Egzoz gazına "online" takip

2018'den itibaren egzoz gazı ölçümleri dijital ortamda takip edilecek. Yeni uygulamayla birlikte pul uygulamasına da son verilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Egzoz Gazı Emi̇syonu Kontrolü Yönetmeli̇ği̇" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yeni yönetmelikle motorlu taşıtların egzoz gazı emisyon ölçümlerinin dijital ortamda izlenmesine olanak sağlayacak "Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi" kurulacak. Böylece taşıtların egzoz gazı emisyon ölçümleri "online" olarak takip edilecek. Bu sistemle egzoz gazı emisyon ölçümlerinin takibinin sağlanması, ölçüm yaptırmayan taşıtların tespiti ve usulsüz ölçümlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Motorlu taşıtların tüm egzoz gazı emisyon ölçümlerinin dijital ortama aktarılmasını sağlayacak "Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemi" ile ölçümlerin takibi, yazılım sistemi üzerinden gerçekleştirilecek.

Pul devri sona eriyor

Sistemin başlamasıyla Bakanlığın bastırdığı egzoz gazı emisyon pulu ve ruhsatı da kullanımdan kaldırılacak. Böylelikle pul ile ruhsat basım ve dağıtım maliyetlerinin önüne geçilecek, sahte pul ve ruhsat kullanımı da engellenecek.

Yeni düzenleme 1 Ocak 2018'de yürürlüğe girecek.

Öte yandan, Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ile Milli İstihbarat Teşkilatı envanterinde bulunan motorlu taşıtların egzoz gazı emisyon ölçümleri, belirlenen ölçüm süreleri ve usullerine uygun olarak kendilerine ait egzoz gazı emisyon ölçüm cihazları ile yapılacak. Bu ölçümler, egzoz gazı emisyon ölçümü takip sistemine kayıt edilmeyecek.