Eker: Karkas etin ortalama fiyatı 16,39 lira

Bakan Eker, ortalama fiyatın üzerine bir miktar KDV ve kemik payı olduğunu, perakende fiyatının buna göre olması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de karkas etin ortalama fiyatının 16,39 lira olduğunu belirtti.

Eker, Kurban Bayramı için getirilen ithal kurbanlıklar ile et fiyatları konusunda Lütfü Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki Borsa Lokantası'da düzenlediği toplantının ardından gazetecilerin kurban ve et fiyatlarına ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "Belli şartlarda et, Avrupa yakası ve Anadolu yakasına geçiş yapabilecek dediniz. Bunu detaylandırabilir misiniz ve 2 yakada oturan İstanbullular farklı fiyatlarda mı et yiyecekler?" sorusunu yönelttiği Eker, her yıl Türkiye'de 500-600 bin arasında büyükbaş hayvan, 2-2,5 milyon arasında da küçükbaş hayvanın kesildiğini belirterek, "Türkiye'de genel manada kurbanlık hayvan varlığı ve temini açısından bir sıkıntı yok" dedi.

Türkiye'nin Trakya bölgesini şap hastalığından ari hale getirdiklerini, Türkiye'nin bu statüyü kazanmak için 3 yıl çalıştığını, bunun Avrupa Birliği ile gıda faslının müzakereye açılmasının şartlarından biri olduğunu ifade eden Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin bu durumunu muhafaza etmesi gerekiyor. Bu çerçevede aldığımız bazı tedbirler var. Bu durumdan Kurban Bayramı'nda Trakya bölgesinde yaşayan vatanların etkilenmemesi için birtakım tedbirler aldık. Trakya'da 453 bin büyükbaş, 768 bin küçükbaş hayvan varlığımız var ama geçişler kontrollü olacağı için yani şap hastalığı riskine karşı ilave tedbirler aldık.

Trakya bölgesine dünyada şap hastalığı görülmeyen ülkelerden Avustralya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinden 721 bin küçükbaş hayvan için izin verildi. 150 bine yakını geldi, bu hafta sonu itibariyle 300 bine tamamlanmış oluyor. Ayrıca vatandaşlarımız tarafından 16 bin büyükbaş hayvan ithalatı için de izin istendi. Et Balık Kurumu da 20 bin büyükbaş hayvanı Trakya bölgesine, İstanbul'un Avrupa yakasına getiriyor. Et Balık Kurumu'nun büyükbaş hayvanları satacağı kilogram fiyatı 8,5 liradır. Diğerleri zaten Türkiye'ye göre daha ucuz fiyata Avrupa'dan veya Avustralya'dan temin edildiği için onlar da makul fiyatta olacak."

Toptan etin fiyatı 16,39 lira

"Vatandaşlar endişe duymadan ithal et yiyebilir mi?" diye sorulan Eker, şu yanıtı verdi:

"Türkiye'ye ithalatına izin verdiğimiz etler sağlıklı. Bu hayvanlar, uluslararası sağlık sertifikalarını, uluslararası sağlık kuruluşlarının belirlediği şartlar çerçevesinde tamamen sağlıklı ülkelerden getiriliyor. Sağlıklı şartlarda ve Türk veteriner hekimlerinin nezaretinde İslami usullerle kesiliyor. Kimse ithal et üzerinden spekülasyona gitmesin. 10 bin ton et girişi gerçekleşti, bu da perakende fiyatlarına yansıdı. Türkiye'de karkas et ortalaması 16,39 liradır. Toptan etin fiyatı bu. Bunun üzerine bir miktar KDV ve kemik payı olur. Perakende fiyatının buna göre olması lazım. Perakende eğer bunun çok üzerindeyse bu kabul edilebilir bir şey değildir. İstismardır ve spekülasyondur. Et üretim fiyatı ve kesim fiyatı budur. Bugün Türkiye'nin 16 büyükbaş hayvan kesimi yapılan illerinden aldığımız fiyatlar bu. Gerek ithal etin, gerekse ithal hayvanların devreye girmesiyle birlikte perakende fiyatlarında makul bir düzeye inmeye başladığını müşahede ediyoruz. Önümüzdeki günlerde bu daha da etkisini hissettirecek."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir