Ekonomik gelişmeler ve foreks yorumları

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

Avrupa

Euro Bölgesi genelinde Temmuz ayında imalat sektörü beklentilerin altında büyüme gösterdi. Temmuz ayı için açıklanan veri beklentilerin altında 52,2 olarak açıklanırken, aynı dönemde hizmetler sektörü PMI verisi de beklentilerin altında 53,8 olarak açıklandı. PMI raporunda Euro Bölgesindeki sektörlerin büyümesine ilişkin ılımlı büyüme ifadesi korunuyor.

Fransa'da Temmuz ayına ilişkin imalat sektörü PMI verisi genişleme beklentilerin karşılamadı ve 49,6 açıklanarak sektörün daraldığına işaret etti. Hizmetler sektörü ise Temmuz ayında büyüme potansiyelini düşürdü. 52,0 olarak açıklanan veri beklentilerin altında kaldı.

Almanya'da Temmuz ayında imalat sektörü PMI verisi beklentilerin altında 51,5 olarak açıklandı ve sektördeki genişlemenin ivme kaybettiğine işaret etti. Aynı dönemde hizmetler sektörü performansı da beklentileri karşılamadı ve PMI verisi 53,7 olarak açıklandı. 

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Noyer, Yunanistan'ın Euro'dan ayrılmasına ilişkin korkuların kalmadığını belirtti ve krizin Avrupa'daki diğer bankalara sıçramayacağının altını çizdi. 

ABD

ABD'de imalat sektörü PMI verisi Temmuz ayında beklentilerin üzerinde 53,8 olarak gerçekleşti. Raporun detayı incelendiğinde Haziran ayındaki 20 aylık en düşük seviyesinden toparlanan PMI verisinde üretimin arttığı görülürken, sektörün istihdam yaratmada zayıf kaldığı görülüyor. 

ABD'de Haziran ayında yeni konut satışları beklentilerin altında 482 bin olarak açıklanırken, aylık bazda yeni konut satışları %11,7 düşüş gösterdi. Haziran ABD'de ortalama ev fiyatı ise 328 bin Dolar olarak açıklandı. 

Türkiye

TCMB terör olayları nedeniyle döviz kurlarında yaşanan hareketlilik sonrası uzun bir aranın ardından ilk kez müdahalede bulundu. TCMB dolar için bir haftalık döviz depo faizini yüzde 3.5'ten yüzde 3'e düşürdü.

Merrill Lynch, güvenlikle ilgili son haber akışları piyasanın volatil kalmasına neden olacağı ve süregelen siyasi müzakerelerin, ekonomik aktivitenin yavaşlamaya devam edecek olması ile birlikte, Türkiye'nin değerli zamanının kaybolmasına neden olacağının ve Fed'in faiz artırımının daha da yaklaşacağının vurguladığı raporunda TL'deki taktik uzun pozisyonlarını kapattığını duyurdu.

Fitch Ratings Direktörü Lindsey Liddell, temel senaryoya göre Türk bankalarının sermaye piyasalarına erişimin olumlu şekilde devam etmesinin beklendiğini söyledi. Bankaların net döviz borçlanması 2013 yılında daha uzun vadeli gelirken, bekleyen döviz borcunu büyük kısmı kısa vadeli olsa da Türk bankacılık sisteminin risklere karşı koyabilecek yönleri olduğunu belirtildi.

Çin

Çin'de sanayi şirketlerinin karı Haziran ayında bir yıl önceye göre yüzde 0,3 geriledi. Ulusal İstatistik Kurumu'nun web sitesinde yayımladığı verilere göre Haziran ayı karı 588,6 milyar Yuan seviyesinde gerçekleşti.


Ons altında Fed korkusu, yükseliş tepkilerini sonuçsuz bırakıyor

Ons altın yeni haftaya, Çin'de açıklanan sanayi şirketlerinin karlarının geçtiğimiz yıla kıyasla %0.3 düştüğünü gösteren verinin ardından diğer emtialarla birlikte bir miktar satıcılı başladı. Altın aynı zamanda sanayide de kullanılan bir metal olduğu için Çin'deki üretim düşüşünden etkileniyor. Geçtiğimiz haftanın altın işlemlerinde hedge fon dışındaki fonların toplam altın pozisyonlarında düşüş ön plana çıkıyor. Ons altın hafta başında yaşadığı düşüş sonrasında bile fon yöneticilerinin alım iştahının artmadığına ve onsta satış pozisyonu açmayı sürdürdüklerini görüyoruz. Bu sabah Dolar endeksi hafif zayıf seyrini sürdürse de 97.0 puan seviyesinde şimdilik tutunuyor. Buna karşı ons altında zayıf seyirler izliyoruz. Cuma günü kapanışa yakın saatlerde 1100 dolara doğru yaptığı atakta sonuçsuz kalan altında bir türlü tepki görülemiyor. 1110-1072 bantları arasında var olan hareketler, yatay işlem stratejisiyle değerlendirilebilir. Ons altında düşüş trendinin devam ettiğini göz önünde tutmakta fayda var. Fed öncesi oluşan Eylül ayı faiz söylemleri ons altında gelen tepkilerin sonuçsuz kalmasına neden oluyor. Bugün ABD'den açıklanacak olan dayanıklı tüketim mal siparişleri yakından takip edilmelidir.

Dirençler:  1100/ 1110/ 1120
Destekler: 1091/ 1086/ 1076

Ham petrolde yükseliş beklentileri tersine dönüyor

ABD ham petrolü beklentilerdeki azalma ile düşüşünü sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta ABD'de stokların artışı ve üretimin de günlük 9,6 milyon varile yakın seyrini koruması, OPEC'te Irak ve İran kaynaklı üretimin artacağı beklentisi ile birlikte arz fazlası sorununun devam edeceği beklentisi ham petroldeki yükseliş beklentilerinin azalmasındaki ana etken olarak görülüyor. ABD'de Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre ham petrolde uzun pozisyonlar bir haftalık süreçte %28 daraldı. Geçtiğimiz hafta ayrıca ABD'de faaliyet gösteren sondaj kule sayısındaki artış da önemli. Düşen petrol fiyatlarına rağmen sondaj faaliyetlerindeki artış ABD üretimindeki rekor düzeyin korunmasını sağlayabilir. Bu hafta ayrıca arz kanadında OPEC'in Temmuz ayı üretimi takip edilecek. Talep kanadında ise Perşembe günü ABD'de 2. çeyrek büyüme rakamı açıklanacak. 

WTI teknik olarak incelendiğinde 48,20 desteğinin kırıldığı ve geri çekilmede 47,60 ara desteğinde satışların yavaşladığı görülmekte. Ham petrol için ana destek 47,00 bölgesi olmakla birlikte bu desteğin kırılması durumunda ise 45,00 bölgesi ana destek olarak takip edilebilir. Yükselişte ise 48,20 49,00 ve 50,00 dirençleri takip edilebilir. 

Dirençler: 48,20 / 49,00 / 50,00
Destekler: 47,70 / 47,00 / 46,45

EUR/USD, Almanya IFO verileri hareketliliğe neden olabilir

EUR/USD paritesi, 1.10 bölgesinde seyrediyor. Geçtiğimiz hafta, Yunanistan gelişmeleri, ABD Dolarındaki güçlü seyir ve açıklanan ekonomik verilerin etkisiyle 1.10 bölgesinin üzerinde kalıcılık sağlamakta başarısız kalmıştı. Bu haftaya biraz daha güçlü başladığı görülse bile hafta içerisinde açıklanacak veriler ve Yunanistan tarafından gelecek olan haber akışı paritenin seyri açısından önemli olabilir. Bu hafta, hem Avrupa hem de ABD kanadında gündem oldukça yoğun olacak. Avrupa'da çekirdek TÜFE ve işsizlik oranını takip ederken, ABD'nin gündeminde ise Fed toplantısı olacak. Bu toplantıda Fed'den herhangi bir sürpriz beklenmezken, son dönemde beklentileri karşılayan ABD verilerinin ardından toplantıdan çıkacak yeni söylemler yakından takip edilmeli. Perşembe günü ise ABD'den gelecek olan büyüme verisi ise Dolar tarafında oynaklığı arttırabilir. Bugün ise Almanya'dan IFO verilerini ve ABD'den ise Dayanıklı tüketim malları siparişleri açıklanacak. Veriler EUR/USD paritesi üzerinde etkili olabilir. Teknik açıdan incelediğimizde, 1.10 direncinin üzerinde seyrini sürdüren EUR/USD paritesinde bu bölgede kalıcılık sağlaması durumunda alımlar devam edebilir. İlk olarak ara direnç noktası olarak 1.1050 seviyesi hedeflenebilir. Ancak Dolar endeksi 97.50 direncine doğru hareketlenmeler sergilerse bu durum EUR/USD paritesinde satış baskısını hızlandırabilir. Bu durumda paritede 1.0925/1.0870 destek seviyelerimiz. 

Dirençler: 1,1050 /1,1070/1.1130
Destekler: 1,0950 / 1,0870/ 1,0818

GBP/USD'de devam eden yükseliş trendi çift tepe formasyonu ile bozulabilir

Geçtiğimiz haftayı kayıpla kapatan GBP/USD paritesi yeni haftaya bir miktar yükselişle başladı. Bu sabah Dolar endeksinin hafif satıcılı açılması pariteye yukarı yönlü yansısa da, Dolar endeksinin 97.0 seviyesinde destek bulması, GBP/USD'de yaşanan bu iyimserliğin kısa sürmesine yol açabilir. Bu nedenle Dolar endeksi 97.0 seviyesinde tutunduğu sürece paritede yükseliş beklentileri de aynı yönde azalacaktır. Bu hafta İngiltere'den büyüme rakamları ve Fed 'in faiz kararı açıklanacak. Bu nedenle paritede hareketlilik artabilir. Teknik olarak ele aldığımızda Nisan ayında test ettiği 1.4565 seviyesinden başlayan ve ikinci yükseliş trendi olarak tanımladığımız 1.5330 seviyesinden geçen trend; 1.5490 seviyesinin kırılamamış olması nedeniyle devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Cuma günü ABD'de yeni konut satışları beklentileri karşılayamazken, GBP/USD verisinde 1.55 seviyesine doğru toparlanmalara yol açtı. Paritede günlük periyotta 1.5670 direncinde oluşan çift tepe formasyonu, fiyat 1.55254 seviyesini geçemediği sürece devam edecek olup, hedefi de 1.5375 seviyesinden geçmektedir. Bugün ABD'den açıklanacak olan dayanıklı tüketim mal siparişleri yakından takip edilmelidir.

Dirençler: 1.5550/ 1.5670/ 1.5790

Destekler: 1.5470/ 1.5450/ 1.5330

TL'deki kırılganlık devam ediyor

Yeni haftaya başlarken TL'deki kırılganlığın bu sabahta devam ettiğini görmekteyiz. USDTRY 2.7430 direncinin üzerinde seyrederken, bu seviyenin üzerine yerleşmesi durumunda ise ilk etapta 2.7630 direnci olmak üzere 2.8080 zirvesine doğru hareket devam edebilir. Bu nedenle TL'deki kritik bölgelerdeki seyirler devam ediyor. TL'deki değer kaybını döviz sepetinden de görebiliriz. Sepet şu sıralarda 2.8850 seviyelerinde işlem görüyor ve 2.8750 direncinin üzerinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerindeki seyirlerde 2.90 direncini test edebilir. TL Euro karşısında ise EURTRY kuru 3.0240 seviyesindeki kritik direncini zorluyor. Koalisyon konusundaki gelişmeler TL üzerinde etkili olurken, son günlerde oluşan terör gelişmeleri de TL'de kırılganlığın artmasına neden olmakta. ABD dolarının gevşediği bir ortamda gelişmekte olan ülke para birimlerindeki değer kaybı ise Fed'e yönelik endişeleri göstermesi bakımından önemli. 

Destekler: 2.7430-2.7220-2.7030
Dirençler: 2.75230- 2.7630-2.8080

USD/JPY düşüş trendini koruyor

USD/JPY paritesi Çin'den gelen zayıf kar rakamlarının Yen talebini artırması ile düşüşünü koruyor. Haziran ayında Çin'deki sanayi şirketlerinin karlılığının yıllık bazda %0,3 düşüşü büyüme endişelerini yeniden yukarı taşıdı ve güvenli liman olan Yen'e talebi artırarak paritedeki düşüşü tetikledi. Geçtiğimiz hafta veri akışının yoğun olmaması ve Dolar endeksindeki düşüşe bağlı olarak paritede de geri çekilmenin ön planda olduğu görülmüştü. Bu hafta ise hem ABD'de hem de Japonya'da veri akışı daha yoğun olacak. Japonya'da Çarşamba günü perakende satışlar, Perşembe günü sanayi üretimi ve Cuma günü enflasyon takip edilecek. ABD'de ise Salı günü açıklanacak 2. çeyrek büyüme rakamı ve Çarşamba günü sonlanacak Fed toplantısı önemli olacaktır.

USD/JPY paritesi teknik olarak incelendiğinde 123,55 desteğinin altına inildiği görülmekte. Kırılmanın gerçekleşmesi için destek bölgesinin altında kapanışlar görülmesi önemli olacak. Geri çekilmenin devam etmesi halinde ise 122,90 ve 122,45 destekleri öne çıkarken, yükselişte 123,55 / 124,45 ve 124,90 dirençleri takip edilebilir.

Dirençler: 123,55 / 124,45 / 124,90 
Destekler: 122,90 / 122,45 / 121,45

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/