Ebru Halı'ya 1 milyon lira yatırdı
Royal Halı "suya resim yapmak" olarak ifade edilen ebru sanatını halıya uygulamayı başardı.
GAZİANTEP- Royal Halı, sektöründe dünyada bir ilke imza attı ve bir yıllık araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışması sonucunda "suya resim yapmak" olarak ifade edilen ebru sanatını halıya uygulamayı başardı.
Özel olarak hazırlanan boyalar, ebru teknesinde yoğunlaştırılmış su üzerine fırçalarla serpiliyor ve çeşitli figürler veriliyor. Su yüzünde oluşturulan figürler kağıt yerine üzerine kapatılan halıya alınıyor ve sonra bu halı özel işlemlerden geçirilerek, tüketiciye sunulacak hale getiriliyor. Yapılan hiçbir halı ayrı renk ve desende olmuyor. Bir ay sonra seri üretimine başlanacak "ebru halının" ihracatı da yapılacak.
Royal Halı Yönetim Kurulu Başkanı Taner Nakıboğlu ve Genel Müdürü Cihan Dağcı, fabrikada düzenledikleri basın toplantısında, şirketin yenilikleri ve 2011 hedefleri hakkında bilgi verdi.
Nakıboğlu, konuşmasında, Türkiye'nin hızla büyümesine paralel olarak halı sektörünün de büyüdüğünü vurguladı. Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından Naksan Holding bünyesinde 2005 yılında faaliyete başlayan Royal Halı'nın, kurulduğundan beri AR-GE ve inovasyona yatırım yaparak sektörde katma değerli ürünlerin lideri olduğunu belirten Nakıboğlu, sektörde trendlerin belirleyicisi olduklarını söyledi.
Halılarımız biyosidal ürün sertifikalı
Tüm Royal ve Pierre Cardin markalı halılarının "antibakteriyel, antimite ve antimantar" 3 etkili özelliğe sahip olduğunu vurgulayan Nakıboğlu, 2011 yılı başında Sağlık Bakanlığından ürünlerinin antimikrobiyal olduğuyla ilgili "biyosidal ürün sertifikası" aldıklarını bildirdi.
Nakıboğlu, "Artık neredeyse halılarımız eczanelerde satılacak hale geldi. Biyosidal ürün sertifikası, bakterilerin halıya yaklaştığında 24 saat içinde öldüğünün belgesidir. Antibakteriyel sıvı savuna verilen biyosidal sertifikası bizim halıya da verildi. Zirve Üniversitesi ile işbirliği yaparak AR-GE çalışmalarımızı devam ettiriyoruz" dedi.
Royal Halı'nın yeniliklerle büyüdüğünü, 2009'da 128 milyon TL olan cirosunu 2010 yılında 173 milyon TL'ye çıkardığını belirten Nakıboğlu, bu yıl yüzde 25 büyümeyi hedeflediklerini kaydetti.
Ebru Halı'ya 1 milyon lira yatırdı
Ebru Halı için 1 milyon TL bütçe ayırdıklarını, ayrıca makine parkuru yatırımı yaptıklarını bildiren Dağcı, şunları anlattı:
"5 kişilik ekibimiz bununla ilgileniyor. Özellikle akrilik halıda boyama sıkıntısı var, biz bunu ebru ile çözdük. Halıya boyayı nasıl uygularız, nasıl yeni bir özellik katarız dedik ve ortaya ebru sanatı çıktı. Bu tamamen sanatsal bir çalışma. Yapılan hiçbir halı aynı renk ve desende olmayacak. Bir ay sonra seri üretime geçeceğiz. 'Ebru halı' Türkiye'de ve dünyada ilk. Amacımız makine halısı gibi çok üretmek değil. Günde belki 10-15 adet halı üretilecek. Çünkü orada yapılan işin özelliğini bozmak istemiyoruz. Henüz bir fiyat belirlemedik. İhracat yapmayı da düşünüyoruz."
30 ülkeye ihracat
Royal Halı fabrikasında 600 çeşit halı ürettiklerini, yıllık 6,5 milyon metrekare üretim kapasiteleri olduğunu belirten Dağcı, üretimlerinin yüzde 25'ini aralarında Amerika, Almanya, İtalya, İngiltere, Kanada, Avustralya, Suudi Arabistan, Rusya, Ukrayna, Moritanya, Cezayir, Libya, Çin, Hindistan ve Japonya'nın bulunduğu 30 ülkeye ihraç ettiklerini açıkladı.
Dağcı, "Şu an herkes Çin'den Hindistan'dan mal alırken, biz ihracat yapıyoruz. Çin'e katma değerli ürünler satıyoruz" dedi.
Türkiye'nin geçen yıl 1,2 milyar dolar halı ihracatı yaptığını bildiren Dağcı, ekonomik krize ve Ortadoğu'da yaşanan olaylara rağmen Gaziantep'in ihracatının arttığını, Royal Halı'nın da 211 yılında hedeflediği 215 milyon TL cironun yüzde 30'unu ihracatın oluşturacağını söyledi.