”Dünya, savaşlara rağmen barışı yakalama çareleri aramıştır”

TBMM Başkanı Şahin, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Dünya bir taraftan savaşın ve şiddetin korkunç yüzüyle yaşamak durumunda kalmışken, diğer taraftan barışı yakalama ve kalıcı kılmanın çarelerini de araştırmıştır" dedi.

Şahin, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, barışın hakim olduğu bir dünyada yaşamanın, insanoğlunun belki de en eski özlemi olduğunu belirtti.

Şahin, dünyanın en sorunlu coğrafyalarından birinde yer alan Türkiye'nin, ülkenin her köşesinde ve bölgesinde her zaman huzur ve barışın sağlanması için çaba sarf ettiğini bildirdi.

İnsanlığın tarih boyunca elde ettiği ilerlemeye karşın, şiddet olayları, savaş ve çatışmaların geçmişten beri devam ettiğine dikkati çeken Şahin, "Dünya bir taraftan savaşın ve şiddetin korkunç yüzüyle yaşamak durumunda kalmışken, diğer taraftan barışı yakalama ve kalıcı kılmanın çarelerini de araştırmıştır" dedi.

Bütün insanlığın ortak ideali olan kalıcı barışın hakim olduğu bir dünyada yaşama yolundaki gayretlerin, giderek evrensel bir boyut kazandığını vurgulayan Şahin, mesajında şunları kaydetti:

"Zira barış ortamının oluşturulması ve sürekli kılınması demokrasi kültürünün gelişmesi ve yerleşmesine de hizmet etmektedir.

Demokrasi kültürü, hoşgörülü olmayı, başkalarının haklarına, düşünce ve özgürlüklerine saygıyı gerektirir. İnsanın mutluluğunu temel almayan her türlü uygulama barış yerine şiddet getirir.

"Türkiye, dünyanın en sorunlu coğrafyalarından birinde yer alıyor"

Dünyanın en sorunlu coğrafyalarından birinde yer alan Türkiye, ülkemizin her köşesinde ve bölgesinde her zaman huzur ve barışın sağlanması için çaba sarf etmektedir.

Uluslararası alandaki anlaşmazlıkların karşılıklı saygı ve hoşgörü çerçevesinde, diyalogla çözümlenmesinden yana olan Türkiye, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için tüm insanlığı işbirliği ve dayanışmaya çağırmaktadır.

Ülkemiz, Aziz Atatürk'ün bizlere gösterdiği 'Yurtta sulh, cihanda sulh' hedefine ulaşma yolundaki politikalarını sürdürmeye, barış dolu bir dünya için çalışmaya devam edecektir.

Dünya Barış Günü'nü kutladığımız ve barış özlemlerini dile getirdiğimiz bu günde, herkesi barışa katkıda bulunmaya ve duyarlı davranmaya davet ediyorum.

Bu düşüncelerle savaşın, gözyaşının, düşmanlığın olmadığı bir dünyada yaşamayı diliyor, Dünya Barış Günü'nü kutluyorum."

Erdoğan: Teröre karşı uluslararası tam işbirliği

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, insanlığın barış içinde bir dünyaya duyduğu özlemin dile getirildiği Dünya Barış Günü'nde, öncelikle teröre karşı uluslararası tam bir işbirliği ve dayanışmanın mutlaka sağlanması gerektiği üzerinde durulması gerektiğini bildirdi. 

Erdoğan, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Mesajında, şiddetin, haksızlığın birçok bölgede artarak devam ettiği, terörün küresel bir bela haline geldiği günümüzde, daha fazla geç olmadan, özlenen barış ve adaletin tüm dünyada tesisi için artık herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"İnsanlığın barış içinde bir dünyaya duyduğu özlemin dile getirildiği Dünya Barış Günü'nde, öncelikle teröre karşı uluslararası tam bir işbirliği ve dayanışmanın mutlaka sağlanması gerektiği üzerinde durulmalıdır.

Sevgi, dayanışma ve hoşgörü medeniyetine sahip bir millet olarak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesi doğrultusunda bu kimliğimizi korumaya ve bunun gereğini yapmaya kararlılıkla devam ediyoruz.

Bu günlerde tam bir demokratik açılım için milletimizle birlikte attığımız adımlar bu kararlılığın en güzel ifadesidir.

Katıldığımız Medeniyetler İttifakı'nın gerçekleştirilmesi ve hoşgörünün yaygınlaştırılmasına yönelik uluslararası çabalar da dünyada kalıcı bir barışın oluşması bakımından son derece önemlidir.

Bu çabaların başarıya ulaşması ve herkes için müreffeh bir gelecek temennisiyle Dünya Barış Günü'nü kutluyor, bütün vatandaşlarımı sevgiyle selamlıyorum.