Eker: 108 transgenetik ürünün girişine izin vermedik
Bakan Eker, ithalat kontrollerinde toplam bin 328 GDO analizinin yapıldığını belirtti
ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 26 Ekim 2009 tarihinden sonra yapılan ithalat kontrollerinde, toplam bin 328 GDO analizi yapıldığını belirterek, "Mısır ve mısır ürünleri, soya ve soya ürünleri başta olmak üzere 108 transgenetik ürün tespit edilerek ülkemize girişine izin verilmemiştir" dedi.
Eker, MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konusunda verdiği soru önergesini cevaplandırdı.
Dünyanın tek çatı altında en çok tohumunu saklayacak 250 bin örnek kapasiteli üçüncü büyük gen bankası olan Türkiye Tohum Gen Bankasının, 2010'da faaliyete geçirileceğini bildiren Eker, bu bankada, Türkiye'de yetiştirilen yerel çeşitlerin, geliştirilmiş çeşitlerin, kültür bitkilerinin yabani akrabalarının ve diğer yabani türlere ait tohum örneklerinin saklanacağını kaydetti.
Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı 28 Araştırma Enstitüsünde, bitkisel biyolojik çeşitlilik ve genetik kaynaklar konusunda çalışmaların yürütüldüğünü vurgulayan Eker, Türkiye'de şimdiye kadar 3 bin 905'i endemik, 12 bin 54 türün bulunduğunun tespit edildiğini bildirdi.
Eker, değişik illerde ağaç ve asma materyalinin, tarla koşullarında korunduğu 16 gen bahçesi olduğunu, bu bahçelerde 51 türde 6 bin 210 meyve örneğinin, 2 bin 132 adet asma örneğinin muhafaza edildiğini ifade etti.
İzmir ve Ankara'da kontrollü şartlarda tohum muhafaza edilen 2 adet Ulusal Gen Bankası bulunduğunu anımsatan Eker, gen bankalarında toplam 2 bin 500 türde 62 bin 210 tohum örneğinin korumaya alındığını bildirdi.
5 yılda 1 milyon ton buğday ithal edildi
2005-2009 verilerine göre, TMO tarafından 984 bin 599' tonu ekmeklik, 94 bin 999 tonu makarnalık ve 50 bin tonu da yumuşak olmak üzere, toplam 1 milyon 129 bin 598 ton buğday ithal edildiğini belirten Eker, ekmeklik buğdayların Kazakistan, Rusya, Macaristan, Almanya, Litvanya, Romanya ve Bulgaristan'dan ithal edildiğini kaydetti.
İthal edilecek ürünlerin, insan sağlığı ve güvenliği, hayvan ve bitki varlığı ve sağlığı yönünden uygunluğunun denetlendiğini anlatan Eker, şöyle devam etti:
"Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlemesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik yürürlüğe girmeden önce, GDO'lu ürünlerle ilgili özel bir yasal düzenleme bulunmaması nedeniyle, etiketlerinde genetik olarak değiştirilmiş organizma bulunduğuna dair beyan edilen ürünlerin ithalatına izin verilmemiştir.
GDO analizi için gıda ve yem maddelerinden alınan numunelerin analizleri, Bakanlığımıza bağlı Ankara ve Adana İl Kontrol Laboratuvarında yapılmaktadır. Ayrıca gıda maddelerinden alınan numuneler, GDO analizleri için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Gıda Enstitüsü Laboratuvarına gönderilmektedir.
26 Ekim 2009 tarihinden sonra yapılan ithalat kontrollerinde, toplam bin 328 GDO analizi yapılmıştır. Mısır ve mısır ürünleri, soya ve soya ürünleri başta olmak üzere 108 transgenetik ürün tespit edilerek ülkemize girişine izin verilmemiştir."