Ekipler uç noktaya ulaştı

Antalya'da süren yangında söndürme ekipleri uç noktaya ulaştı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Orman Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kurtulmuşlu, yangını çembere almak üzere olduklarını bildirdi. Manavgat ve Serik arasında çok geniş bir alanda beşinci gününe giren orman yangınında ekipler uç noktaya ulaştı.

Kurtulmuşlu, ekiplerin Çardak köyü Çatak Mahallesi'nde yangının en uç noktasına kadar ilerlediğini söyledi. Kurtulmuşlu, ''Bugüne kadar hep alevler bizi önüne katmıştı, şu an itibarıyla biz alevleri önümüze katmak üzereyiz. Alevlerin son uç noktasına kadar ulaştık. Çardak Köyü Çatak Mahallesi'nde alevlerin ucunu çembere almak üzereyiz'' dedi.

Bugün akşam saatlerine kadar alevleri söndürmeyi amaçladıklarını ve ''işi bitirmek üzere'' olduklarını söyleyen Kurtulmuşlu, bölgede 6-7 dozer, 60-70 kadar arazöz, orman işçileri ve köylülerle birlikte son bir gayretle yangının hızını kestiklerini kaydetti. Kurtulmuşlu, ''Şu an itibarıyla bu bölgede rüzgar lehimize. Bugün, yangının başladığı 31 Temmuzdan bu yana, en iyi noktadayız'' diye konuştu.

Orman Bölge Müdürlüğü Basın Sözcüsü Aydoğan Türedi de söndürme çalışmalarınına Kepez Mahallesi'nde de devam edildiğine değinerek, ''Kepez bölgesinin kuzey doğusunda alevleri sıkıştırdık'' dedi. Alevlerin dün farklı cephelerde devam ettiğine değinen Türedi, dün akşamdan bu sabana kadar süren çalışma sonucu, alevleri bir ölçüde etkisiz hale getirmeyi başardıklarını kaydetti.

Söndürmede yer ekiplerinin büyük rol var

Türedi, bir soru üzerine, alevlere havadan su atan helikopter ve uçakların öneminin göz ardı edilemeyeceğini, ancak yangını söndürmede asıl olarak yer ekiplerinin büyük rol oynadığını anlattı. Türedi, şunları söyledi:

''Askerlikte bir söz vardır: 'Havada ne kadar güçlü olursan ol, piyadeyi gönderemezsen o yer senin değildir' diye. Hava çalışmaları önemli ama arazöz ve işçilerin birebir mücadelesi tamamen etkili. Hava mücadelesi yangının hararetli, hızlı ilerleyişini durduruyor. Yerdeki ekiplerin etkili çalışmasına ortam hazırlıyor. Uçak veya helikopterle yapılan çalışmayı yer ekiplerince tamamlamak zorundayız. Kara ekipleri yangının nihai olarak söndürülmesinde çok daha önemli.''

Rüzgar güneyden esiyor

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü Bölgesel Tahmin Merkezi de saat 15.00 itibarıyla yangınların devam ettiği Manavgat, Serik ve Kumluca'da rüzgarın güneyden esmeye devam ettiğini açıkladı.

Meteoroloji uzmanları, rüzgarın hızının Antalya'da 30, Manavgat'ta 22, Serik'te 28, Kumluca'da 28 kilometre olduğunu, nispi nemin Antalya'da yüzde 20, Manavgat'ta yüzde 56, Serik'te yüzde 30, Kumluca'da yüzde 35 civarında olduğunu belirttiler.

Aynı saatlerde hava sıcaklığı Antalya'da 37, Manavgat'ta 33, Serik'te 37, Kumluca'da 34 derece olarak ölçüldü. Uzmanlar rüzgarın hızını bir kaç saat daha koruyacağını ve gün batımından sonra hafifleyeceğini, ancak yarın sabahın ilk saatlerinden itibaren kuzeyden ve orta şiddette eseceğinin tahmin edildiğini kaydettiler.