DTM Yurt dışı teşkilatına 30 yeni kadro

DTM'nin halen 115 olan yurt dışı teşkilat kadrosu, yeni ihdas edilecek 30 kadroyla 145'e çıkarılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

TBMM - Dış Ticaret Müsteşarlığına (DTM), yurt dışı teşkilatında çalışmak üzere 30 yeni kadro veriliyor.

Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) Eki Cetvellerinin Dış Ticaret Müsteşarlığına Ait Bölümünde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Tasarıyla, DTM'nin mevcut 115 olan yurt dışı teşkilat kadrosu, yeni ihdas edilecek 30 kadroyla 145'e çıkarılıyor. 

Yurt dışı kadrolarında çalışmak üzere, 10 ticaret başmüşaviri, 14 ticaret müşaviri ve 6 ticaret ateşesi kadrosu ihdas ediliyor.

Tasarının kabulünden önce bir konuşma yapan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, ekonomik kriz, 2008-2009'da dünya ihracatındaki daralma ve ihracat pastasının küçülmesinin, dünyadaki ihracat rekabetini daha da zorlu hale soktuğunu söyledi.

Çağlayan, böyle bir ortamda, birçok ülkenin, kendi iç piyasasındaki daralmadan dolayı, ekonomideki sıkıntıyı aşabilmek için dünya pazarına girdiğine işaret etti.

DTM'nin, yurt dışında görev yapmak üzere 115 kadrosunun bulunduğunu belirten Çağlayan, "200 ülkeye ihracat yapan, 2009'da yaklaşık 242 milyar dolar dış ticaret gerçekleştiren bir Türkiye için bu kadar kadroyla hizmet vermenin imkanı gözükmüyor" dedi.

Çağlayan, daha fazla ihracat için kolaylık sağlamak, Anadolu'dan gelen, ilk kez ihracat yapacak KOBİ'lere danışmanlık, gerektiğinde tercümanlık, otel, uçak rezervasyonu yapmak üzere yoğun çabalarının bulunduğunu anlattı.

Bakan Çağlayan, 1985'de 1 adet ticaret müşavirine 32 milyon dolar ihracat, 78 milyon dolar dış ticaret hacminin düştüğünü vurgulayarak, 2009'da ihracat rakamının yaklaşık 1 milyar doları geçtiğini bildirdi. Çağlayan, 1 ticaret müşavirine, 1 milyar dolardan fazla ihracat rakamı düştüğünü, buna yurt dışı müteahhitlik hizmetleri de eklendiğinde, rakamın 2 milyar doları bulduğunu söyledi.

İş yükü 30 kat arttı

Her ticaret müşavirinin ortalama iş yükünün yakalaşık 30 kat arttığına dikkati çeken Çağlayan, bir taraftan ülke stratejileri hazırladıklarını, diğer taraftan Türk ticaret merkezleri kurduklarını kaydetti. Çağlayan, Cidde, Riyad, Pekin ve Sofya'da ticaret müşavirlerinin görev yaptığını, yurt dışına gelen Türk işadamlarına bir şekilde ofis hizmeti verildiğini söyledi.

Çağlayan, 2009'da 109 yurt dışı kadrosu bulunduğunu, ihtiyaç üzerine 115'e çıkardıklarını anımsatarak, bu kadronun 77 ülkede, 3 uluslararası örgütte, 100 merkezde hizmet verdiğini vurguladı. 22 merkezde, çok ciddi şekilde temsilcilik ihtiyacı bulunduğunu dile getiren Çağlayan, "Yurt dışı teşkilatında 1 kişilik artış, Türkiye'nin görev yapılan ülkeye ihracatını yüzde 29-77 arasında arttırdığını tespit ettik. Yeni ihdas edilecek 30 kadronun yıllık maliyeti, 7.3 milyon dolar. Ancak bu maliyetin 600 kat kadar gelir sağlayacağız" dedi.

Bakan Çağlayan, ilk defa ihracat stratejilerinin içine yeni bir strateji olarak, hammadde stratejisi eklediklerini dile getirdi.