Dünya ekonomisi dehşet dengesi halinde

Tüketici Ürünleri Forumu Küresel Zirvesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı dünya ekonomisi adeta bir ekonomik dehşet dengesi halindedir diyerek global ekonomiyi yorumladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, halihazırda dünya ekonomisinin adeta bir ekonomik dehşet dengesi halinde bulunduğunu belirterek, "Büyük ekonomilerden birinin kamu borçlarını çevirememesi veya ekonomik bloklar arasında başlayacak bir korumacılık savaşı tüm dünya ekonomisini altüst etme potansiyeline haizdir. Böyle felaket senaryolarından kurtulmanın yolu, gelişmiş, yükselen veya gelişmekte olan tüm ülkelerin aynı güvertede olduklarının bilinciyle daha fazla üretim, ticaret ve yatırım için hep birlikte hareket etmekten geçmektedir" dedi.

Gül, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Tüketici Ürünleri Forumu Küresel Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa'da ve dünyada ekonomik krizin devam ettiği bir ortamda en kritik sektörlerden biri olan tüketici ürünleri sektörünün önde gelen firmalarının İstanbul'da bir araya gelmesine büyük önem verdiğini söyledi. Burada temsil edilen firmaların yaklaşık 3 trilyon dolarlık ciro yarattığı ve 10 milyon kişiye doğrudan, en az 100 milyon kişiye dolaylı istihdam sağladığını düşünüldüğünde toplantının öneminin ortaya çıktığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin bugün toplam perakende büyüklüğü olarak dünyada 10'uncu, Avrupa'da ise 7'nci sırada yer aldığını, 2011 sonu itibariyle Türkiye perakende sektörünün yaklaşık 175 milyar dolar, organize perakende sektörü cirosunun ise 75 milyar dolar civarında hesaplandığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, sadece 2011'deki büyümeyle genel perakende sektöründe yaklaşık 100 bin kişiye, elektronik perakende sektöründe ise yaklaşık 5 bin kişiye yeni istihdam sağlandığını belirterek, perakende sektörünün ortaya koyduğu bu performansla lokomotif sektörlerden olduğunu gösterdiğini vurguladı. Dünya ekonomisinin 2007 yılı ağustos ayından bu yana ciddi türbülanslar yaşadığını, durgunluk ve resesyonun dünya ekonomisinin hakim olayını oluşturduğunu dile getiren Gül, şöyle konuştu:

"Küresel düzeyde ve özellikle Avrupa'da yaşanmakta olan ekonomik krizin olumsuz etkilerinden hiçbir ülkenin muaf olmadığına hep birlikte tanıklık etmekteyiz. Çünkü günümüzde tüm ekonomiler artık birbiriyle bağımlı hale gelmiştir. Büyük kamu borç yükleri, bütçe açıkları, reel sektörde yaşanan durgunluktan kaynaklanan negatif makroekonomik göstergeler geleceğe yönelik olumlu beklentileri de azaltmaktadır. Birçok ülkedeki yüksek işsizlik oranları ise toplumsal yansımaları da olan diğer bir kritik sorun olarak karşımıza çıkmaktadır." Cumhurbaşkanı Gül, finans sektöründe 2008 yılından itibaren görülmeye başlanan sorunların köklü şekilde çözülemediğini belirterek, ülkelerin ağırlıklı olarak merkez bankalarının şimdiye kadar görülmemiş büyüklükteki likidite operasyonlarıyla bazı tedbirler almaya çalıştıklarını anımsattı.

Ancak sadece merkez bankaları sahnede olunca ve sadece para basmak bir çözüm olarak ortaya konunca güven ortamını sağlamanın mümkün olmadığını vurgulayan Gül, sonuçta devam eden küresel kriz algısının tüketiciler, üreticiler ve aynı şekilde yatırımcıların beklentilerini olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Gül, "Halihazırda dünya ekonomisi adeta bir ekonomik dehşet dengesi halindedir. Büyük ekonomilerden birinin kamu borçlarını çevirememesi veya ekonomik bloklar arasında başlayacak bir korumacılık savaşı tüm dünya ekonomisini altüst etme potansiyeline haizdir. Böyle felaket senaryolarından kurtulmanın yolu, gelişmiş, yükselen veya gelişmekte olan tüm ülkelerin aynı güvertede olduklarının bilinciyle daha fazla üretim, ticaret ve yatırım için hep birlikte hareket etmekten geçmektedir" diye konuştu.