ECREA'da 'yumuşak güç' öne çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - 58 ülkeden  1200 iletişim akademisyeni, 24-27 Ekim 2012 tarihlerinde 4. Avrupa İletişim Konferansı (European Communication Conference-ECREA 2012) kapsamında İstanbul'da buluştu. UNESCO tarafından da desteklenen konferansta Arap Baharı'ndan, dizilerin kültüre etkisine kadar pek çok konu, iletişim perspektifi ile tartışıldı. Konferansta ülkesel sınırların yerini küresel sınırlara bırakması ve sosyal medyanın bireylerin tanıklıklarını gözler önüne sererek yarattığı "yumuşak güç" kavramları öne çıktı. 
"Sosyal Medya ve Küresel Sesler" temasıyla düzenlenen konferansta; sosyal hareketler ve demokrasi konusunda önemli kitapları bulunan Avrupa Üniversitesi Enstitüsü Profesörü Donatella Della Porta, yurttaş medyası ve alternatif medya kavramlarının oluşmasında ve yaygınlaşmasında önemli katkısı bulunan Oklohama Üniversitesi Profesörü Clemencia Rodriguez, global ve uluslararası medya konularında uzman Westminster Üniversitesi Hint Medya Merkezi Yöneticisi Daya Thussu'nun da  bulunduğu pek çok değerli akademisyen, "sosyal medya"nın yansımalarını akademik perspektiften ele alındı. Konferansta bir diğer önemli konuşmacı ise UNESCO Düşünce Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Masasından Fackson Banda'ydı.
Bu yıl ülkemizde gerçekleştirilen 4. Avrupa İletişim Konferansı ECREA 2012, iletişim konusundaki geniş çaplı uluslararası konferanslar dizisi olarak iki yılda bir Avrupa'nın çeşitli kentlerinde toplanıyor. 2005'ten bu yana Avrupa İletişim Araştırmaları Derneği (European Communication Research and Education Association-ECREA) ile ev sahibi kentteki partneri tarafından düzenlenen Avrupa İletişim Konferansı; Amsterdam, Hamburg ve Barcelona'nın ardından İstanbul'da gerçekleşti. Bir sonraki konferans ise 2014 yılında Lizbon'da düzenlenecek. ECREA'nın İstanbul'daki partnerliğini ise İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) üstlendi. Yüksek akademik içerik taşıyan konferans, üniversite kampüsünde gerçekleştirildiği için eğitime ara verilen Bayram döneminde yapıldı.