Dünyanın nefesi kesiliyor

Google Earth tarafından kaydedilen yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinde her yıl güncellenen orman haritası son 12 yılda ormanlarımızın nasıl yok olduğunu çarpıcı bir şekilde ortaya koydu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Landsat 7 uydusu tarafından çekilen 650 bin görüntünün bir araya gelmesiyle oluşturulan dünya orman haritasında 2000 yılından 2012 yılına kadar her yıl dünya’yı  uzaydan fotoğrafladı ve her geçen yıl ormanlarımızın biraz daha azaldığına dikkat çekti.
Bu süreç içinde Moğolistan büyüklüğünde bir orman kaybı yaşandığı açıklandı. Buna göre 12 yıl içinde dünya neredeyse 2.3 milyon kilometrekarelik ormanını kaybederken, sonradan ağaçlandırma kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde ise 800 bin kilometrekarelik orman alanı kazanıldı. İki rakam kıyaslandığında ise ormanların bu süre zarfında hızla yok olduğuna ve dünyanın nefesinin giderek kesildiği görülebilmekte.
Harita üzerinde yer alan kırmızı renk yok olan ormanları simgelerken, mavi renk ise ağaçlandırma çalışmaları sonucunda tekrar hayata dönen ormanları betimliyor.

Açıklanan verilere göre Endonezya 2011ve 2012 arası yaklaşık 20.000 km ² ile en büyük orman kaybına uğradı. Haritaya bakıldığında orman kaybının en çok yaşandığı ülkeler sırasıyla şöyle: Endonezya, Malezya, Paraguay, Bolivya, Zambiya ve Angola.
Her yıl güncellenen orman haritası 2014 yılının Ocak ayında son hali ücretsiz olarak kullanıcılara sunulacak.