Dünya yaşlanıyor

Dünyanın, hızla yaşlanan nüfusunu desteklemeye hazırlıklı olmadığı bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BM Nüfus Fonu'nun ve yaşlı hakları örgütü HelpAge International'ın yaptığı küresel araştırma, dünya nüfusunun hızla yaşlandığını ve çok sayıda ülkenin yaşlılarını desteklemeye hazır olmadığını gösterdi. 

1 Ekim BM Uluslararası Yaşlılar Günü nedeniyle yayınlanan araştırma raporunda, 91 ülkedeki yaşlıların sosyal ve ekonomik refahları derecelendirildi. Sözkonusu sıralamada İsveç bir numaraya yerleşirken, son sırayı Afganistan aldı. Küresel araştırma, 2050 yılına kadar 60 yaş üzeri kişilerin, tarihte ilk kez 15 yaş altındaki çocuklardan daha fazla sayıda olacağını ortaya koydu.  

Raporda, her ülkedeki gelir, sağlık, eğitim, istihdam ve yaşlı dostu çevre koşulları incelenirken, nüfusları en hızlı yaşlananların, Ürdün, Laos, Moğolistan, Nikaragua ve Vietnam gibi gelişmekte olan ülkeler olduğuna dikkati çekildi. Tamamı indeksin alt yarısında yer alan bu ülkelerde yaşlı nüfusun 2050'ye kadar 3 katına çıkacağı kaydedildi.    

Çok sayıda ülkenin, yaşlıları için barınma, sağlık ve gelir gibi temel sosyal koruma zemininden yoksun olduğu ifade edilen raporda, tek başına refahın da yaşlılar için koruma sağlanmasını garanti altına almadığı kaydedildi. Dünyanın yükselen ekonomik güçleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın, indeksde Uruguay ve Panama gibi bazı yoksul ülkelerden daha alt sıralarda yer aldığı görülürken, zengin ülkelerin, yaşlanmaya yoksullardan genel anlamda daha hazırlıklı olduğu ifade edildi.  

İndeksin ilk sırasına oturan İsveç'te emeklilik sisteminin 100 yaşında olduğuna dikkati çekilirken, İsveç'i, Norveç, Almanya, Hollanda ve Kanada izledi. ABD listenin 8. sırasında yer aldı. Yaşlıların, nüfusun 2012'de yüzde 9,6'sını oluşturduğu Türkiye'de de 2050 yılında 60 yaş üzerindeki kişilerin, nüfusun yüzde 26'sını teşkil edeceği görüldü. Türkiye'de yaşlanma konusunda ulusal eylem planının var olduğu da belirtildi.