”Eğitim kalitesini yakından takip ediyorum”

Cumhurbaşkanı Gül, "İnanıyorum ki 5-10 sene sonra üniversitelerimizde büyük atılımlar olacaktır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KAYSERİ - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yükseköğrenim kurumlarının sorunları ve eğitim kalitesini yakından takip ettiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, Kayseri Yükseköğrenim ve Yardım Vakfı tarafından kurulan Nuh Naci Yazgan Üniversitesinde iki fakülte binasının temel atma törenine katıldı.
Gül, törende yaptığı konuşmada, temel atma töreninin kamu finansmanı ile devlet bütçesinden yapılan bir faaliyet veya özel sektörün kendi iş yerinin açılışını yaptığı bir tören olmadığını, tamamen insanların kendi birikimlerini başkalarının hizmetine sunmak için harcadığı bir faaliyet için tören düzenlendiğini ifade etti.
Bu tür hayır işlerinden dolayı Kayseri ve hemşehrileri ile gurur duyduğunu dile getiren Gül, şunları söyledi:
"Kayseri birçok bakımdan Türkiye'ye güzel örnekler teşkil ediyor. Bunlar siz değerli hayırsever ailelerin sayesinde gerçekleşiyor. Nuh Naci Yazgan, daha bu faaliyetler bilinmeden Kayseri'nin çocuklarına sahip çıkmak, onların yüksek tahsil görmelerini temin etmek için büyük gayretler göstermiştir. İmkanı olmayan çocuklara fırsat eşitliği sağlamak için kurulan vakıf, binlerce Kayseri evladının yüksek tahsil yapmasına ve ülkesine hizmet etmesine vesile olmuştur. Vakıf, bu bilinci bugün de devam ettiriyor. Her işin canla başla tutanı, önderlik yapanı olmalı. Hepimiz de bu işe hizmet etmek için vesile kılındık. Dışişleri Bakanı iken defalarca hemşehrilerim Ankara'ya geldi. Uzun uzun toplantılar yaparak, nasıl olması gerektiğini konuştuk. O dönem bu uğraşlar olmasa üniversite aşamasına gelinmezdi. Devlet bürokrasisi ile iş yapmak zordur. Devletin kendi prensipleri vardır. Bunlar çabuk aşındırılsa o zaman da hercümerç oluruz. O bakımdan devletle iş yapmak bazen zordur."
Ülkenin her yerinde çok güzel işler yapıldığını, hayırseverlerin katkılarıyla önemli yatırımlar yapıldığını bildiren Gül, hayırsever ailelerin hepsinin birbirinden değerli olduğunu kaydetti.
Üniversite kurmanın önemli bir başarı olduğunu ama o üniversiteyi iyi bir üniversite yapmanın da ayrı bir misyon olduğunu dile getiren Gül, şöyle devam etti:
"Üniversitenin sorumlularına sesleniyorum: Şimdiden üniversitenin öğretim kadrosunun, eğitim kalitesinin artırılması için yapılacak hazırlıkları yoğunlaştırmak gerekir. Buradan mezun olacak öğrenciler, en vasıflı şekilde olmalı. Bunlar ülkemize, sadece Türkiye'de değil, dünyanın her tarafından iş yapabilecek, başarı kazanabilecek meslek erbabı haline gelmelidir. Onun için üniversitelerin eğitim kalitesi ve öğretim programı çok önemli. Bununla ilgili YÖK yöneticileri ile sık sık bir araya gelip bu telkinleri yapıyorum. Yükseköğrenim kurumlarının sorunları ve eğitim kalitesini yakından takip ediyorum. İnanıyorum ki 5-10 sene sonra üniversitelerimizde büyük atılımlar olacaktır. 
Üniversitelerimiz artık dışa açılıyor. Özellikle vakıf üniversitelerinin diğer ülkelerden öğrenci kabul etmeleri kolaylaştı. Bu, üniversitelerimiz için de ülkemiz için de önemli bir imkan. Ülkemizdeki okullardan mezun olan bir öğrenci ülkesinde Türkiye'nin elçisi gibi olacaktır. Türkiye'de okuyup gidip ülkesinde bakan, başbakan çok büyük iş adamı, çok önemli devlet mekanizmalarının içinde yer alan kişileri biliyoruz. Bunlar Türkiye ile o ülke arasında çok büyük ekonomik ve siyasi imkanlar oluşturmaktadır. O açıdan açılan bu vakıf üniversitelerine yabancı öğrencileri getirme çalışmaları da ihmal edilmemeli."
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de günümüzde ülkeler gibi artık şehirlerin de birbirleri ile yarıştığını, şehirlerin rekabet ettiği ortamda Kayseri'nin geleceğini şekillendirmek için programlar yaptıklarını belirtti.
Kayseri Yükseköğrenim ve Yardım Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Nevzat Özhamurkar da 1974'te kurulan vakfın çalışmaları ile Nuh Naci Yazgan Üniversitesinin kuruluş faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
Konuşmaların ardından Özhamurkar tarafından Cumhurbaşkanı Gül'e plaket verildi. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra hayırsever aileler ile birlikte vakıf tarafından yaptırılacak olan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binası ile Mehmet Sağıroğlu ve eşi Azize Sağıroğlu tarafından yaptırılacak Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi binasının temellerini attı.
Hayırsever aile üyeleri ile bir süre sohbet eden Gül, çocuklarla da hatıra fotoğrafı çektirdi.
Temel atma törenine, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri milletvekilleri Ahmet Öksüzkaya ve Yaşar Karayel ile çok sayıda davetli katıldı.
Bu konularda ilginizi çekebilir