Dünya Kitap Dergisi 'Yılın En İyileri'ni seçti

Dünya Kitap Dergisi'nin on dokuzuncu kez düzenlediği Dünya Kitap Yılın Kitabı Ödülleri, her yıl farklı bir dalda verdiği Altın Sayfa Edebiyat Ödülü ve Dünya "ehlikeyf"in Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü'nün sonuçları belli oldu. Ödüller bu sene Hakan Günday,

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dünya Kitap Dergisi'nin geleneksel Dünya Kitap Ödülleri'nin 2011 yılı sonuçları, bu yıl yedinci kez verilen Altın Sayfa Edebiyat Ödülü'nün sahibi ve Dünya "ehlikeyf"in Yılın En İyi Gastronomi Kitabı sonuçları açıklandı.

Dünya Kitap Ödülleri Seçici Kurul toplantısında Hakan Günday, Seçkin Selvi ve Günışığı Kitaplığı'na ödül verilmesi kararlaştırıldı. 2005'te her yıl farklı bir daldaki kitaba verilmek üzere konan ve bu sene "son üç yılın en iyi polisiye kitabı" kategorisinde düzenlenen Altın Sayfa Edebiyat Ödülü ise Ahmet Ümit'in oldu.

Dünya "ehlikeyf"in 2010 yılından bu yana seçtiği Yılın En İyi Gastronomi Kitabı ödülü Emine Gürsoy Naskali'nin editörlüğünde hazırlanan "Türk Kahvesi Kitabı"na giderken, Cumhuriyet'le yaşıt Baylan Pastaneleri'nin sahibi Harry Lenas'a da "Emek Ödülü" verilmesi kararlaştırıldı.

Dünya Kitap Dergisi tarafından 1993 yılından bu yana verilen Dünya Kitap Ödülleri'nden "Yılın Telif Kitabı Ödülü" için 2011 yılı içinde "Ayın Telif Kitabı" olarak belirlenen 14 kitap arasından seçim yapıldı.

Osman Saffet Arolat, Refik Durbaş, Semih Gümüş, Doğan Hızlan, Selim İleri, Deniz Kavukçuoğlu, İlknur Özdemir, Faruk Şüyün ve Dünya Temsilcisi'nden oluşan seçici kurul, "Yılın Telif Kitabı" ödülünü; Hakan Günday'ın Doğan Kitap'tan çıkan "Az" adlı yapıtına oy çokluğuyla verdi.

"Yılın Çeviri Kitabı" ödülünün sahipleri ise yıl içerisinde "Ayın Çeviri Kitabı" olarak seçilen 18 eser arasından belirlendi. Aynı seçici kurul, ödülü, oy çokluğuyla Can Yayınları tarafından basılan Paul Auster'ın "Sunset Park" kitabının çevirmeni Seçkin Selvi'ye verilmesini kararlaştırdı.

"Yılın Yayınevi" de, aynı toplantıda, aynı seçici kurulca yapılan değerlendirme sonucunda oy birliğiyle Günışığı Kitaplığı olarak belirlendi.

Dünya Kitap Dergisi tarafından bu yıl yedinci kez verilen Altın Sayfa Edebiyat Ödülü'nün sahibi ise Ahmet Ümit oldu. Her yıl farklı bir kategoride düzenlenen ve bu sene "son üç yılın en iyi polisiye kitabına"na verilen ödülün Erol Üyepazarcı, Faruk Şüyün, Metin Celâl, Nevzat Işıltan ve Selim İleri'den oluşan seçici kurulu, ödülü, oybirliğiyle Ahmet Ümit'in Everest Yayınları tarafından basılan "İstanbul Hatırası" adlı yapıtına verdi.

 

Dünya "ehlikeyf"in ilk kez geçen yıl gerçekleştirdiği "Yılın En İyi Gastronomi Kitabı" seçiminin sonuçları da belli oldu.

Nedim Atilla, Ali Esad Göksel, Emrullah Gümüştaş, Gülhan Kara, Ahmet Örs, Mehmet Yaşin ve Faruk Şüyün'den (kurum temsilcisi) oluşan seçici kurul, ödülü Emine Gürsoy Naskali'nin editörlüğünde hazırlanan ve Kitabevi tarafından okurlara sunulan "Türk Kahvesi Kitabı"na verdi. Aynı toplantıda, her yıl "Türk mutfağının gelişimine ya da tanıtımına katkılarından dolayı bu alanda çaba gösteren bir kişiye" verilen "Emek Ödülü" ise  Cumhuriyet'le yaşıt Baylan Pastaneleri'nin sahibi Harry Lenas'ın oldu.

 

Geleneksel tören, deprem nedeniyle iptal edildi

1993'ten beri her yıl geleneksel olarak fuarın ilk Perşembe günü yapılan Dünya Kitap Dergisi Yılın En İyileri Ödülleri töreni, bu yıl gerçekleştirilmiyor. 17 Kasım Perşembe akşamı saat 17.30'da Tüyap Beylikdüzü Fuar Alanı Interexpo Salonu'nda düzenleneceği açıklanan ödül töreni, Dünya Kitap Dergisi yönetimince yaşadığımız Van depremi acıları nedeniyle iptal edildi. Yılın En İyileri, Altın Sayfa ve ehlikeyf ödülleri, Dünya Kitap ve Dünya ehlikeyf dergileri yönetimleri tarafından önümüzdeki günlerde yapılacak ziyaretlerle kendilerine takdim edilecek. 

Bu konularda ilginizi çekebilir