Dünya basını seçimi böyle gördü

Türkiye'deki seçim sonuçları dünya basınında geniş yer buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

2015 genel seçimleri dünya basınında geniş yer aldı. Uluslararası haber ajansı AP, Türkiye'deki seçim sonuçlarını "İktidar partisi Parlamento'daki çoğunluğu yitirdi" başlığıyla verirken, Alman Der Spiegel dergisi internet sayfasında "Kürt coşkusu" başlığını attı.

Reuters: Yatırımcılar olası siyasi belirsizlikten çekiniyor

Uluslararası haber ajansı Reuters, AK Parti'nin 10 yılı aşkın iktidarında ilk defa TBMM'de çoğunluğu elde edemediğinin altını çizdi. Haberde, yatırımcıların olası siyasi belirsizlikten çekindikleri yorumuna yer verildi.

erdogan-001.jpg

AP: Parlamentodaki çoğunluğu yitirdi

Uluslararası haber ajansı AP, Türkiye'deki genel seçim sonuçlarını flaş haber olarak duyurdu. "Türkiye'deki iktidar partisi Parlamento'daki çoğunluğu yitirdi" başlığını atan AP, pazar günü yapılan genel seçim sonuçlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"a "sersemleten bir yumruk" indirdiğini iddia etti. Seçim kampanyasında etkin rol alan Erdoğan'ın anayasa değişikliği ve güçlü bir başkanlık için halktan 400 milletvekili istediğini hatırlatan AP, AKP'nin anayasayı referandumla değiştirmek için gerekli olan 330 milletvekiline bile ulaşamadığını vurguladı. Haberde, anayasayı referanduma gerek olmadan değiştirmek için Meclis'te 367 sandalyeye ihtiyaç duyulduğu da vurgulandı.

New York Times: Türkiye'deki iktidar partisi Parlementodaki çoğunluğu kaybetti 

Meclis'teki çoğunluğunu pazar günkü tarihi seçimde yitiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisine seçmen ders verdi. Erdoğan'ın yeni bir anayasa ve Amerikan tarzı başkanlık sistemi hayali şimdilik sona erdi. Türkiye'deki seçimin galibi ise, Kürtler, liberaller ve laikler oldu.

CNN: Oyunun kuralarını değiştiren oylama

Türkiye'de oyların yüzde 98'inin sayıldığı seçimde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisi Adalet ve Kalkınma Partisi AKP seçimi yüzde 41 oy oranıyla kazandı. 550 sandalyeli parlamentoda AKP 259 milletvekili kazandı. Bu sonuç iktidar partisinin koalisyon olmadan hükümet kurmasına izin vermiyor.

kurt.jpg

Der Spiegel: Türkiye'deki parlamento seçimi: Kürt coşkusu

Alman Der Spiegel dergisi internet sayfasınd Türkiye'deki seçim sonuçlarını "Türkiye'de Parlamento seçimi: Kürt coşkusu" başlığıyla verdi. Kürt kökenli HDP'nin tarihi bir seçim zaferiyle Türk Parlementosu'na girdiğini belirten Der Spiegel, bu sonuçla AKP'nin iktidar çoğunluğunu yitirdiğini vurguladı. Haberde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için şimdi demokrasinin nasıl işlediğini gösterme zamanı" yorumu yapıldı.

Die Welt: AK Parti iktidarı yirtirdi, HDP meclise girdi

Türkiye'de iktidarda olan AK Parti 10 yıldan fazladır seçimlerde zaferden zafere koştu. Ancak son seçimde iktidar çoğunluğunu yitirdi. Kürt yanlısı parti HDP ise parlamentoya girmeyi başardı.

Bild: Erdoğan'a fren

2011 seçimlerinde yüzde 50'ye yakın oy alan AKP, Türkiye'deki seçimlerde en güçlü parti olarak çıktı ancak oy oranı yüzde 40'ın biraz üzerinde yer aldı. Erdoğan'ın partisi AKP parlamentodaki çoğunluğunu yitirerek 12 yıllık iktidarını kaybetti. Bu sonuç "Erdoğan'a fren" anlamı taşıyor.

The Guardian: Yeni Anayasa yapma isteği seçmen tarafından reddedildi

AK Parti'nin TBMM'deki çoğunluğunu kaybettiğinin altını çizen İngiliz The Guardian gazetesi seçim sonuçlarını, "Sonuçlar, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yeni bir anayasa yapma isteğinin seçmen tarafından reddedildiğini işaret ediyor" ifadeleriyle okurlarına duyurdu. Gazete, seçim barajını geçen HDP'yi "Seçimin sürpriz yıldızı" olarak nitelendirdi.

secim1.jpg

BBC: AK Parti çoğunluğu kaybetti

HDP'nin yüzde 10 barajını geçerek TBMM'deki yerini garantilediğini belirten BBC, seçim sonuçlarını "AK Parti çoğunluğu kaybetti" ifadesi ile sayfasına taşıdı. BBC, "Bir zamanlar durdurulamaz olarak görülen Ak Parti, koalisyon kurmak için yoğun çaba harcamak zorunda kalabilir" yorumunda bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir