e-Vize'ye 6,1 milyon başvuru yapıldı

Sınır kapıları ile havaalanlarındaki yoğunluğu azaltmak amacıyla hayata geçirilen e-Vize uygulamasına 2014'te 6 milyon 131 bin 84 başvuru yapıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dışişleri Bakanlığı'ndan elde edilen verilere göre, e-Vizeye, 2014 yılında 6 milyon 131 bin 84 başvuru yapıldı. Başvuruların yüzde 88'ine denk gelen 5 milyon 402 bin 651'i kabul edilip e-Vize olarak düzenlendi.

Uygulamanın hizmete girdiği nisan 2013'te haftada 2 bine yakın e-Vize verilirken, bu rakam artık günde 10 binleri aştı. 

Günlük ortalama e-Vize sayısı dönemsel olarak değişiyor. Yaz aylarında ortalama 40 bin civarında seyrederken, kış aylarında günlük ortalama 10-14 bin olarak farklılık gösteriyor. Geçen yıl içerisinde en fazla e-Vize verilen tarih 7 Ağustos 2014 oldu, o gün verilen e-Vize rakamı 44 bine tırmandı.

En çok vize düzenlenen ülkeler ise İngiltere, Hollanda, Irak, Belçika ve Polonya olarak sıralandı.

Geçen yıl e-Vize kapsamında toplanan vize harcı ise 111 milyon 428 bin doları geçti. Vize harçları 7 Temmuz 2014'te 764 bin 832 dolar ile günlük en yüksek değerine ulaştı.

3 dakika içinde e-Vize alınabiliyor

e-Vize uygulaması 17 Nisan 2013 tarihinden itibaren uygulamaya konuldu. Bireyler "www.evisa.gov.tr" üzerinden ortalama 3 dakika içinde e-Vize alabiliyor.

Turizm ve ticaret amaçlı seyahatler için Türkiye vizesi, Dışişleri Bakanlığı'nın yurt dışı temsilciliklerinden, hudut kapılarından ve e-Vize Başvuru Sistemi üzerinden alınabiliyor. 

Yurt dışı temsilciliklerinde yapılan vize başvuruları tüm yabancılara açıkken, hudut kapılarından ve e-Vize Sistemi üzerinden başvurular ancak belirli ülke vatandaşları için gerekli bazı şartları yerine getirmeleri kaydıyla mümkün oluyor.

İnternet bağlantısı olan her yerden, 7/24 e-Vize alınması mümkünken, başvuru sahiplerinin kimlik, seyahat belgesi ve seyahat tarihlerine ilişkin alanlarını doldurmalarının ve vize harcını online olarak ödemelerinin ardından e-Vize'lerini alabiliyor.

Dışişleri Bakanlığı'nın e-Vize uygulaması TBMM tarafından "Kamudan Vatandaşa eHizmetler" kategorisinde "eTR" ödüllüne layık görüldü.

Bu konularda ilginizi çekebilir