Egeli sanayicilerden yerli otomobile destek

Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından yayınlanan Otomotiv Sektörü Raporu'nda sektör mercek altına alındı. Raporda, Ege Bölgesi'nde sadece bir ana sanayi firmasının bulunduğu belirtilirken, sanayici yan sanayi olarak yerli üretimini desteklediklerini açıklad

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Elif Işıl BAŞKAYA

İZMİR - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından hazırlanan Otomotiv Sektör Raporu'nda sektörün dünya ekonomisindeki yeri, alt sektörler, yan sanayi, dış ticaret ve yatırım alanları gibi pek çok konu ele alındı. Raporda, Türkiye'de otomotiv ihracatının sürekli ve düzenli bir biçimde arttığı ifade edilirken, Ege Bölgesi'nde sadece bir tane ana sanayi firmasının bulunduğu hatırlatıldı. Raporda, sektörün öncelikleri sorunlarının çözülmesi için önerilerde bulunuldu. Egeli sanayiciler ayrıca yerli otomobile destek olduklarını da belirttiler

İzmir'in 2010 yılında 1 milyar 70 milyon dolar ithalat, 918 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiğiniz kaydedildiği raporda, "Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) ilk 100 ihracatçı listesinde Ege Bölgesi firma sayıları 2008-2009 yıllarında 11 iken, 2010 yılında bu rakam 7'ye düşmüştür. Bu yılın ilk yarısında ise 10'a yükselmiştir. Bu dönemde ilk 100 firma içinde 6 adet İzmir ve 4 adet Manisa firması yer almıştır" ifadeleri kullanıldı.

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, oda üyelerinin yaklaşık 400'ünü doğrudan, onlarca kat fazlasını da dolaylı olarak ilgilendiren bu sektörle ilgili çalışmaya acil ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi. Yorgancılar, otomotiv sektörünün daha çok Marmara Bölgesi'nde yoğunlaştığı vurgulayarak, İzmir'in de önemli gelişmişlik düzeyine sahip olduğunu belirtti. Yorgancılar, "Büyük ölçekli firmaların azlığının karşısında yan sanayideki gücü ve KOBİ düzeyinde firma sayısının çokluğu ile ilimizde hızla gelişmeye aday bir sektör olduğu gerçektir" şeklinde konuştu.

"Elimizi taşın altına koyuyoruz"

EBSO Meclis Başkanı ve Tiryakiler Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tiryaki ise, Egeli otomotiv yan sanayicilerinin yerli otomobil üretme hedefine destek olduklarını ifade etti. Tiryaki, "Biz elimizi taşın altına koyuyoruz. Güçlü bir sanayi için güçlü bir yan sanayi şarttır. Ege Bölgesi birikimi ve kaliteli üretimi ile bu sorumluluğu alacak güce fazlasıyla sahiptir" dedi.

Yerli otomobil projesinin ekonomik açıdan ciddi bir destek gerektirdiğine işaret eden Tiryaki, Türkiye'de üretilen hafif ticari araçlarda da yerli malı kullanımına özel önem verilmesinin sektör için faydalı olacağını vurguladı. Tiryaki, ara malı bağımlılığı konusuna da değinerek, "Maalesef bu sorun bugünün değil yılların birikimi. Türkiye'nin ihracatı emme basma tulumba gibi. İhracat artarken ithalat da artıyor. Cari açığı meydana getiren unsurlar neyse bunlara ciddi teşvikler verilmesi gerekir" ifadesini kullandı.

Egeli sanayiciler, çözüm önerisi olarak ise; rekabet gücünün artırılması için öncelikle Ar-Ge altyapısının geliştirilmesi, şirketlerin tasarım, üretim ve markalaşma kapasitelerinin desteklenmesi ve sektördeki vergi yükümlülükleri ile çevreci otomobillere ilişkin yasal kuralların AB kriterlerine göre hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Ergün: İthal markaların buradaki üretimleri toplumu tatmin etmiyor

Kanal 24'te yayınlanan "Moderatör" programına katılarak Türk otomotive sektörünü değerlendiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, "Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde Türkiye'nin iç pazarı bir milyon sıfır otomobil tüketen bir iç pazar haline gelecek. Bu pazarın sadece üçte biri Türkiye'de geri kalanı ise ithal otomobillerden oluşuyor. İthal markaların buradaki üretimleri toplumu tatmin etmiyor. Bu başlı başına Türkiye'de yeni otomobil markası yatırımı yapılması için bir fırsat, bir teşvik" diye konuştu.

Bu hükümet döneminde yeni bir yerli markanın piyasaya çıkması için çalışmaları hızlandıracağız diyen Ergün, şunları kaydetti:

"Türkiye'de otomotive sektöründe sermaye birikimi var, teknik elamanı var, yetişmiş iş gücü var, büyüyen bir pazar, büyüyen bir ekonomi var. Bunun yanı sıra gelir düzeyi artan bir toplum ve otomobil sahipliği düşük, otomobil sahibi olma arzusu son derece yüksek bir toplumuz. Önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde Türkiye'nin iç pazarı bir milyon, sıfır otomobil tüketen bir iç pazar haline gelecek. Bu pazarın sadece üçte biri Türkiye'de geri kalanı ise ithal otomobillerden oluşuyor."

Türkiye'de büyük ve güçlü bir yan sanayi var diyen Ergün, "Birçok otomobil markasının parçaları Türkiye'de üretiliyor ve ihraç ediliyor. Bu büyüyen ekonomi, bu 50 yıllık birikimden sonra Türk otomotiv sanayinin topluma yerli bir marka ve yeni otomobiller yapması milli ve manevi bir görevdir. Türkiye bunu yapabilecek imkan ve olanaklara sahiptir. Bunun için bu bir odak proje olarak hükümet tarafından seçim bildirgemize de koyduğumuz bir proje olarak yer almaktadır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir