Düşük gelirliler enflasyondan iki kat fazla etkilendi

En düşük gelire sahip kesim geçen ay gıda fiyatlarındaki artıştan iki kat fazla etilendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle en düşük gelire sahip kesim, en yüksek gelire sahip kesime göre enflasyondan geçen ay yaklaşık 2 kat fazla etkilendi.
Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından yapılan araştırmada, Birleşik Metal-İş Araştırma Dairesi, Türkiye İstatistik Kurumu tüketici fiyat endeksi, madde fiyatları ve 2003 yılı Hane Halkı Tüketim anketi sonuçları üzerinden "gelir ve harcama gruplarına göre enflasyon" araştırması yaptı.
Fiyat artışlarında kuru soğanın yüzde 150 düzeyindeki artışla son bir yılın zam şampiyonu olduğuna dikkat çekilen araştırmada, 18'i temel gıda harcaması olan 37 ürünün fiyatındaki artışın yüzde 30'un üzerinde gerçekleştiğine yer verildi.
Araştırmada, sarımsakta yıllık yüzde 30.32 olan fiyat artış oranının, ıspanakta yüzde 31.82, patlıcanda 33.56, pırasada yüzde 34.97, dana etinde yüzde 44.18, sivri biberde yüzde 46.25, koyun etinde yüzde 46.62, patateste yüzde 57.09, yeşil soğanda 70.96 olduğu belirtildi.
Gıda fiyatlarındaki artışlar nedeniyle en düşük gelire sahip yüzde 20'lik kesimin, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik kesime göre enflasyondan şubat ayında yaklaşık 2 kat daha fazla etkilendiği ifade edilen araştırmada, enflasyonun geçen ay en yoksul yüzde 20'lik dilim için yüzde 2.16, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik kesim için yüzde 0.94 düzeyinde gerçekleştiği kaydedildi.
Araştırmanın değerlendirme bölümünde, enflasyonun, asgari ücrete yapılan zammı 2 ayda götürdüğü ifade edildi.
Enflasyona dayalı ücret artışlarının "yoksullaştırıcı" etki yaptığı değerlendirmesinde bulunulan araştırmada, şu görüşlere yer verildi:
"Et, patates, soğan gibi en önemli gıda maddelerinde yıllık artış düzeyinin, gıdadaki toplam artış düzeyinin çok üstünde olması bu ürünlerin gıda sepeti içindeki payının düşük olduğunu göstermektedir. Hangi maddenin, enflasyon sepetine ne kadar etki ettiği açıklanmalıdır. Enflasyon verileri emek örgütleri tarafından denetlenebilmelidir. Enflasyon oranları belirlenirken, temel ihtiyaç ürünleri endeksi oluşturulmalıdır. Ücret artışlarında enflasyon değil, asgari geçim düzeyi esas alınmalı, asgari ücret bu düzeyin üstüne çıkartılmalıdır."
Bu konularda ilginizi çekebilir