage borçlarının nakit akımları üzerine çıkarılmış kağıtlara ağırlık verilecek.
·         ECB, hiçbir ülkeden o ülkenin toplam borç stokunun 1/3 oranını geçecek şekilde tahvil alımı yapmayacak.
·         ECB’nin genişletici para politikası çerçevesinde alacağı kamu tahvilleri, vadesine 2 yıl ile 30 yıl arasında süre kalmış olanlar arasından seçilecek.
·         Uygulamanın temel amacı, fiyat istikrarı hedefini yakalamaktı.

EUR/USD etkisi…

Açıklamaların ardından parite 1,11 seviyesine doğru geri çekildi. Bir süredir parite 1,12 seviyesi üzerindeki seyrini devam ettiriyordu. ECB Başkanı Draghi’nin açıklamaları ve ekonomik görünümde aşağı yönlü revizyonlar paritenin sert değer kaybını destekledi. Şu an parite 1,1140 seviyesinde bulunuyor. Paritenin tekrar 1,12 seviyesinin üzerine tekrar yerleşmesi durumunda yukarı yönde ataklar yaşanabilir. Buna karşın 1,12 seviyesinin altındaki fiyatlamanın devam etmesi durumunda 1,1050 desteği devreye girebilir.

Dirençler: 1,1210 / 1,1275 / 1,1330
Destekler: 1,1100 / 1,1180 / 1,1050

tablo-4-011.jpg

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

http://www.integralmenkul.com.tr/​

http://www.integralforex.com.tr/

Bu konularda ilginizi çekebilir