Ege'de "mayın" tatbikatı

Saros Körfezi'nde düzenlenen uluslararası nitelikteki "Nusret-2013 Davet Tatbikatı"nda denize dökülen mayınlar, teknolojik araçlarla tespit edilerek imha edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇANAKKALE - Ege Denizi'nde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile dost ve müttefik deniz kuvvetleri arasında karşılıklı iş birliği ve birlikte çalışabilirliği geliştirmek amacıyla mayın harbine yönelik planlanan uluslararası nitelikteki "Nusret-2013 Davet Tatbikatı"nın ilk kez basına açık gerçekleştirilen bölümü tamamlandı.

Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu komutasında icra edilen tatbikatta, TCG Cezayirli Gazi Hasanpaşa Gemisi ve C-130 tipi uçakla Saros Körfezi'ne 50 civarında dip ve demirli eğitim mayını döküldü.

Bu mayınların yerleri, TCG Ayvalık Gemisindeki savaş harekat merkezinde sonar cihazıyla belirlendi. Tespit edilen cisimlerin mayın olup olmadığını anlamak amacıyla denize, uzaktan kumandalı su altı pap cihazı indirildi. Bu cihazın merkeze gönderdiği görüntüler sayesinde cisimlerin, demirli mayınlar olduğu kesinleştirildi.

Daha sonra mayınları etkisiz hale getirmek üzere planlama yapıldı. Dalgıçlar, suya indirilen botlarla mayınların bulunduğu bölgeye dalış yaparak demir bölümlerine patlayıcı yerleştirdi.

Patlayıcılar sayesinde mayınlar, demirlerden ayrılarak su yüzeyine çıkarıldı. Bunun ardından patlayıcı düzenekler yerleştirilen mayınlar, güvenlik önlemleri alındıktan sonra patlatılarak etkisiz hale getirildi.

Tatbikata, Deniz Kuvvetleri Komutanlığından 7 mayın karşı tedbirleri gemisi, mayın dökücü gemi, firkateyn, iki karakol gemisi, mayın toplama gemisi, helikopter, su altı savunma timi, Hava Kuvvetleri Komutanlığından C-130 tipi mayın döküş uçağı, Sahil Güvenlik Komutanlığından 3 bot, NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu-2 unsurlarından Türkiye ve Almanya'dan birer komuta kontrol ve mayın avlama gemisi ile Yunanistan'dan mayın avlama gemisi katıldı. 

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ev sahipliğinde icra edilen, Yunanistan ve Almanya'dan deniz kuvvetleri unsurları, NATO unsurları ve 12 ülkeden 29 gözlemci subayın iştirak ettiği tatbikat, 1 Aralık’ta tamamlanacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir