ECB’yi bekleniyor ancak anahtar hala Fed’de

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Üzeyir DOĞAN / MARBAŞ MENKUL DEĞERLER

 

Jackson Hole toplantısında varlığa dayalı menkul kıymet alımı yapmaya hazırlandıklarını ifade eden Draghi’nin Perşembe günkü toplantının ardından yapacağı açıklamalar merakla bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimi yapması da bir seçenek olsa da faizlerde aşağıda önemli bir marj bulunmaması tek başına bir faiz indiriminin yeterli olmayacağı anlamına geliyor. Piyasa ECB’den artık ciddi bir genişleme hamlesi bekliyor. Son dönemde Euro/Dolar paritesindeki düşüşün nedeni de bu. Bu nedenle bu ayki toplantıda da muğlak mesajlar verilecek olursa Avrupa borsalarında sert bir düşüşe, genişleme beklentisiyle düşen paritede de bir tepki yükselişine neden olabilir. Avrupa piyasalarında belirsizlik yaratan tek durum da bu değil, Ukrayna-Rusya arasındaki gerginlik ve buradan gelen kirli bilgiler, huzursuzluk yaratıyor. Geçtiğimiz haftadan itibaren Ukrayna kanadından Rusya’nın sınırlarını ihlal ettiği yönünde açıklamalar gelirken, Rusya bu iddiaları şiddetle yalanlıyor. Önümüzdeki günlerde buradan gelecek yeni haberlerle, endekslerde ve paritede olabilecek ani hareketlere hazırlıklı olunmalı.       

Bu hafta ECB toplantısının yanında Cuma günü ABD’den gelecek işsizlik oranı ve tarım dışı istihdam rakamı da takip edilecek. Fed’in faiz artış sürecinin tartışıldığı bu ortamda gelen negatif veriler, faiz artışı gecikecek beklentisi ile gelişmekte olan ülkeler tarafında olumlu yorumlanırken, ABD endekslerinde olumlu verilerin rekorlara neden olmaya devam ettiğini görüyoruz. Ancak olağandışı bir veri gelmediği sürece kısa vadede sert ama devamlılığı olmayan hareketler görme olasılığımız yüksek. 

Görüldüğü üzere piyasalar yeniden merkez banaklarından gelecek haberlere odaklandı. ECB’nin alacağı genişlemeci kararlar önemli olmakla birlikte, Fed’in faiz artış sürecine girmesi ECB’nin yaratacağı iyimserliği gölgeleyecektir. ECB’nin adımlarının Euro Bölgesi ekonomilerinde canlanma sağlayabilmesi ve çevre ülkelerin piyasalarında coşkuya neden olması için Fed’in faiz artışının mümkün olduğunca geç gelmesi gerekiyor. Daha açık bir ifade ile genişleme beklentisi Avrupa’dan olsa bile, piyasaların önünü açacak anahtar hala Fed’in elinde bulunuyor.