EBK: Piyasa dengelendiğinde ithalat duracak

EBK Genel Müdürü Ulubaş, kırmızı et fiyatındaki artışın spekülatif nedenlerden kaynaklandığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS -  Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, kırmızı et fiyatlarının spekülatif hareketler nedeniyle arttığını belirterek, buna müsaade etmeyeceklerini, spekülatif hareketler durup, piyasa dengelendiğinde ithalatı durduracaklarını söyledi.

Sivas'ta bazı kurum ve kuruluşları ziyaret eden Ulubaş, gazetecilerin kırmızı et fiyatlarındaki artışa ilişkin sorularını yanıtladı.

Orta Anadolu'nun doğusu, Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da özel sektör yeterli derecede teknolojik yatırım yapamadığı için besici ve çiftçinin sürekli zarar ettiğini, güvenli pazarını yitirdiğini ve ülke hayvancılığının bundan ciddi etkilendiğini bildiren Ulubaş, "Bu bölgelerde belli kısıtlar olduğundan dolayı özel sektör buraya sürekli pazar olamamış. Bu nedenle besi ahırlarındaki doluluk oranı yüzde 30'lara kadar inmiş" dedi.

Ulubaş, EBK'nın dönüşüyle beraber pazar bulan besicilerin her geçen gün yeni işletmeler kurduğunu, bazı illerde 5-10 bin başlı işletmelerin oluştuğunu ifade etti.

EBK'nın özelleştirme kapsamından çıkarılmasından rahatsız olan kesimler bulunduğunu belirten Ulubaş, "Bunlar spekülatif hareket başlattı. 'EBK özelleştirmeden çıkarılmamalıydı', 'Devlet tekrardan et mi satacak?', 'Kasaplık mı yapacak?' sözleri başladı. Bunun arkasından değişik yerlerden 3'er, 5'er besi hayvanı alıp kesmek suretiyle 13,5 lira civarındaki fiyatları önce 16 liraya sonra 18 liraya kadar, üçer, beşer hayvan alarak taşıdılar ve bir beklenti oluşturdular. 'Fiyat artacak, pazara arz etmeyelim' beklentisi" diye konuştu.

Türkiye'nin aylık kırmızı et tüketiminin 70 bin ton olduğunu, fiyat artacak beklentisiyle arzın kısılması nedeniyle açık var gibi göründüğünü, bazı kişilerin de bu yönde açıklamalar yapmasıyla kırmızı et fiyatlarının arttığını kaydeden Ulubaş, bu gelişmeler üzerine piyasanın dengelenmesi için Bakanlar Kurulu kararıyla EBK'ya ithalat yetkisi tanındığını hatırlattı.

"Et fiyatları spekülatif hareketlerden dolayı yükseldi"

İthalat kararının ardından karkas etin kilogramının 18 liradan 13,5 liraya düştüğünü, bunun bir süre devam ettiğini, spekülatif hareketi başlatanların son dönemde basına "et fiyatlarının yükseleceği" yönünde açıklamalar yapmaya başladıklarını ifade eden Ulubaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Spekülatif hareket başlar başlamaz psikolojik olarak piyasalarda karkas et fiyatları 0,5-1 lira civarında yükseldi. Biz bunun spekülatif bir hareket olduğunu açıkladık ve Bakanlar Kurulu tekrar EBK'ya 100 bin ton canlı kasaplık ve besi sığırı ithal etme yetkisi verdi. Eğer bu spekülatif hareket devam ederse buna müsaade etmeyeceğiz. Tüketici aleyhine bozulmasını engelleyeceğiz. Bu spekülatif hareket durup, tekrar dengelendiğinde biz kesinlikle ithalatı durduracağız, son vereceğiz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir