Dünya Tiyatrolar Günü kutlanıyor

27 Mart Dünya Tiyatro Günü, Türkiye'de ücretsiz 112 oyunla kutlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Büyükşehir Belediyesi Başkent Tiyatrolarının düzenlediği etkinlikte geleneksel ve modern tiyatro sanatları halkla buluştu.

Ulus'taki Atatürk Anıtı'nın önünde düzenlenen etkinlik, İstiklal Marşının okunması ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile tiyatro sanatının yaşama veda eden ustalarının anısına gerçekleştirilen saygı duruşuyla başladı.

Etkinlikte, Başkent Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Tahir İkiler, Dame Judi Dench tarafından kaleme alınan ve Bilgesu Ataman tarafından Türkçeleştirilen Dünya Tiyatro Günü Bildirisi'ni okudu. Bildiride, Dünya Tiyatro Günü'nün tiyatroyu teatral biçimde kutlamak için bir fırsat olduğu belirtilerek, "Tiyatro, bir eğlence ve ilham kaynağıdır. Dünyanın dört bir yanında, var olan değişik kültürleri ve insanları birleştirebilecek gücü vardır" denildi.

İkiler, yaptığı konuşmada da hayatın en güzel yönlerinin bir tebessümle ortaya çıktığını ancak nedense hemen herkesin çamur sıçratan arabaya, özür dilemeden çekip giden insanlara, geciken otobüslere kızarak yaşamın güzel yönlerini gözden kaçırdığını söyledi. Tiyatronun yaşamın olumsuzluklarını bir oyun süresince unutturan çok önemli bir sanat dalı olduğunu vurgulayan İkiler, "Tiyatro, insana insanca davranan bir sanat dalı olması nedeniyle asıl kahramanın siz olduğunu fark edersiniz" dedi.

Kutlamaya, Başkent Tiyatroları sanatçıları, ellerinde Muhsin Ertuğrul, Savaş Dinçel, Hadi Çaman, Adile Naşit, Mümtaz Sevinç, İsmet Aç, Lale Oraloğlu, Cüneyt Gökçer, Gazanfer Özcan gibi ustaların fotoğraflarıyla katıldı.

Tüm sanatçıların Türk tiyatrosunun kurucusu Muhsin Ertuğrul'un maskelerini taktığı etkinlik halk tarafından da ilgiyle izlendi. Şenliğe katılan vatandaşlar, uzun sopalar üzerinde durarak etkinliğe renk katan palyaçolarla fotoğraf çektirdi.

Etkinlikte geleneksel Türk tiyatrosunun bel kemiği olan orta oyunundan bir bölüm ile modern tiyatro örneği olarak da pandomim sunuldu. Şenlik, İkiler'in tüm katılımcılara, "alkışlar susmasın, perde hiç inmesin" çağrısının ardından alkışlarla sona erdi.

Türkiye genelinde 112 oyun sergileniyor

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nün hem tiyatrocuların hem de seyircilerin bayramı olduğunu belirterek, "Matine ve suare olmak üzere Türkiye genelinde 112 oyunumuzu ücretsiz sahneleyeceğiz, bir bayram buluşması yapacağız" dedi.

    

Bu konularda ilginizi çekebilir