Dünyanın en büyük silah satıcısı Lockheed Martin, ASELSAN 82. Sırada

SIPRI Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü 2011 en büyük silah şirketleri sıralamasını yayınladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 

Mehmet KAYA

ANKARA – Dünyada en büyük silah üreticisi 100 şirketin toplam satışlarının 2011’de bir önceki yıla göre azalarak 410 milyar Dolar oldu. Silahlanma karşıtı çalışmalar yürüten ve 1989’dan bu yana sektörü takip eden SIPRI Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (Stockholm International Peace Research Institute) 2011 verilerinde, bir önceki yıla göre satışlarda azalma olduğunu, şirketlerin başta tasarruf olmak üzere yeni arayışlara girdiğini belirtti. Listede bulunan tek Türk şirketi ASELSAN 82. Sırada bulunuyor. Listede en fazla şirketi bulunan ülke ise ABD. Hatta ilk 10 şirketin 8’i ABD şirketlerinden oluşuyor. SIPRI listesinde birinci sırada bulunan Lockheed Martin (F-16 uçaklarını da üreten havacılık şirketi) 36.2 milyar Dolarlık silah sistemleri sattı. Şirketin sivil ürünleri de içeren toplam satışları ise 46,5 milyar Dolar.

Batılılar Dünya silah ticaretinin de lideri

SIPR raporuna göre Batılı ülkeler dünya silah ticaretinin en büyüğü konumunda. Dünya’da 2011’de en fazla silah satan 100 şirketin 44’ü ABD’de yerleşik şirketler. Batı Avrupa’dan ise 30 şirket ilk 100’da bulunuyor. ABD ve Batı Avrupa’lı şirketlerin toplam satışlar içindeki payı ise yüzde 89 seviyesinde. Bir başka ifadeyle Dünya’da 2011’de ilk 100 şirketin sattığı 410 milyar Dolarlık silahın 365 milyar Dolarını ABD ve Batı Avrupa’da yerleşik şirketler sattı.

SIPRI raporunda, veri toplamadaki güçlüklere işaret edilerek ulaşılabilin veriler çerçevesinde Çin’den bir şirket bulunmamasına dikkat çekildi. 

 

tablo11.jpg