DYO, Rusya'da üretime başladı
Şirket, Krasnadar kentinde açtığı üretim tesisiyle pazar payını yüzde 25'e yükseltmeyi hedefliyor.
KRASNADAR - Rusya'daki yabancı boya piyasasındaki yüzde 12 olan pazar payını Krasnadar kentinde açtığı üretim tesisiyle yüzde 25'e yükseltmeyi hedefliyor.
Rusya piyasasında 12 yıldan beri güçlü bir bayi ağına sahip olan DYO'nun Türkiye'nin Krasnadar kentindeki fahri büyükelçisi gibi çalışan Genel Müdürü Murat Esmer, üretime başlamalarıyla birlikte Rusya piyasındaki hedeflerine çok kısa sürede ulaşacaklarına inandığını söyledi.
Esmer, Krasnadar'daki üretim tesislerini tanıtırken yaptığı açıklamada, yaklaşık 12 yıldan beri Krasnadar bölgesinde bulunduklarını belirterek, "Bu bölgede güçlü bayi ağımız var. Tanınırlığımız var. Bölgesel idare ile çok iyi ilişkilerimiz mevcut. O yüzden biz bu bölgede üretim kararı aldık. En kuvvetli olduğumuz bölge burası" dedi.
Krasnadar'daki tesislerinde şu andaki üretim kapasitelerinin ayda 3 bin ton civarında olduğunu ifade eden Esmer, "Önümüzdeki günlerde diğer şehirlerde de satış hedeflerimiz var. Bölge bayilikleri düşünüyoruz. Bölgeler olarak St. Petersburg, Novosibirsk birde Kazan da bölge müdürlükleri oluşturacağız. O bölgelerde de satışlarımızı artıracağız" diye konuştu.
DYO'nun şu anda Güney
Rusya'daki yabancı boyalar arasındaki pazar payının yüzde 12 civarında olduğunu ifade eden Esmer, Rusya'da üretime başlayarak bu pazar paylarını yüzde 25'e yükseltmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Esmer, Krasnadar'da üretim yapmalarına gerekçe olarak, bölgesel idare ile olan iyi ilişkileri ve buradaki 12 yıllık deneyimlerinin göstererek, "Bayi ağımız, tanınırlığımız, artı bu bölgenin Türkiye'ye yakınlığı ve navlun yakınlığı da etkili oldu. Bu bölgedeki otel altyapısı ve 2014 Soçi Kış Oyunları Olimpiyatları bizi bu bölgeye itti. Rakiplerimiz zaten genelde Moskova ve St. Petersburg'da bulunuyor. Bizde o bölgelerde ağırlığımızı artıracağız" ifadesini kullandı.
"Ürün gamımızı 20'nin üzerine çıkaracağız"
Rusya'daki üretim tesisi için gerekli olan bazı ürünleri Türkiye'den ithal ettiklerini söyleyen Esmer, "12 Marttan sonra ürün gamımızı 20'nin üstüne çıkarmayı planlıyoruz. Bu şekilde Rusya pazarında belli bir oran elde edeceğimiz kanaatindeyiz" dedi.
Esmer, Rusya'nın başkenti Moskova ve ikinci büyük kenti olan St. Petersburg'un en fazla çok uluslu rekabetin yaşandığı bölge olduğunu, dolayısıyla yatırımcıların Rusya'nın güney bölgesine yönelmesini önererek, "Rusya'nın güney bölgesini ciddi yatırım yapacak firmaların düşünmesini öneririm. Bu bölgeye hem Türkiye'ye yakınlığı, hem de ticaretin fazla olmasından kaynaklanan nedenlerden dolayı özellikle turizmcilerin dikkat etmesini öneririm. Turizmin fazlalığından dolayı bu bölgede dönen para miktarı çok fazla. O yüzden ben Türk yatırımcılara özellikle bu bölgede yatırıma davet ediyorum" diye konuştu.
Türkiye'de herkesin Soçi'yi tanıdığını ancak Soçi'nin de Kransadar bölgesine bağlı olduğunu ve bölgenin idari merkezinin de Krasnadar kenti olduğunu kaydeden Esmer, "Türkiye'den gelecek yatırımcıların hızlı hareket etmesi gerekiyor. Buraya batılı yatırımcılar akın etmekte. Türkiye'deki yatırımcılar acele etmezse bir 10 yıl buraya girmeleri son derece zor olur" dedi.
Esmer, daha önce boyaları Türkiye'den getirdiklerini ve ardından müşteri aradıklarını belirterek, "Şimdi hazır hemen yerinde üretim yapıp müşteriye verebiliyoruz. Lojistik kolaylığı sağlıyor. Çünkü ister istemez Türkiye'den gelen ürünün yaklaşık 2-3 hafta denizde geçen süresi oluyor. Navlun süresi oluyor. Artı Navlun masraflarını azaltık. Birde Güney Rusya'da güvenirliğimizi artırdık. Yani artık biz ithal edilen bir marka değiliz. Burada yer imalat yapan Rusya ekonomisine güvenen bir markayız" ifadesini kullandı.
"Rusya'daki satış rakamı 20 milyon dolara ulaştı"
Rusya'daki pazar paylarını üretimle birlikte çok önemli oranda artıracaklarına inandığını kaydeden Esmer, "Biz burada 12 yılda gelebileceğimiz noktanın en üst seviyesindeyiz. Şu anda 20 milyon dolar gibi bir satış rakamına ulaştık, hedefimiz önümüzdeki 2-3 yıl içinde 50-60 milyon dolarlık rakamlara ulaşmak. Bu çok uzak değil. Yapılabilecek reel bir olay. Bunun için de sadece pazarlama taktikleri ve bölgesel organizasyon ön plana çıkıyor. O da bizde olduğuna göre... " dedi.