Dünya demokrasi sınavından geçiyor

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mısır'da yaşanan katliamları şiddetle kınadığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Mısır'daki yönetimin masum insanlara yaptığı eylemlerin insanlık suçu olduğunu belirterek, "Mısır'da ilgili olanlarla sadece Mısır halkı, Mısır'daki partiler, Mısır'daki insanlar demokrasi ve insan hakları sınavından geçmiyor. Bütün dünya Mısır'da olup bitenler nedeniyle insan hakları ve demokrasi sınavından geçmektedir" dedi. 

Bozdağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, Mısır'da yaşanan katliamları şiddetle kınadığını söyledi. Mısır'daki darbeci yönetimin masum insanlara yaptığı ve yaptırdığı eylemlerin çok açık insanlık suçu olduğunu vurgulayan Bozdağ, şöyle konuştu: 

"Demokrasiden, insan haklarından, hukuktan yana tavır almayan gerek batı ülkeleri, gerek AB, gerek BM, gerek İslam İşbirliği Teşkilatı, gerek İslam ülkelerinin önemli bir kısmının tutumları Mısır'daki darbeci yöneticileri cesaretlendirmiş ve onların eylemlerinin katliama dönüşmesine zemin hazırlamıştır. Birinci katliam olduğu zaman susuldu, şimdi ikinci katliam oldu, yine uluslararası toplum suskunluğunu korumaktadır. Buradan soruyorum; nerede AB, nerede BM, nerede demokrasi ve insan hakları dersini herkese veren, herkese üstten bakan Avrupa ülkeleri, nerede İslam ülkeleri, nerede bu hadise karşısında sesini yükseltmesi gerekirken yükseltmeyenler? Mısır'da yaşanan bu katliamdan elbette darbeci Mısır yönetimi ve onun emriyle keskin nişancı olarak veya hedef gözetmeden masum insanlara ateş etme emrini verenler birinci derecede sorumludur. Ancak bu hadiselerin önlenmesi gücüne sahip olup da önlenmesi için hareket etmeyenler de tarih önünde de Allah önünde de bu olup bitenlerden dolayı mesuldürler. O yüzden uluslararası toplumu, bu işe müdahale etme imkanı olan her kesimi Mısır'da yaşanan katliamlar ve işlenen insanlık suçları karşısında demokrasiden, insan haklarından yana tavır almaya davet ediyoruz." 

Uluslararası toplum da gereken tavrı ortaya koymalı
Mısır'da yaşananlar nedeniyle sadece Mısır halkının, Mısır'daki partilerin ve Mısır'daki insanların değil, bütün dünyanın insan hakları ve demokrasi sınavından geçmekte olduğunu dile getiren Bozdağ, şunları ifade etti: 
"Ancak maalesef birçok uluslararası toplum ve ülke bu sınavdan geçememiştir. Mısır'daki darbeci yönetim umarız ki, bu hadiselere artık son verir ve ortamı daha kötü hale sevk edecek eylemlerden kaçınır. Bunun için de mutlaka Mursi'nin serbest bırakılması, tutukluların serbest bırakılması ve oradaki insanların taleplerinin dikkate alınması son derece önemlidir. Bunlar insanlığa karşı suçlardır, uluslararası toplum da gereken tavrı ortaya koymalıdır. Bu anlamda bir tavır ortaya konulmazsa korkarız ki, Mısır'da başka sıkıntılar ortaya çıkabilir. Bütün bunları önleme gücü ve kuvveti olan ülkelerin vakit geçirmeden net tavırlar ortaya koymasına ihtiyaç vardır. Bu katliamda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Mısır halkına da geçmiş olsun, diyorum."