”Eğitim dili Türkçedir”

Devlet Bakanı Yazıcı, "Eğitim dili Türkçe'dir. İsteyen vatandaş İngilzce Fransıozca gibi Kürtçe öğrenmek istiyorsa onu da öğrensin" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, "Eğitim dili Türkçe'dir. Eğitim dilinin, resmi dilin Türkçe olması koşuluyla isteyen vatandaş nasıl İngilizce, Fransızca, Arapça öğrenmek istiyorsa Kürtçe de öğrenmek istiyorsa onu da öğrensin" dedi.

Yazıcı, TBMM bahçesinde adli yılın açılışı dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda, gazetecilerin "Okullarda seçmeli Kürtçe derslerinin olmasına" yönelik tartışmalarla ilgili sorularını yanıtladı.

Bunun bir "arz-talep meselesi" olduğunu söyleyen Yazıcı, "İnsanlar illa Kürtçe, Farsça, İngilizce öğrenecek diye bir şey yok. Kim neyi istiyorsa, hangisi geçerliyse onu öğrenecek. Kimin işine hangi dil yarıyorsa onu öğrenecek" diye konuştu. 

Yazıcı, "Talep olursa devlet olarak eğitim verilir mi?" sorusunu yanıtlarken, konuyla ilgili bilgisi olmadığını, yalnızca düşüncelerini ve kişisel görüşlerini paylaştığını vurgulayarak, "O boyutta bir şey söylemem doğru değil" dedi.

Bir gazetecinin "DTP'nin istediği Kürt kimliğinin Anayasa'ya girmesi" sözlerine karşılık Yazıcı, "DTP'nin, MTP'nin ne isteyip istemediği beni hiç ilgilendirmiyor" dedi.

Yazıcı, şu anda yürütülen çalışmanın çok zengin olduğunu, çok değişik görüş ve önerilerin toparlandığını anlattı. 

DTP'lilerin "Ayrılmayı da tartışabiliriz" sözlerinin hatırlatılması üzerine Yazıcı, "Bırakın şimdi onları. Ajite edenleri bırakın. Onların söyledikleriyle, talepleriyle hareket edecek değiliz ki. Oradan birisi ileri gidiyor, birisi geri geliyor. Belki birisi diyor ki 'Önemli olan benim'. Onlarla uğraşacak halimiz yok" dedi.

Devlet Bakanı Yazıcı, "Bir mitingde açıkça 'Ayrılmayı tartışabiliriz' denmesi de ilginç değil mi?" sorusuna, "Böyle konu üzerine hiç görüş söylenmez. Bunlar saçma, kim söylüyorsa saçmalıyor. Olur mu öyle şey?" diye yanıt verdi.

Bir gazetecinin "Kürtçe seçmeli ders olacak mı?" sorusunu ise Yazıcı, şöyle yanıtladı:

"Eğitim dili Türkçe'dir. Eğitimin ne anlama geldiğini hepimiz biliyoruz. Eğitim dilinin, resmi dilin Türkçe olması koşuluyla isteyen vatandaş nasıl İngilizce, Fransızca, Arapça öğrenmek istiyorsa Kürtçe de öğrenmek istiyorsa onu da öğrensin."

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın "Devlet okullarında Kürtçe eğitim olursa, eğitimin başındaki milli ifadesinin kaldırılması gerekir" yönündeki görüşlerinin hatırlatılması üzerine de Yazıcı, devletin hak ve özgürlüklerin zeminini hazırladığını, bunu icra etmenin de bireylere düştüğünü kaydetti.

Yazıcı, konuyla ilgili Anayasa değişikliği gerekip gerekmediği yönündeki soruyu yanıtlarken de konunun bu yönünü detaylı incelemediğini, ancak bir Anayasa değişikliğine gerek olduğu kanısı taşımadığını ifade etti.

Memur sendikası temsilcileri ile biraraya gelecek

Öte yandan, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın 10 Eylül Perşembe günü memur sendikalarının temsilcileriyle bir araya geleceği öğrenildi.

Toplantıda, yetkili memur sendikalarıyla kamu çalışanlarının gelecek yılki ekonomik ve sosyal haklarını belirlemek üzere yapılan toplu görüşmelerin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Uzlaştırma Kurulu'nun verdiği karar değerlendirilecek.