EBRD: Türk bankacılık sektörü kuvvetli

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yöneticilerinden Tesseyman, Türkiye'de bankacılık sektörünün son derece kuvvetli olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Finansal Kurumları Yönetici Direktörü Nick Tesseyman, Türkiye bankacılık sektörünü EBRD'nin bulunduğu diğer ülkelerin bankacılık sektörü ile karşılaştırdıklarında Türkiye bankalarının son derece kuvvetli ve ayakları son derece yere basan bir sisteme sahip olduğunu bildirdi.

Türkiye'de işletmelere ve konutlara yönelik, enerji tasarrufu yapmayı, maliyetleri düşürmeyi ve karbon emisyonunu azaltmayı sağlayan EBRD tarafından 200 milyon dolarlık "Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansmanı Kredisi'nin (TurSEFF) başlama duyurusunun yapıldığı toplantıda konuşan Tesseyman, Türkiye bankalarının son derece güçlü ortaklar olduğunu dile getirdi.

Tesseyman, Türkiye bankacılık sektörünü EBRD'nin bulunduğu diğer ülkelerin bankacılık sektörü ile karşılaştırdıklarında Türkiye'nin son derece kuvvetli ve ayakları son derece yere basan bir bankacılık sistemine sahip olduğunu belirtti.

"Sadece bugünlük burada değiliz" diyen Tesseyman, kurdukları iş birliği ile bu bankalarla beraber uzun yıllar çalışabileceklerini söyledi.

EBRD Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı Yöneticisi Ian Smith de Türkiye'de son derece büyük bir enerji miktarının eski ekipmanlarla son derece kötü kullanıldığına dikkati çekerek, yenilenebilir enerji kaynaklarının da kullanılmadığını savundu.

Smith, EBRD'nin son derece büyük enerji projelerini desteklediğini vurgulayarak, finansman sağlamanın yanı sıra teknik uzmanlık da sunduğunu hatırlattı.

Ian Smith, bir kaç aylık süre içerisinde Ermenistan ve Polonya'da da proje lansmanlarını gerçekleştireceklerini bildirdi.

"Türkiye her yıl enerjiye 5-7,5 milyar dolar yatırım yapmalı"

Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli de dünyada ve Türkiye'deki enerji kullanım miktarları hakkında bilgiler vererek, dünyada yaklaşık 8 milyar ton eşdeğerinde enerji tüketildiğini ve bunun yaklaşık 100 trilyon kilovat saat elektrik enerjine denk geldiğini söyledi.

Besli, Türkiye'de 2007 yılında 106 milyon ton olan enerji tüketiminin 2010 yılında 126 milyon ton, 2020 yılında ise 222 milyon ton düzeyine ulaşacağının beklendiğinin altını çizdi.

Enerji ihtiyacının karşılanması için dünyada 500 milyar dolarlık yatırım yapılması gerektiğini dile getiren Besli, Türkiye'nin de her yıl 5-7,5 milyar dolar arasında yatırım yapması gerektiğini belirtti.

Besli, enerji verimliliğinin finansal olarak getirisinin olmasının çok önemli olduğunu belirterek, enerji işlerinde bir yılda yüzde 25-30 tasarruf sağlamasının mümkün olduğunu bildirdi.

Besli, enerji sektörüne sağladıkları proje finansmanının 2 milyar dolara ulaştığını ifade etti.

Toplantıya, Denizbank, Garanti Bankası ve Vakıfbank'tan da temsilciler katıldı.