Ekmek israfını böyle önlüyorlar

Amasya Belediyesi, ekmek israfının önüne geçmek için kentin çeşitli noktalarına ekmek toplama kutuları yerleştirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

AMASYA - Amasya Belediyesi, ekmek israfının önüne geçmek için kentin çeşitli noktalarına ekmek toplama kutuları yerleştirdi. Kutularda biriken ekmekler, hayvan barınağı ve besicilikle uğraşan vatandaşlara ulaştırılıyor.
 
a3-006.jpg
 
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir,ekmek israfını önleme ve beyaz ekmek tüketimiyle mücadele kapsamında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kampanya başlattığını belirterek, bu kampanyaya tam destek verdiklerini söyledi.
 
[PAGE]
 
Kent genelinde yaptıkları araştırmada, ekmek israfının önemli boyuta ulaştığını tespit ettiklerini anlatan Özdemir, "Bu israfı nasıl bertaraf ederiz diye arkadaşlarımızla yaptığımız çalışma neticesinde sokak aralarında ekmeklerin poşetlenerek depolanabileceği özel ekmek kutuları imal etmeye karar verdik. Tüketilmeyen kurumuş ve bayatlamış ekmekleri vatandaşlarımız bu kutulara atıyor" dedi.
 
a1-007.jpg
 
Belediye bünyesinde kurulan Hayatcan Derneği ile söz konusu çalışmaların sürdürüldüğünü anlatan Özdemir, kutularda biriken ekmeklerin, oluşturulan ekiplerle toplanarak hayvan barınağı ve besicilikle uğraşan vatandaşlara ulaştırıldığını dile getirdi.
 
[PAGE]
 
"Ekmeğe 'nimet' olarak değer veriyoruz"
Ekmeğe "nimet" olarak değer verip onun çöpe gitmesini önlemek istediklerini vurgulayan Özdemir, şunları kaydetti:
 
a4-008.jpg
"Amacımız ekmek israfının önüne geçerek ekmeklerin çöpe gitmesini önlemek. İnancımızda ekmek nimettir ve çöpe gitmesi uygun değildir. Toplanan ekmekler sokak hayvanlarının bakımını üstlendiğimiz barınağımızda değerlendiriliyor. Burada et ve tavuk suyu gibi ilave katkılarla ekmekleri hayvanlara yediriyoruz. Aynı zamanda sokak hayvanlarına alınan yiyeceklerden de tasarruf yapıyoruz. Ekiplerimiz dışında hayvan besleyen vatandaşlar da bu ekmek kutularından ekmek alıp hayvanlarını besleyebiliyor."
 
[PAGE]
 
a2-007.jpg
Özdemir, Amasya'da günlük yaklaşık 100 bin ekmek üretildiğini, bunun yüzde 20 ile 30'unun israf edildiğini bildirdi.
Evli ve bir çocuk annesi Hasret Kenar, evde biriken bayat ekmekleri çöpe atmak istemediğini, bu nedenle balkonda kuşlara vererek değerlendirdiğini anlattı.
Söz konusu kampanya sonrası mahallelerine yerleştirilen ekmek kutularına bayat ekmekleri atmaya başladıklarını belirten Kenar, "Ekmekleri çöpe atamıyorduk. Biz toplum olarak ekmeği nimet kabul ederiz ve çöpe atmak bize yakışmaz. Önceden nasıl değerlendireceğimi bilmiyordum. Şimdi bu kampanya çok iyi oldu" ifadelerini kullandı.