DSÖ Türkiye'yi örnek gösteriyor

Sağlık Bakanı Akdağ, "Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, sigara konusunda Türkiye'de son 2 yıldır gerçekleşen değişimi Örnek olarak göstermektedir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi, sigara konusunda Türkiye'de son 2 yıldır gerçekleşen değişimi Örnek olarak göstermektedir" dedi.

Akdağ,  Halkalı'daki İstanbul Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin açılışında yaptığı konuşmada, hastanenin yalnızca Küçükçekmece bölgesine değil İstanbul'un Avrupa yakasına, komşu illere de kalp damar hastalıklarıyla ilgili önemli hizmetler vereceğini belirtirken Türk milletinin de yaşam biçimini değiştirmesi gerektiğini ifade etti. Akdağ, "Halk olarak yapmamız gereken şeyler var. Yediklerimize dikkat etmeliyiz. Şişmanlamamaya ve sigara içmemeye özen göstermeliyiz. Sigara içilmesi yasak olan yerlerde zaten sigara içilmiyor, ama evde de diğer insanları sigara dumanına maruz bırakmamalıyız" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin, sigara konusunda Türkiye'de son 2 yıldır gerçekleşen değişimi örnek olarak gösterdiğine dikkati çeken Akdağ, en son katıldığı Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi toplantısında bütün yetkililerin ve bakanların "Dumansız Hava Sahası" konusunda takdirlerini ilettiklerini belirtti.

Türkiye'nin bu hususta büyük bir "medeniyet atalımı" yaptığını dile getiren Akdağ, "Bütün bunlara rağmen kendimizi ne kadar korursak da kalp hastalığına yakalanan insanlar olacak" dedi.

Akdağ, bütün vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanabildiğini, kırsaldaki bir vatandaşın acil bir durumda helikopter ambulans ile hastaneye sevk edilebildiğini anlattı.

İstanbul Valisi Muammer Güler de Avrupa yakasının Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile çok önemli bir hastaneye kavuştuğunu ifade etti.

Hem genel bütçe, hem de il özel idaresinin bütçesinden çok sayıda hastaneyi bitirdiklerini belirten Güler, "Bu dönemde 8 hastane bitirildi. Projesi yapılan iki hastanede daha var. Ameliyat ve ambulans sayısında önemli artışlar meydana geldi. Sosyal güvenlik şemsiyesi altında sağlık kuruluşlarının birleştirilmesi önemli sonuçlar doğuracaktır" diye konuştu.

"Hastanenin özellikleri"

Yapımına 2000 yılında başlanan ve 2007'de tamamlanan hastane toplam 300 hasta yatak kapasitesiyle bölgeye hizmet verecek.

Tüm kaynakları genel bütçeden karşılanan hastane 31 bin 500 metre karelik alanda inşa edildi.

Kardiovasküler cerrahi, kardiyoloji, pediatrik kardiyoloji, göğüs cerrahisi başta olmak üzere 15 branşta hasta kabul edecek hastanede 136 kişi hizmet verecek.

Geçtiğimiz mart ayında poliklinik hizmetlerinin verilmeye başlandığı hastanede ilk açık kalp ameliyatı 27 Mayıs 2009'da yapıldı.

Açıldığı tarihten bugüne 188 bin 580 poliklinik hizmeti verilerek, 44 ameliyat gerçekleştirilen hastane bu alanda Avrupa yakasında Sağlık Bakanlığına bağlı ilk ve tek hastane olma özelliğini de taşıyor.