Ekonomik Gelişmeler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emre Çayırlı / İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı 

 

•    ABD

   ABD'de Mayıs ayı enflasyonu aylık bazda beklentilerin altında %0,4 olarak açıklandı. Yıllık enflasyon %0,3'ten %0,1'e düşerken, enerji ve gıda fiyatlarını hariç tutan çekirdek veri ise yıllık bazda %1,8'den %1,7'ye aşağı yönlü revize edildi. 

o    ABD'de ilk çeyrekte cari işlemler dengesi 113,3 milyar Dolar açık verirken, rakamın beklentilerden olumlu olduğu görülmekte. 2014 yılı son çeyreğine ilişkin veri ise 113,5 milyar Dolar'dan 103,1 milyar Dolar açığa revize edildi. 

o    ABD'de 13 Haziran ile biten haftada işsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında 267 bin kişi olarak açıklandı. 4 haftalık ortalamalarda düşüş görülürken, Haziran ayının ilk haftasında devam eden işsizlik başvuruları ise beklentilerin üzerinde 2 milyon 222 bin olarak gerçekleşti.

   ABD'de öncü gösterge Mayıs ayında beklentilerin üzerinde %0,7 artış gösterirken, Philadelphia Fed aktivite endeksi Haziran değeri 38,9 düzeyinde gerçekleşti.

•    Avrupa

o    İngiltere'de Mayıs ayında perakende sektörü satışları daralma beklentilerine karşın %0,2'lik artış gösterdi. Geçen yılın aynı dönemine göre yıllık bazda artış ise %4,4 düzeyinde gerçekleşirken, otomotiv ve akaryakıt satışlarını hariç tutan çekirdek veri ise aylık bazda %0,2'lik artış kaydetti. 

o    Yunanistan Maliye Bakanı, Yunanistan'ın Euro Bölgesinden çıkışının genel bir felaket olacağı konusunda uyarıda bulunurken, Almanya Maliye Bakanı ise zamanın giderek daraldığına işaret etti. Fransa Maliye Bakanından gelen açıklamada ise Yunanistan ile kreditörler arasında uçurum bulunmadığı yer almakta.

o    Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis Lüksemburg’da gerçekleştirilen Eurogroup toplantısının ilk gününün tamamlanmasının ardından “Yunanistan ile sürdürülen müzakereler doğrultusunda bir anlaşmaya varılamadığını” belirtti

•    Türkiye

   Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamada seçim sonrası belirsizliğin birkaç ay sürebileceğine işaret etti. Seçimlerin sonucunun yargı, finansal düzenleyiciler ve Merkez Bankası üzerindeki baskıyı azaltabileceğine vurgu yapan S&P ayrıca erken seçimin tüketici güvenini zayıflatabileceği konusunda uyarı da bulundu.

Altın ons fiyatında güvercin Fed etkisi

Ons altında son iki işlem gününde Fed'in faiz metninde yer alan ifadeler, Yellen'ın güvercin açıklamaları ve ABD TÜFE verileri sebebiyle oldukça hareketlendi.  Fed kararı güvercin olarak algı yarattı. Fed 'in faiz artırımı için çok güçlü argümanlarının olmadığını dün Yellen bir kez daha dile getirdi. Aynı zamanda dünden kalan notlarda en önemlisi bu yıl iki defa faiz artırım beklentileri bire düşürüldü. Bugün açıklanan ABD TÜFE verisi incelendiğinde işlenmiş gıda fiyatları, giyim, barınma, ikinci el araçlar gibi talebi ölçen tüm kalemlerde düşüş söz konusu. ABD'de ücretlerdeki artışın ekonomiye kazandırılmadığını diğer bir ifadeyle ABD'li vatandaşların kazandıklarını harcamadıklarını görüyoruz. Ons altında şuan her ne kadar yükseliş görülse de, altın vadeli kontratlarına olan talep geçtiğimiz ayın gerisinde. Bunun yanı sıra altın opsiyonlarında volatilite düşüşünü sürdürüyor ve alım yönünde bir sinyal karşımıza çıkabilmiş değil. Şuan ki görünüme göre ons altında talebin olmaması nedeniyle yükselişin uzun bir vadeye yayılamayacağını düşünmekteyiz.  Altın ons fiyatı teknik olarak analiz edildiğinde,  fiyatın ana düşüş trendi aşağısında sıkışma içinde hareket ettiği görülüyor. Altın ons fiyatını haftalık grafik üzerinde incelediğinde, 2013 Nisan ayının ilk haftasında 1495.3 seviyesinden başlayan düşüş trendinin fiyat üzerinde etkili olduğu görülmektedir. Daha kısa bir alan içinde oluşan fiyat hareketlerine bakıldığında ise Altın ons fiyatının 1307.5 seviyesinden başlayan düşüş trendiyle 1132.0 seviyesinden başlayan yükseliş trendi arasında sıkışma içinde olduğu görülüyor. Yakın süreçte test edilen fiyatlar incelendiğinde, 1170.0 / 1162.5 / 1142.0 seviyeleri destek bölgeleri olarak takip edilebilir. Yaşanabilecek yükseliş hareketlerinde ise 1204.0 / 1223.0 / 1232.0 seviyeleri direnç olarak izlenebilir.

Dirençler: 1204.0 / 1223.0 / 1232.0
Destekler: 1170.0 / 1162.5 / 1142.0

Ham Petrol 60,80 direncini aşamıyor

ABD ham petrolü haftanın son işlem gününde ABD stokları ve Dolar endeksi etkisiyle yatay trend içerisinde fiyatlama devam ediyor. Genel görünüm ham petrolde ABD üretiminin 9,59 milyon varilde seyrini sürdürmesi ile birlikte yükselişin sınırlı kaldığı yönünde. Stoklardaki azalmanın devam etmesi ise ABD'de arz fazlasına yönelik endişe barındırmaya devam ediyor. Bugün veri akışında ABD'de ham petrol sondaj kule sayısı açıklanacak. Önceki haftada 635'e düşen ve geçtiğimiz yıla göre yarı yarıya azalan sondaj kule sayısına rağmen üretimin artması da verimliliğin arttığına işaret ediyor. Kule sayısındaki artış ham petrolde yeniden geri çekilmeyi beraberinde getirebilirken, düşüşün devam etmesi arz fazlasına yönelik endişeyi de artıracağından yükseliş görülebilir. Sondaj kule sayısı saat 20:00'de açıklanacak. WTI teknik olarak incelendiğinde Geri çekilmede 59,10 desteğinde tepki alımları geldiği ve yükselişte ise 60,80 direnci üzerine çıkılamadığı görülmekte. Volatilitesini nispeten düşüren ham petrolde tepe ve dip noktaları da daralmaya başlıyor. WTI'da yükselişin devam edebilmesi açısından 60,80 direncinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacak. Bu durumda yukarıda 61,80 ve 62,55 dirençleri takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 59,10 desteği üzerinde tutunma görülememesi durumunda 57,90 ve 56,50 ana destekleri dikkat çekmekte. 

Dirençler: 60,80 / 61,80 / 62,55
Destekler: 59,10 / 57,90 / 56,50

EUR/USD son bir ayın en yükseği olan 1,14 bölgesinden geri döndü

EUR/USD paritesi 1,1430 seviyesine kadar yükseldikten sonra 1,1340 seviyesine geriledi. Dün Eurogroup toplantısında bir anlaşmaya varılamaması parite üzerinde 1,13 bölgesine doğru satış baskısı yarattı. Aynı zamanda dün 93,00 seviyesine kadar geri çekilen dolar endeksinin bu sabah 94,20 seviyesine kadar yükseliş göstermesi parite hareketinde etkili oldu. Bugün Almanya ÜFE (09:00) ve Euro Bölgesi cari işlemler dengesi ile Fed üyesi Williams'ın konuşması takip edilecek. Diğer yandan Yunanistan sorununa yönelik Avrupa kanadından söylemler takip edilebilir. EUR/USD paritesi teknik olarak incelendiğinde, fiyat hareketlerinin oluşturduğu sıkışma alanının yukarı yönde kırıldığını görmekteyiz. Saatlik grafikte oluşan omuz baş omuz formasyonu oluşmuş durumda. Formasyonun 1,1340 seviyesinden aşağı doğru kırılması durumunda formasyonun hedefi olan 1,1260 seviyesine doğru kademeli geri çekilme yaşanabilir. Bu durumda düşüş trendinin içerisinde fiyatlamaların tekrar oluştuğunu görebilir. Buna karşın, 1,1340 seviyesinden toparlanma görmemiz durumunda ise 1,1430 seviyesi arasında yatay kanal bandı oluşabilir. 

Destekler: 1,12900 - 1,1260 - 1,1130 
Dirençler: 1,1430 - 1,1460 - 1,1500

Sterlin düzeltme hareketi yapmadan yükseliyor

GBP/USD paritesinde, İngiltere Merkez Bankası (BoE) tutanakları sonrasında başlayan sert yükseliş Fed'den gelen güvercin açıklamalarında etkisiyle birlikte 1.5940 direnç seviyesi yakınlarına kadar uzadı. Fed kararları öncesinde açıklamalarda bulunan BoE ekonomisti Kristin Forbes, faiz oranlarında yapılacak artışın uzak bir tarihte olmadığını belirtmesi de Sterlinde yaşanan yükselişe destek olmuş durumda. İngiltere'de dün açıklanan verilere bakıldığında ise tablonun çok olumlu olmadığı görülüyor. Nisan ayında, aylık bazda %1.2 olarak açıklanan çekirdek perakende satışlar %0.8'e revize edildi ve Mayıs ayı verisi %0.2 seviyesinde beklentilerin oldukça altında açıklandı. Verinin içeriği incelendiğinde en dikkat çeken gerilemenin konfeksiyon sektöründe olduğu ve Mayıs ayında satışların %1.6 gerilediği görülüyor. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; 1.4565 ve 1.5190 seviyelerinden başlayan iki farklı yükseliş trendinin pariteyi yukarı yönde desteklediği görülmekte. Dün 1.5815 seviyesinde bulunan direncin kırılması sonrasında, 2014 yılı sonunda görülen fiyat bölgesine yeniden gelindi. Yukarı yönlü hareketinde etmesi durumda 1.6020 seviyesi bir sonraki direnç olarak takip edilebilir. Alış pozisyonlarında azalma yaşanırsa, dün kırılan 1.5815 ve 1.5735 direnç seviyeleri, destek olarak çalışabilir. Günlük bazda hesaplanan teknik göstergeler ise yükseliş hareketinin fiyat ile uyumsuzluk içinde devam ettiğini gösteriyor. MACD'nin 1.5800 seviyesinde hesaplanan 0.20'nin altında oluşu da kar realizasyonunun yaşanabileceğini gösteriyor. Bollinger üst bandının da dışına çıkan fiyatta düzeltme hareketleri görülebilir. 

Destekler: 1.5815 / 1.5735 / 1.5585
Dirençler: 1.5940 / 1.6020 / 1.6180

Dolar / Türk Lirası için 2.70 kritik

Dünya piyasalarında Fed etkisi ne kadar sürecek bilemiyoruz ancak dolar endeksinde 93 seviyesine kadar düşme potansiyeli görülebilir. Bu durum içeride USD/TRY kurunun da bir süre daha 2.70 seviyesindeki kritik eşik değerine yakın noktalarda seyredebileceğini gösteriyor. Fed toplantısının ardından piyasalarda Eylül toplantısında kadar en azından ABD doları açısından bir rahatlama oluşmuş olabilir. Bu durum Türk Lirası açısından içinde bulunduğumuz siyasi sürece bakıldığında şanslı bir dönem olarak değerlendirilebilir. Ancak Türk lirasının daha fazla değerlenmesi için hükumet kurma çalışmalarında somut adımlara ihtiyaç olacak görünüyor. Hükumet konusunda net bir tablo ortaya çıkmadan USD/TRY'de 2.70 seviyesinin altına gevşeme zor olabilir yada olsa bile kalıcı olmayabilir. Siyasi takvime bakıldığında hükumet kurma çalışmaları için sıkça sözü edilen 45 günlük sürenin başlaması Ağustos ayının ilk haftasını bulacak görünüyor. Ancak bu tarihten sonra 45 günlük süreç başlayacak. Başka deyişle piyasaların önünde dalgalı olması beklenen ve yabana atılmayacak kadar uzun bir süre var. Bu süre içinde USD/TRY'de 2.70-2.75 aralığında dalgalanmalar görebiliriz. Döviz sepetinde ise 2.87-2.93 arasında dalgalanma görülebilir. USD/TRY fiyatı teknik olarak analiz edildiğinde, 2.8090 seviyesinden başlayan düşüş trendi gerisinde fiyatlanmaya devam ediyor. 2.7250 üzerinde yaşanabilecek fiyatlamalar ters kap formasyonu ile birlikte düşüş eğilimine son verebilir ve parite yeniden 2.7500 seviyesine yükselebilir. Geri çekilmenin kalıcı olabilmesi için 2.6970 destek seviyesinin kırılması gerekiyor. Böyle bir senaryoda 2.6500 seviyesine kadar hızlı gerileme yaşanabilir. 

Destekler: 2.7040 / 2.7000 / 2.6970
Dirençler: 2.7250 / 2.7500 / 2.7850

USD/JPY 123,00 üzerinde tutunmaya çalışıyor

Haftanın son işlem gününde USD/JPY paritesi 123,00 üzerinde tutunmaya çalışıyor. Haftanın geneline bakıldığında Fed'den gelen mesajda büyüme ve istihdama yönelik beklentilerin negatif yönde revizyonu ve faiz artırımına ilişkin net açıklamalar gelmemesi paritenin Dolar kanadında değer kaybına neden olmuştu. Dün açıklanan ABD enflasyonunda ise beklentilerin altında kalınması ile birlikte ekonomideki talep göstergelerinin gerilediğine işaret etmesi paritedeki geri çekilmeyi destekledi. Günün ajandasında ise sadece San Francisco Fed Başkanı Williams'ın konuşması takip edilecek. Haftaya ise ABD'de büyüme ve çekirdek bireysel harcamalar verileri önemli olacak. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde 122,45 desteği üzerinde fiyatlama devam ederken, yukarı yönlü hareketlerin hacimsiz olduğu görülmekte. Paritenin yeniden yükselişini sürdürebilmesi için 123,30 ve 124,40 ana dirençlerini aşması gerekiyor. Geri çekilmede ise 122,45 desteğinin kırılması durumunda 122,00 ve 121,45 destekleri takip edilebilir. 

Dirençler:123,30 / 123,80 / 124,40 
Destekler: 122,85 / 122,45 / 122,00

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/