Eker'den Banvit ve Koç Holding'e cevap

Eker, "Firmalar nerede daha fazla kar görüyorsa oraya gidiyor. İşimiz ucuz ete ulaşılmasını sağlamak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Banvit ve Koç Holding'in et ithalatına tepki olarak, hayvansal üretimi bıraktıkları yönündeki açıklamalarıyla ilgili, "Bizim işimiz Türkiye'de vatandaşlarımızın, tüketicilerimizin ucuz ete ulaşmasını sağlamaktır. Firmalar kendileri kar zarar hesabını yapıyor, nerede daha fazla kar görüyorsa oraya gidiyor" dedi.

Eker, kamuoyunda özellikle ziraatçılar tarafından eleştirilen, yurt içinde sadece kayıt altına alınmış çeşitlere ait tohumlukların üretim ve ticaretine izin verilmesini öngören Tohumculuk Kanunu'nun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açılan davada, mahkemeye sözlü açıklamada bulundu.

Mahkemeden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eker, bir gazetecinin, Tarım Bakanlığının tüketicileri tohumluk konusunda bilgilendirmek için 10 milyon kişiye e-mail göndermesini sorması üzerine, Bakan Eker, tohum alanının, üzerinde insanların çok sık, ancak yanlış bilgilerle konuştuğu bir alan olduğunu söyledi. Bu konuyla ilgili şehir efsanelerinin dolaştığını ifade eden Eker, şöyle konuştu:

"Bizde bundan toplumu daha fazla bilgilendirmemiz gerektiği sonucunu çıkarıyoruz. Toplumu daha çok bilgilendirmek maksadıyla da çeşitli şekillerde yayın faaliyetlerinde bulunuyoruz. En son 'tohumda yanlış bilinenler' diye bir broşürümüz oldu. Vatandaşların bu konuda doğru bilgilere ulaşması için hazırladığımız broşürleri 10 milyon e-mail adresine gönderiyoruz. Burada tohum sektörüyle ilgili doğru bilgiler yer alıyor, mesela ihracatımızın yüzde 169 arttığı gibi. İşte bu aslında kanunla ilişkili. Kanun ve son mevzuat değişiklikleriyle Türkiye'de esasen büyük bir hamle yapıldığına dair bilgiler veriyoruz.

Bu yüksek bilgi ve teknoloji gerektiren bir sektör ve dünyanın bütün ülkeleri  tohumlukla ilgili ticaret yapar. Otomotiv endüstrisinde ya da iletişim teknolojisinde, bilgisayar teknolojisinde,  cep telefonları ve buna benzer çeşitli teknoloji alanlarında nasıl ki son ürünler dünyadaki bütün gelişmiş ülkeler tarafından hem alınıyor, hem satılıyor, hem üretim yapılıyor, hem ithalatı, hem ihracatı yapılıyorsa tohum teknolojisi de böyledir. Türkiye de Fransa gibi, Almanya gibi, İsrail gibi ihraç da  ediyor, ithal de ediyor. Ancak bu Türkiye ile ilgili gündeme geldiğinde sanki Türkiye tamamen dışa bağımlıymış gibi anlatılıyor, özellikle İsrail ile ilişkilendiriliyor. İsrail tohumu falan deniliyor. Bunlar doğru değil. Türkiye'nin mesela 2009 yılında İsrail'e yaptığı tarım ürünü ihracatı 141 milyon dolar, içinde tohum da var. İthal ettiği ise 27 milyon dolar, onun da içinde tohum da var. 141 milyon dolar, 27 milyon doların kaç katı onu siz değerlendirin. Dolayısıyla bunların çoğu şehir efsanesi. Bundan sonra da  bu çalışmaları sürdüreceğiz ki vatandaşımız yanlış bilgilere sahip olmasın. Yanlış bilgilerle de kimse spekülatif düşünceler ve hareketler içerisine girmesin."

Banvit ve Koç Holding'in, et ithalatına tepki olarak, hayvansal üretimi bıraktıklarına dair açıklamalarının sorulması üzerine de Bakan Eker, şu yanıtı verdi:

"Bu firmalar tabi ticaret yapıyorlar. Daha çok karı nerede görürlerse oraya yöneliyorlar. Muhtemelen daha çok karla ilgili bir şey bu (açıklamalar). Geçmiş dönemde üreticilik faaliyetlerinden çok büyük kar yaptıklarını biliyoruz. Ayrıca bu sektörden çıkmıyorlar, anladığım kadarıyla Banvit 'ben ithalat yapacağım' diyor. Biz Türkiye'de orta, uzun ve kısa vadeli olarak hayvancılık sektörünün gelişmesi, tüketicinin ucuz ve kaliteli ürüne erişmesini temin için tedbirler aldık. Bu tedbirler çerçevesinde kısa vadede piyasayı dengelemek maksadıyla aldığımız ithalat tedbirleri var. Piyasa dengeleninceye kadar bu devam edecek. Eğer birisi 10-11 liraya karkas eti alıp, 25 liraya satıyorsa bunu milletimiz görüyor. Dolayısıyla buna bizim fırsat vermememiz gerekiyor."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir