DÜNYA’nın 'çip üretimi' haberi ses getirdi, Bakan Şimşek paylaştı

Ermaksan’ın, Türkiye’nin ilk çip fabrikasını kurmasını uzmanlar, “Basamak atlayacağız” diye yorumlarken Bakan Şimşek de Twitter hesabından haberimizi paylaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖMER FARUK ÇİFTÇİ / BURSA

DÜNYA’nın “İşte Türkiye’nin ilk çip fabrikası” haberi ekonomi dünyasında büyük ilgi uyandırdı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından haberi paylaştı. Haber sosyal medyada da tartışma konusu oldu. Konuyu değerlendiren uzmanlar, yatırımı “Türkiye’ye basamak atlatacak” şeklinde yorumladı. 

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Başkanı Cengiz Ultav, yatırımı “Türkiye için önemli bir gelişme” şeklinde değerlendirerek, “Özellikle katma değeri yüksek üretime destek olarak niş alanlarda yapılacak yarı iletken yatırımı ve üretiminin geri dönüşü mutlaka yüksek olacaktır. Bu çerçevede Türkiye’ye katkısı da yüksek olacaktır” dedi. 
Kimi projeksiyonlara göre 2020’de dünyada 50 milyar cihazın internete bağlı olacağını anımsatan Ultav, şunları dile getirdi: “Yani, birbiriyle konuşacak. Internet of everything (herşeyin interneti) dediğimiz mesele de bu zaten. Türkiye’nin bunun dışında kalması düşünülemez. Teknolojik üretimde sarkacın ucu Uzakdoğu’ya kaymıştı. Şimdi bunun bir kısmı geri dönüyor. Batı yarı iletkenlerin tasarımını yapıyor, Çin’de, Kore’de Tayvan’da üretiliyordu. Şimdi Batı’da da kimi alanlara yönelik olarak küçük çapta yarı-iletken üretimine doğru bir dönüş var. Ancak Batı’da bu konuda hangi alanlar canlanacak, o henüz soru işareti. 

Türkiye de yarı iletken tasarımı yapıyor ama bunları Uzakdoğu’da bastırıyor. Niş bir konuda üretim yapmak Türkiye için doğru bir hedeftir ve başka niş alanlarda da yarı iletken üretimini esinlendirir. Ama çok dikkatli olmak gerekir. Hedef, Uzakdoğu’daki büyük ölçekli klasik yarı iletken üretimini Türkiye’ye taşımak olarak konulmamalı. Küçük çapta ama katma değeri artıracak şekilde yapılan çeşitlendirmeler, örneğin makine sanayimizde akıllı tezgahların gücünü artırma yönünde yapılacak üretimler çok değerli olacaktır.” 

Burkay: Ermaksan, Bursa’nın sahip olduğu potansiyeli gösterdi 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin son 10 yılda konvansiyonel yöntemlerle kişi başına düşen milli gelirini 3 bin dolar seviyesinden 10 bin 400 dolara kadar yükselttiğini hatırlatarak, 2023 yılında milli gelir hedefinin 25 bin dolar seviyesinde olması gerektiğini söyledi. Bu hedefe mevcut üretim ve ihracat kapasitesiyle ulaşmanın mümkün olmadığına vurgu yapan Burkay şunları söyledi: 
“Kilogram başı ihracatta 4 dolara ulaşarak Türkiye’nin 2023 hedefl erini daha bugünden yakaladığımız Bursa’da katma değerli üretimin geliştirilmesi adına yapılan çalışmalar büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Ermaksan gibi önemli bir değerimizin yoğun Ar-Ge çalışmaları neticesinde ileri teknoloji yatırımıyla ürettiği çipler, sadece kentimizin değil, ülkemizin de yeni bir sıçrama yaparak orta gelir tuzağından çıkışı adına çok güçlü bir örnek oldu. Ermaksan’ın üreteceği çipler, çok geniş bir yelpazede kullanılacak; ancak daha da önemlisi Bursa iş dünyası olarak sahip olduğumuz potansiyelin ve üretim kabiliyetimizin de ortaya çıkmasını sağlamıştır. Yüksek teknolojili ve katma değerli üretim modeline geçmeden dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alma hedefini gerçekleştirmemiz mümkün değil. Bursa, Ermaksan’ın bu yatırımıyla Türkiye’nin gelecek hedeflerine liderlik ettiğini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu vesileyle yarım asırdan bu yana Bursa iş dünyası için değer üreten ve yeni yatırımıyla hepimiz için büyük gurur kaynağı olan Ermaksan’ın başta kıymetli Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Erol Özkayan ve Genel Müdürü Sayın Ahmet Özkayan olmak üzere; firmamızın kıymetli yöneticileri ve çalışanlarını kutluyor, bu önemli yatırımın kentimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” 

Ulcay: Ermaksan göğsümüzü kabarttı, umutlarımızı güçlendirdi 

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Türkiye’nin ulusal kalkınma hedefl erine giden yolunun bilgi ve teknoloji üretmekten geçtiğine işaret ederek, orta ve yüksek teknoloji üretimi ile kilogram ihracat birim fiyatını arttırarak global ekonomide rekabetçi bir güç haline gelinebileceğini vurguladı. Ar-Ge ve inovasyona yapılan yatırımların büyük değer taşıdığını belirten Ulcay, kamu-üniversite- sanayi işbirliğini sağlam zemine oturtulması halinde atılan adımların somut sonuçlarının daha fazla olacağını söyledi. 

Ermaksan firmasının Üniversite sanayi işbirliğinin en güzel örneklerinden birine imza attığını dile getiren Ulcay şöyle konuştu: “Bir Bursa firması olarak ülkemize sınıf atlatacak ileri teknoloji yatırımıyla Türkiye’nin ilk çip fabrikasını kuran Ermaksan hem göğsümüzü kabarttı hem de geleceğe dair umutlarımızı güçlendirdi. Makine sektöründe 50 yılı aşkın süredir dünya çapında başarılara imza atan Ermaksan’ı ihracatta kilogram fiyatını 6 dolar seviyesinden 10 bin dolar düzeyine çıkartacak bu stratejik yatırımları şahsım ve ülkem adına kutluyorum. Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarının firmalarımızı ve ekonomimizi hangi noktalara taşıyabileceğinin en güzel örneği olan bu başarının tüm şirketlerimize ilham kaynağı olmasını temenni ediyorum.”


İSTANBUL - DÜNYA

“Ermaksan ile ‘ne iş yaparım’ diye düşünüyorum”

MÜSİAD Bilim ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Hakan Altınay, Ermaksan’ın çip üretimi yapmaya başlamasını Türkiye açısından özgüven artırıcı olarak yorumlayarak, “Şu anda Ermaksan ile ne iş yapabilirim diye düşünüyorum. Bizim şirketimiz teknoloji alanındaki işlere vakıf. Dışarıdan aldığımız bir ürünü Ermaksan’ın ürettiği yongayla biz üretebilir, kendi markamızı oluşturabiliriz” dedi. “Ermaksan’ı bu yatırımından dolayı kutluyorum” diyen Altınay, şirketin makine dışında teknolojik bir alana atlamalarının çok büyük öenm taşıdığını vurguladı. Bu yatırım yapmak yerine paranın inşaat sektörüne de yatırılabileceğini belirten Altınay, “30 milyon euroyla bir tatil yöresinde çok rahat otel kurulabilirdi. Bu paranın teknolojiye yatırılması çok güzel. Çip üretimi bir başlangıç. Bunun hemen alım politikaları ve farklı yollarla desteklenmesi lazım. Özel sektör eliyle böyle bir yatırım gerçekleştirilmesi de ayrıca önemli. Ülkenin ufkunu açacak bir proje” diye konuştu. Altınay aynı zamanda 1990 yılında Türkiye’nin ilk robotunu yapan kişi. Şirketlerinin teknoloji konusundaki işlere vakıf olduğunu anlatan Altınay, şöyle devam etti: “Şu anda Ermaksan ile ne iş yapabilirim diye düşünüyorum. Dışarıdan aldığımız bir ürünü Ermaksan’ın ürettiği yongayla biz üretebilir, kendi markamızı oluşturabiliriz. Çip üreten şirket sayısı artabilir. Önemli olan bunu yaşanabilir kılmak. Bu ürüne endüstriyel kimlik kazandırmak lazım. Ciddi oyuncu olmak için bu gibi projelerin artması şart. Türkiye açısından umut verici, özgüven artırıcı bir proje. Türkiye için teknoloji alanında büyük sıçrama gerçekleşmese de bunun ilk adımı olur. Çip bugün için Türkiye’de en çok kullanılabileceği alan savunma sanayii.”

Bu konularda ilginizi çekebilir