Dünya idam cezasından uzaklaşıyor
Uluslararası Af Örgütü'ne göre, idamla ilgili küresel eğilim bu cezanın kaldırılması yönünde.
LONDRA - Uluslararası Af Örgütü, küresel eğilimin idam cezasının kaldırılması yönünde olduğunu bildirdi. Örgüt, 2012'de 21 ülkede 682 idam infazının doğrulandığını bildirirken, bu cezanın en fazla görüldüğü Çin'den resmi veri alınamıyor.
Dünya genelinde idam cezasının uygulanmasına ilişkin 2012 verilerinin değerlendirildiği Uluslararası Af Örgütü raporunda, 10 ülkeden birinde uygulamanın sürdüğü, genel eğilimin ise idamın kaldırılması yönünde olduğu belirtildi.
Rapora göre, idam cezasını uygulayan ülkeler listesinin başında yer alan Çin'i İran, Irak, Suudi Arabistan ve ABD izliyor.
Örgüt, geçen yıl 21 ülkede 682 idam infazının doğrulandığını ancak bu sayıya en çok idamın görüldüğü ve verileri katı biçimde saklı tutan Çin'deki rakamların dahil olmadığına dikkat çekti.
Bazı insan hakları eylemcileri, Çin'de yılda 6 ila 8 bin kişinin idam edildiğini savunuyor. Uluslararası Af Örgütü de, güvenilir veri eksikliğinden 2009'da Çin'deki idam tahminlerini yayımlamayı durdurmuştu.
Örgütün raporunda, listesinin ikinci sırasındaki İran'da resmi rakamlara göre 2012'de 314, Irak'ta çoğu terörizmle bağlantılı suçlardan 129 kişinin idam edildiği bildirildi. Irak'ta 2011'deki idam sayısının 68 olduğuna dikkat çekilerek, bir yıl içindeki artış endişe verici olduğu belirtildi.
Hindistan'ın 2004'ten sonra ilk kez idam cezası uyguladığının hatırlatıldığı raporda, Bombay saldırılarının mahkumu Pakistanlı Ajmal Kasab'ı infaz ettiği, Pakistan'da da 2008'den sonra ilk kez idam cezasının infaz edildiği kaydedildi.
Raporda, ABD'nin 2012'de 43 kişiyi idam ettiği, 9 eyalette bu cezanın uygulandığı, bir önceki sene idam cezasını uygulayan eyalet sayısının ise 13 olduğu bildirildi.