Ekonomik Gelişmeler
İntergral Menkul Değerler
Türkiye
Türkiye'de Ağustos ayında tüketici fiyatları endeksi aylık bazda beklentilerin üzerinde %0,4 artış gösterdi. Yıllık enflasyon %7,14 olurken, çekirdek enflasyon da %7,66 olarak gerçekleşti. Aylık en yüksek artış %2,05 ile lokanta ve oteller grubunda olurken, aylık en fazla düşüş ise %4,32 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.
ABD
ABD'de Ağustos ayının son haftasında ilk işsizlik başvuruları beklentilerin üzerinde 282 bin olarak açıklandı. Bir önceki haftada ise devam eden işsizlik başvuruları da beklentileri aştı ve 2 milyon 257 bin kişi olarak gerçekleşti.
ABD'de dış ticaret açığı Temmuz ayında beklentilerin altında 41,86 milyar Dolar olarak açıklandı. Temmuz ayında ihracat 188 milyar Dolar'a düşerken, ithalat ise 231,2 milyar Dolar seviyesine düştü.
ABD'de Ağustos ayı hizmetler sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 56,1 olarak açıklandı. Verinin detayı incelendiğinde sektörde görünümün son 3 ayın en yükseğine çıktığı görülüyor. ISM'in açıkladığı veride ise bir önceki aya göre sektörün genişlemesinde ivme kaybı görülse de 58,2 olarak açıklanan veri sektörün ivmeli yükselişine işaret ediyor.
Avrupa
Euro Bölgesinde Ağustos ayı hizmetler sektörü PMI verisi beklentilerin üzerinde 54,4 olarak açıklandı. Parasal Birlik içerisinde İspanya Almanya ve İtalya hizmetler sektörü güçlü genişleme sinyali verirken, Fransa'da sektörün genişlemesinin ivme kaybettiği görülüyor.
İngiltere'de Ağustos ayı hizmetler sektörü PMI rakamı beklentilerin altında 55,6 olarak açıklandı. Rakam aynı zamanda son 27 ayın en düşüğünde gerçekleşti. Verinin detayı incelendiğinde yeni iş faaliyetlerinin 2013 yılı Nisan ayından bu yana en düşük yükselişi gösterdiği görülüyor.
Euro Bölgesinde Temmuz ayında perakende satışlar bir önceki aya göre %0,4'lük artış gösterdi. Verinin detayı incelendiğinde en yüksek artış Estonya ve Almanya'da olurken, en sert düşüş Lüksemburg ve Polonya'da gerçekleşti.
Avrupa Merkez Bankası, aldığı karar ile faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Karar sonrası açıklama yapan ECB Başkanı Mario Draghi, büyüme ve enflasyon beklentilerinin aşağı yönlü revize edildiğini belirtti ve parasal genişleme programının esnek bir yapıya sahip olduğunu vurguladı.
ABD verileri sonrası OBO kırılması görülebilir
Ons altında son dönemde teknik hareketler ön plana çıkıyor. Öncelikle ağustos ayı başında test ettiği 1080 dolar düzeyinden başlayan yükseliş trendini kırdı ardından bu trende 1147 seviyesinden geri dönüş yapmak istedi fakat başarısız kalarak satış baskısına yenik düştü. Ons altında şimdi ise 1120 majör desteği önemle izlemekteyiz. Günlük ve 4 saatlik periyotlarda oluşan, yükseliş trendinin sona erip dönüşümün başladığını gösteren omuz baş omuz formasyon oluşumu 1126 desteğinin kırılmasıyla başladı. Formasyon hedefi 1065-1070 bandına denk gelirken öncesinde 1120/ 1100 ve 1080 zorlu destekler bulunuyor. bu desteklere yaklaştıkça satış ivmesinde yavaşlama görebiliriz. Bugün açıklanacak tarım dışı istihdam beklenti ortalaması 220K civarında. 16-17 Eylül tarihlerinde yapılacak olan Fed toplantısı öncesinde öğreneceğimiz iki majör veriden bir tanesi. Bu nedenle 250 veya daha üstü gelebilecek tarım dışı rakamı, piyasaları Eylülde faiz artışı için cesaretlendirebilir ve değerli metallerde satış baskısını artırabilir. Ons altına alım yönlü bir talep oluşmadı. Altın ETF'lerinde satış baskısı devam ediyor ve altın alım kontratları yeterli talep olmadığı için prim kaybı yaşıyor. Ons altında aşağı yönlü görüşümüzü koruyoruz. Takibinde olduğumuz direnç seviyelerinin aşılamaması durumunda tekrardan alt desteklere doğru satış baskısı görebiliriz.
Dirençler: 1128/ 1140/ 1147
Destekler: 1120/ 1115/ 1108
Petrol 45 Dolar üzerinde tutunmaya çalışıyor
ABD ham petrolü geçtiğimiz gün açıklanan stok verileri sonrası yeniden yükselirken, halen 46$ düzeyinde yatay seyrini koruyor. Ham petrol stokları haftalık bazda artmasına rağmen üretimin düşmüş olması ham petroldeki yukarı yönlü hareketin ana etkenini oluşturuyor. Stokların artışının arkasında ise hem ithalatın artmış olması hem de rafinerilerin düşen ham petrol talebi bulunuyor. Genel resimde henüz arz fazlası sorunu çözülebilmiş değil. OPEC'in bu yönde diğer üretici ülkelerle daha adil bir fiyat için görüşme teklifi de henüz somutlaşmış değil. 4 Aralık'ta yapılacak toplantı öncesinde OPEC'in karar alması için şu anda önemli bir sebep görünmüyor. Veri akışında ABD'de açıklanacak istihdam verileri Dolar endeksi kanalıyla ham petrolde hareketliliği artırabilir. WTI teknik olarak incelendiğinde 46,35 ara direncinin aşılamadığı görülüyor. Yükselişin devamı açısından ham petrolde 47,35 ana direncinin aşılması ve üzerinde kalıcılık sağlanması önemli olacak. Geri çekilmede ise 45,25 desteğinin altına inilmesi durumunda ise 43,40 ana desteğine doğru geri çekilme oluşabilir.
Dirençler: 46,65 / 47,35 / 49,40
Destekler: 45,25 / 44,30 / 43,40
Tarım dışı öncesi EUR/USD 1,11 bölgesinde fiyatlanıyor
Dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi'nin konuşmasında varlık alım programının süresi anlamında bir esneklik yapılacağına yönelik açıklaması oldu. Ayrıca para politikasında vites yükseltme olasılıkları konusunda sınırımız yok açıklaması ileri de ECB'nin gerekirse ek gevşemeye gidebileceği sinyallerini veriyor. Diğer yandan dün açıklamalarda Euro Bölgesi enflasyon ve büyüme oranlarında revizyonlar yapıldı. Açıklamalar EUR/USD paritesinin 1,11 seviyesine doğru gevşemesine neden oldu. Bugün ise ABD'de Ağustos ayına ait tarım dışı istihdam, işsizlik oranı ve saatlik kazançlar açıklanacak. 16-17 Eylül'de gerçekleştirilecek Fed toplantısından önce bugün açıklanacak verilerin önemi büyük. Bu yüzden 200K üzerinde gelebilecek güçlü bir verinin EUR/USD paritesinde 1,0950 seviyesine kadar geri çekilme yaratması beklenebilir. Aksi durumda, paritede yükseliş hareketi 1,13 bölgesine dek sürebilir. EUR/USD paritesi bir süredir parite 1,12 seviyesi üzerindeki seyrini devam ettiriyordu. Şu an parite 1,1130 seviyesinde bulunuyor. Paritenin tekrar 1,12 seviyesinin üzerine tekrar yerleşmesi durumunda yukarı yönde ataklar yaşanabilir. Buna karşın 1,12 seviyesinin altındaki fiyatlamanın devam etmesi durumunda 1,1050 desteği devreye girebilir.
İngiltere hizmet PMI endeksi 27 ayın en düşük değerinde
GBP/USD paritesi, İngiltere hizmet sektörüne yönelik olarak açıklanan Markit PMI verisinde yaşanan gerileme ile birlikte 1.5240 seviyesini test etti. Geçtiğimiz ay 57.4 olarak açıklanan hizmet PMI endeksi Ağustos ayında, son 27 ayın en düşük değeri olan 55.6 seviyesinde açıklandı. Markit'ın yayınladığı raporda hizmet sektöründeki yeni yatırımlarda 2013 Nisan ayı sonrasındaki en yavaş artışın yaşandığı belirtiliyor. İngiltere'de hizmet sektörü istihdamı ise Ağustos ayında artmaya devam etti buna karşın 2014 Mart ayından sonraki en zayıf ikinci artışın yaşanmış olduğu da belirtilmiş durumda. ABD'de ise haftalık istihdam rakamları açıklandı, ilk işsizlik başvurularında beklentilerin üzerinde artış olduğu, devam eden işsizlik başvurularında ise kısmi bir azalış olduğu görülmekte. Açıklanan veriler ise Dolar cephesinde değişime neden olmadı. Bugün ise ABD'de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi ve ortalama saatlik kazançlar takip edilecek. GBP/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde; Mayıs ayında başlayan yükseliş eğiliminin sonlanması sonrasında değer kaybının devam ettiği görülüyor. 2015 yılında görülen dip ve zirve fiyatları arasında yapılan Fibonacci hesaplamasına göre Fibo 50,0 bölgesine denk gelen 1.5250 seviyesi önemli bir destek olarak görülmekte. Bu seviyenin kırılması durumunda Haziran ayında destek olarak çalışan 1.5170 seviyesi takip edilebilir. Kısa vadeli grafikler incelendiğinde ise 1.5500 bölgesinden başlayan düşüş kanalı içine hareketin devam ettiği görülmekte. Kanal kırılması için 1.5320 seviyesi üzerine kalıcılık sağlanması gerekiyor. 1.5400 / 1.5435 / 1.5500 seviyeleri ise kırılma sonrasında direnç olarak takip edilebilir.
Destekler: 1.5240 / 1.5170 / 1.5085
Dirençler: 1.5320 / 1.5400 / 1.5435
ABD tarım dışı öncesi Lirada 3.00 direncine doğru hareketlenmeler görülüyor
USD/TRY paritesi, ABD'den açıklanacak olan tarım dışı istihdam öncesinde yukarı yönlü ataklarına devam ediyor. 2.99 seviyesine oldukça yakın seyreden paritenin bu seviyenin üzerinde işlemler oluşturması durumunda 3.0020 rekor seviyesine doğru hareketlenmeler görülebilir. Bugün ABD'den açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisinde beklentiler 217 binlik bir artış yaşanması yönünde. Beklentiler dahilinde ve ya üzerinde bir veri alınması durumunda, dolar için pozitif bir algı yaratabilir. Bu durumda, kurdaki yükselişe de destekleyici olabilir. USD/TRY paritesinde, 2.8850-3.00 bant aralığını izlemeyi sürdürüyoruz. Bu bandın aşağı ya da yukarı yönde kırılması durumunda kur üzerinde sert tepkiler oluşabilir. Kur üzerinde aşağı yönlü hareketlerde, 2.9540 ara seviyesi destek olurken, daha güçlü destek 2.9340 noktası olabilir. Dirençler: 3,00- 3,02 Destekler: 2,9540 - 2,9340- 2,9050 Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yende, 120.40 direnci izleniyor
USD/JPY paritesi, 119.20-119.30 aralığında seyrediyor. ABD'den dün gelen haftalık işsizlik başvuruları ile parite üzerinde volatilitenin arttığı görüldü. Haftalık işsizlik başvurularında görülen artış Ağustos ayının son haftasında istihdam piyasası görünümünü zayıflattı. Dış ticaret rakamlarında ise her ne kadar ticaret açığı azalmış olsa da ticaret açığının azalmasının nedeni hem ihracatın hem de ithalatın düşmesinden kaynaklanıyor. İhracata göre nispeten daha fazla düşen ithalat ise dış ticaret açığının azaldığını gösteriyor fakat hacmin düşmüş olması olumsuz algıya neden oluyor. Bu veriler ışığında Dolar'da değer kaybı dikkat çekerken, PMI rakamının beklentilerin üzerinde gelmesi paritedeki geri çekilmeyi sınırladı. Verinin detayı incelendiğinde sektörde görünümün son 3 ayın en yükseğine çıktığı görülüyor. Bugün ise ABD'de Ağustos ayı istihdam verileri açıklanacak. Bu veri aynı zamanda Fed'in Eylül ayında yapacağı toplantıdan önce izleyeceği son veri olacak. Fed açısından 200 bin üzerindeki istihdam rakamı ve aylık bazda saatlik ücretlerdeki minimum %0,3'lük artış olumlu algılanacaktır. 200 bin üstü verilerde ise paritede 120,40 direnci üzerinde fiyatlama oluşabilirken, özellikle 200 bin düzeyi altında açıklanabilecek tarım dışı rakamı paritede 119,00 desteğine doğru geri çekilmeyi hızlandırabilir. USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde 120,40 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanamadığı ve yeniden geri çekilmenin gerçekleştiği görülüyor. Paritenin yükselişi açısından bu seviyenin aşılması önemli olacaktır. Geri çekilmede ise 119,00 seviyesi öne çıkarken, bu seviyenin altındaki hareketlerde paritede geri çekilme ivme kazanabilir. Dirençler: 120,40 / 120,80 / 121,40 Destekler: 119,00 / 118,30 / 117,15 Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.